Asi si řeknete, že se silvestrovským občerstvením jsem
osmnáctého ledna trochu mimo. Já jsem také váhala, zda má smysl sem tyto
recepty vůbec dávat, když jsem je nestihla přidat na Silvestra. Došla jsem k tomu,
že má. Myslím totiž, že se budou hodit i v průběhu roku, když přijde
návštěva.
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA: Svazek ředkviček zbavte listí a
kořínků, opláchněte, nastrouhejte a vymačkejte z nich vodu. Smíchejte s 250g
lučiny nebo žervé, osolte a opepřete. Podávejte
posypané pažitkou, ozdobené petrželkou nebo s nivou.
SÝROVÁ POMAZÁNKA S
ČESNEKEM: Nastrouhejte
100g
sýra (eidam). Promíchejte s 200g lučiny nebo žervé, 1-2
prolisovanými stroužky česneku a solí a pepřem. Podle potřeby nařeďte
mlékem
nebo vodou.
MODRÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA: Nastrouhejte 50g sýra typu eidam a 50g
modrého plísňového sýra (niva). Promíchejte s 200g lučiny nebo žervé. Dochuťte
solí
a pepřem, podle potřeby nařeďte mlékem nebo vodou.
OLIVOVÁ TAPENÁDA: Promixujte 200g černých oliv s 60g kaparů,
2-4
filátky sardelek, lžičkou citronové šťávy a 50ml olivového
oleje. Podle potřeby dosolte.
CELEROVÁ POMAZÁNKA SE
SÝREM: Nastrouhejte 100g
oloupaného celeru a 60g modrého plísňového sýra (niva).
Promíchejte se 125g lučiny. Dochuťte solí a pepřem, podle potřeby nařeďte
mlékem
nebo vodou.
TAŠTIČKY S RAJČATOVO-OLIVOVOU
NÁPLNÍ
Příprava a vaření: 15-20 minut (+chladnutí)
Pečení: 18-22 minut
Množství: 8 taštiček
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
250g passaty
100g zelených oliv
1 vrchovatá lžička oregana
sůl a pepř
250g křehkého nebo listového těsta (+ mouka na vál)
1 vejce
Postup:
- Česnek nakrájejte nadrobno, olivy přepulte. V mělkém hrnci rozehřejte olej a na vysokém stupni krátce (1-2 minuty) opékejte česnek. Přidejte passatu, olivy a oregano. Vařte bez pokličky 10-15 minut na vyšším stupni do zhoustnutí. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
- Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10cm. Do středu dejte náplň, okraje k sobě přitiskněte a založte. Taštičky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete s ním taštičky. Pečte 18-22 minut.
TAŠTIČKY SE ŠPENÁTOVOU
NÁPLNÍ
Příprava a vaření: 15 minut (+ chladnutí)
Pečení: 18-22 minut
Množství: 16 taštiček
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
200g čerstvých špenátových listů
200g ricotty
3 lžíce parmazánu
sůl a pepř
500g křehkého nebo listového těsta (+mouka na vál)
1 vejce
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno, špenátové listy opláchněte. V pánvi rozehřejte olej a 2-3 minuty na vyšším stupni na něm opékejte cibuli. Po částech přidávejte špenátové listy a nechávejte je zavadnout, poté ještě chvíli opékejte. Vymačkejte ze špenátu vodu a nechte směs vychladnout. Poté smíchejte s ricottou, parmazánem, solí a pepřem.
- Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10cm. Do středu dejte náplň, okraje k sobě přitiskněte a založte. Taštičky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete s ním taštičky. Pečte 18-22 minut.
TIPY NA PITÍ NA
JAKOUKOLI OSLAVU
- Bellini: Měkkou broskev oloupejte a vypeckujte. Promixujte s trochou prosecca (šampaňského), můžete i trochu přisladit cukrem. Rozdělte do skleniček a dolijte dalším proseccem (šampaňským). Skvělé je i jahodové nebo malinové bellini – broskev nahraďte 100g jahod či malin.
- Když do kávy přidáte (menšího či většího) panáka Baileys, získáte tak dobré kafe, že vám MC Café ani Starbucks nebude vůbec chybět.
Žádné komentáře:
Okomentovat