neděle 18. ledna 2015

K. V KUCHYNI: OBČERSTVENÍ A PITÍ NA (SILVESTROVSKOU) OSLAVU



Asi si řeknete, že se silvestrovským občerstvením jsem osmnáctého ledna trochu mimo. Já jsem také váhala, zda má smysl sem tyto recepty vůbec dávat, když jsem je nestihla přidat na Silvestra. Došla jsem k tomu, že má. Myslím totiž, že se budou hodit i v průběhu roku, když přijde návštěva.
ŘEDKVIČKOVÁ POMAZÁNKA: Svazek ředkviček zbavte listí a kořínků, opláchněte, nastrouhejte a vymačkejte z nich vodu. Smíchejte s 250g lučiny nebo žervé, osolte a opepřete. Podávejte posypané pažitkou, ozdobené petrželkou nebonivou.

SÝROVÁ POMAZÁNKA S ČESNEKEM: Nastrouhejte 100g sýra (eidam). Promíchejte s 200g lučiny nebo žervé, 1-2 prolisovanými stroužky česneku a solí a pepřem. Podle potřeby nařeďte mlékem nebo vodou.

MODRÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA: Nastrouhejte 50g sýra typu eidam a 50g modrého plísňového sýra (niva). Promíchejte s 200g lučiny nebo žervé. Dochuťte solí a pepřem, podle potřeby nařeďte mlékem nebo vodou.

OLIVOVÁ TAPENÁDA: Promixujte 200g černých oliv60g kaparů, 2-4 filátky sardelek, lžičkou citronové šťávy a 50ml olivového oleje. Podle potřeby dosolte.

CELEROVÁ POMAZÁNKA SE SÝREM: Nastrouhejte 100g oloupaného celeru a 60g modrého plísňového sýra (niva). Promíchejte se 125g lučiny. Dochuťte solí a pepřem, podle potřeby nařeďte mlékem nebo vodou.

TAŠTIČKY S RAJČATOVO-OLIVOVOU NÁPLNÍ

Příprava a vaření: 15-20 minut (+chladnutí)
Pečení: 18-22 minut

Množství: 8 taštiček

Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
250g passaty
100g zelených oliv
1 vrchovatá lžička oregana
sůl a pepř
250g křehkého nebo listového těsta (+ mouka na vál)
1 vejce

Postup:
  1. Česnek nakrájejte nadrobno, olivy přepulte. V mělkém hrnci rozehřejte olej a na vysokém stupni krátce (1-2 minuty) opékejte česnek. Přidejte passatu, olivy a oregano. Vařte bez pokličky 10-15 minut na vyšším stupni do zhoustnutí. Osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
  2. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10cm. Do středu dejte náplň, okraje k sobě přitiskněte a založte. Taštičky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete s ním taštičky. Pečte 18-22 minut.

TAŠTIČKY SE ŠPENÁTOVOU NÁPLNÍ

Příprava a vaření: 15 minut (+ chladnutí)
Pečení: 18-22 minut

Množství: 16 taštiček

Ingredience:
1 lžíce olivového oleje
1 cibule
200g čerstvých špenátových listů
200g ricotty
3 lžíce parmazánu
sůl a pepř
500g křehkého nebo listového těsta (+mouka na vál)
1 vejce

Postup:
  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, špenátové listy opláchněte. V pánvi rozehřejte olej a 2-3 minuty na vyšším stupni na něm opékejte cibuli. Po částech přidávejte špenátové listy a nechávejte je zavadnout, poté ještě chvíli opékejte. Vymačkejte ze špenátu vodu a nechte směs vychladnout. Poté smíchejte s ricottou, parmazánem, solí a pepřem.
  2. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto vyválejte a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10cm. Do středu dejte náplň, okraje k sobě přitiskněte a založte. Taštičky dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete s ním taštičky. Pečte 18-22 minut.

TIPY NA PITÍ NA JAKOUKOLI OSLAVU

  • Bellini: Měkkou broskev oloupejte a vypeckujte. Promixujte s trochou prosecca (šampaňského), můžete i trochu přisladit cukrem. Rozdělte do skleniček a dolijte dalším proseccem (šampaňským). Skvělé je i jahodové nebo malinové bellini – broskev nahraďte 100g jahod či malin.
  • Když do kávy přidáte (menšího či většího) panáka Baileys, získáte tak dobré kafe, že vám MC Café ani Starbucks nebude vůbec chybět.

Žádné komentáře:

Okomentovat