Italové to v kuchyni zkrátka umí. Panettone je
italské vánoční pečivo, něco jako naše vánočka. Ale vylepšené o kandovanou
kůru, trochu víc nadýchané a ve tvaru bochánku, ne zaplétané. Bohužel se jindy,
než právě kolem Vánoc těžko shání, tak jsem se rozhodla upéct si ho sama.
Čtrnáctého února spousta lidí šílela kolem Valentýna, mne
však tento svátek nechává chladnou, a tak jsem nedělala lívance ve tvaru
srdíček, ale pustila se do výzvy "panettone". Na první pokus se mi
ovšem nepodařilo dosáhnout pravé "nadýchané panettone strukutry", tak
jsem ho pekla i další víkend, s upravenými poměry a tentokrát už skvělým
výsledkem.
Zjistila jsem, že příprava panettone, pokud ho kvásek
děláte z droždí, není tak komplikovaná, jak se zdá. Myslím, že i jednodušší,
než vánočka. Jenom je časově náročnější. Ale mezi kynutím a pečením můžete
dělat cokoli jiného (v mém případě psát).
PANETTONE
Množství: 1 velké nebo 2 menší (na fotce)
panettone
Příprava a kvásek: 30 minut
Kynutí: 4-5 hodin
Pečení: 60-75 minut
Ingredience:
125g rozinek
3-6 lžic rumu
20g droždí
500g hladké mouky + na pomoučení válu
120-150g (podle toho, jak chcete panttone sladké)
krupicového cukru
200ml mléka
200g změklého másla
1 vejce + 4 žloutky + 1 bílek na potření
1/2 lžičky soli
1 lžíce medu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče
50g kandované citronové kůry
150g kandované pomerančové kůry
Postup:
- Rozinky zalijte rumem a odložte stranou (nechte je v rumu naložené alespoň hodinu). Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžíci mouky, lžíci cukru a polovinu mléka, rozmíchejte a nechte na teplém místě 15-20 minut vzejít. Mezitím prosejte mouku, promíchejte jí se solí a pomocí ručního šlehače utřete vejce a žloutky s máslem a cukrem.
- Z mouky se solí, vaječné směsi, zbylého mléka, medu, kvásku a strouhané kůry vypracujte hladké těsto. Dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny (těsto by mělo zdvojnásobit až ztrojnásobit objem).
- Zapracujte do těsta rozinky nasáklé rumem a kandovanou kůru. Na pomoučněném vále (moukou nešetřete) těsto ještě trochu propracujte a vypracujte z něj kouli. Dejte do formy a nechte kynout 2-3 hodiny (až těsto ztrojnásobí objem).
- Troubu předehřejte na 180°C. Povrch potřete bílkem a pečte 60-75 minut. Po upečení nechte vychladnout ve formě.
FORMA
Ideální asi je péct panettone na
plechu v papírové formě na panettone. Jenže ta zrovna není něco, co byste
úplně běžně sehnali v supermarketu. Já jsem si proto pekla ve vyšším hrnci
vyloženém "formou" z pečicího papíru (hrnec zajistí, aby forma
opravdu držela).
Tu jsem vytvořila takto. Podle hrnce
jsem si odměřila délku papíru, smotala ho do "válce" a sešila (tak,
aby forma držela, není potřeba nějak důkladně prošívat). Vespod jsem
"válec" nastříhala a nastřižením vzniklé pruhy přeložila (vzniklo tak
"dno formy"). Nakonec jsem seshora zkrátila formu do potřebné výšky.
Také jsem četla, že lze použít
dortovou formu, obmotat ji pečicím papírem a ten zajistit provázkem. To jsem
ale nezkoušela a nejsem si jistá, jak bude takováto "forma" držet.
Žádné komentáře:
Okomentovat