pondělí 16. prosince 2013

ADVENTNÍ ČAS

Ano, uběhl měsíc a půl a já nenapsala ani čárku. Proto se za to všem, kteří dlouho čekali nějaký článek, omlouvám. Ale rozhodně jsem jenom neodpočívala. Připravovala jsem se na přijímací zkoušky, tedy kreslila a malovala, což hodlám dělat i o vánočních prázdninách. Vlivem vánoční atmosféry jsem se také pustila do výzdoby domu a pečení cukroví. Pekla jsem, jako vždy podle vlastních receptů – upravila jsem a doladila ty rodinné. Nebojte se, o nic nepřijdete – všechno najdete v tomto článku.

Vánoční výzdoba

Ořechovo-vanilkové rohlíčky

Ingredience:
140g prosáté hladké mouky
30g prosátého moučkového cukru
100g vlašských ořechů nebo mandlí
100g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup:
  1. Z mouky, cukru, ořechů, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte těsto. Zabalte jej to fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vypracujte tenký váleček, ten nakrájejte na kousky a tvarujte z nich rohlíčky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12-14 minut.
  3. Mezitím si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým. Po upečení v něm obalte ještě horké rohlíčky.

Linecké slepované marmeládou

Ingredience:
210g prosáté hladké mouky
70g prosátého moučkového cukru
120g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 lžička citronové šťávy
100g rybízového džemu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (používám zbylý z obalování rohlíčků)

Postup:
  1. Z mouky, cukru, másla, žloutku, citronové kůry a šťávy vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 160°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 3 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary (polovina musí být s dírkou) a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
  3. Tvary bez dírek pomažte marmeládou a přitiskněte k nim tvary s dírkami. Cukroví zlehka posypte cukrem.

Linecké s mandlovým krémem a ČOKOLÁDOVOU polevou

Ingredience na těsto:
200g prosáté hladké mouky
60g prosátého moučkového cukru
20g práškového vanilkového cukru
120g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu

Ingredience na krém:
50g namletých mandlí
5 lžic šlehačky
1/8 vanilkového lusku
1 lžíce rumu
60g změklého másla
50g moučkového cukru

Ingredience na ozdobení:
50g hořké čokolády
mandle

Postup:
  1. Z mouky, cukru, másla, žloutku, a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 160°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 3 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
  3. Připravte si krém. Povařte společně mandle, šlehačku, vanilkový lusk a rum. Poté vydejte vanilkový lusk a nechte vychladnout. Utřete máslo s moučkovým cukrem a přidejte k němu mandlovou směs. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  4. Polovinu cukroví potřete čokoládou a ozdobte mandlemi. Nechte čokoládu trochu ztuhnout. Druhou polovinu pomažte krémem a zlehka k němu přitiskněte cukroví s čokoládou. Nechte čokoládu zcela ztuhnout.

Linecké s ořechovým karamelem

Ingredience na těsto:
160g prosáté hladké mouky
50g namletých mandlí
50g prosátého moučkového cukru
20g práškového vanilkového cukru
140g změklého másla nebo hery
1 žloutek
1 lžička citronové šťávy

Ingredience na karamel:
80g krupicového cukru
50g medu
50g nasekaných mandlí
40g nasekaných vlašských ořechů
30g nasekaných lískových ořechů
pár kapek pomerančové šťávy

Postup:
  1. Z mouky, mandlí, cukru, másla, žloutku a citronové šťávy vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 5 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
  3. Na pánvi zahřívejte cukr a med, dokud se nerozpustí. Přidejte ořechy a míchejte, aby se směs spojila. Pokud vám připadá moc pevná, přidejte pomerančovou šťávu. Směsí ozdobte linecké a nechte vychladnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat