Ořechovo-vanilkové
rohlíčky
Ingredience:
140g prosáté hladké mouky
30g prosátého moučkového cukru
100g vlašských ořechů nebo mandlí
100g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
moučkový a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Z mouky, cukru, ořechů, másla, žloutku a citronové kůry vypracujte těsto. Zabalte jej to fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vypracujte tenký váleček, ten nakrájejte na kousky a tvarujte z nich rohlíčky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 12-14 minut.
- Mezitím si smíchejte moučkový cukr s vanilkovým. Po upečení v něm obalte ještě horké rohlíčky.
Linecké
slepované marmeládou
Ingredience:
210g prosáté hladké mouky
70g prosátého moučkového cukru
120g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
1 lžička citronové šťávy
100g rybízového džemu
moučkový cukr smíchaný s vanilkovým (používám zbylý
z obalování rohlíčků)
Postup:
- Z mouky, cukru, másla, žloutku, citronové kůry a šťávy vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Předehřejte troubu na 160°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 3 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary (polovina musí být s dírkou) a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
- Tvary bez dírek pomažte marmeládou a přitiskněte k nim tvary s dírkami. Cukroví zlehka posypte cukrem.
Linecké
s mandlovým krémem a ČOKOLÁDOVOU polevou
Ingredience na těsto:
200g prosáté hladké mouky
60g prosátého moučkového cukru
20g práškového vanilkového cukru
120g změklého másla nebo hery
1 žloutek
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
Ingredience na krém:
50g namletých mandlí
5 lžic šlehačky
1/8 vanilkového lusku
1 lžíce rumu
60g změklého másla
50g moučkového cukru
Ingredience na ozdobení:
50g hořké čokolády
mandle
Postup:
- Z mouky, cukru, másla, žloutku, a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Předehřejte troubu na 160°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 3 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
- Připravte si krém. Povařte společně mandle, šlehačku, vanilkový lusk a rum. Poté vydejte vanilkový lusk a nechte vychladnout. Utřete máslo s moučkovým cukrem a přidejte k němu mandlovou směs. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Polovinu cukroví potřete čokoládou a ozdobte mandlemi. Nechte čokoládu trochu ztuhnout. Druhou polovinu pomažte krémem a zlehka k němu přitiskněte cukroví s čokoládou. Nechte čokoládu zcela ztuhnout.
Linecké
s ořechovým karamelem
Ingredience na těsto:
160g prosáté hladké mouky
50g namletých mandlí
50g prosátého moučkového cukru
20g práškového vanilkového cukru
140g změklého másla nebo hery
1 žloutek
1 lžička citronové šťávy
Ingredience na karamel:
80g krupicového cukru
50g medu
50g nasekaných mandlí
40g nasekaných vlašských ořechů
30g nasekaných lískových ořechů
pár kapek pomerančové šťávy
Postup:
- Z mouky, mandlí, cukru, másla, žloutku a citronové šťávy vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Předehřejte troubu na 180°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 5 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 14-16 minut a nechte vychladnout.
- Na pánvi zahřívejte cukr a med, dokud se nerozpustí. Přidejte ořechy a míchejte, aby se směs spojila. Pokud vám připadá moc pevná, přidejte pomerančovou šťávu. Směsí ozdobte linecké a nechte vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat