pondělí 29. září 2014

K. V KUCHYNI: KAŠE, CO ZLEPŠÍ NÁLADU



Kaše jsem začala vařit, protože jsou zdravé. Pak jsem si ale vzpomněla i na tyto, a řekla si, že by byla škoda si je také neuvařit. U krupicové si zavzpomínáte na dětství a na rýžové si jednoduše pochutnáte. Tyhle kaše vás totiž nadchnou, ať už jste zastánce, nebo odpůrce zdravé stravy.

KRUPIČNÁ KAŠE

Příprava a vaření: 10 minut
Namáčení: 1 hodina

Množství: 4 porce

Ingredience:
8 lžic krupice
1 litr mléka
špetka soli
2 lžíce másla
kakao, čokoláda, rozpuštěné máslo, skořice, cukr (vyberte si podle chuti) k podávání

Postup:
  1. V hrnci promíchejte krupici s mlékem a solí a dejte ji na hodinu do lednice. Znovu promíchejte, dejte na plotýnku a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 5 minut na mírném stupni (nelekejte se, že zezačátku kaše vypadá jako spousta mléka s trochou krupice, během vaření hodně zhoustne). Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  2. Stáhněte kaši z plotny a podávejte ji posypanou kakaem a cukrem, strouhanou čokoládou nebo skořicí a cukrem (v tomto případě můžete i cukr vynechat, když chcete zdravější variantu), případně ještě politou rozpuštěným máslem.

RÝŽOVÁ KAŠE

Příprava a vaření: 30 minut

Množství: 1 porce

Ingredience:
40g rýže na rizoto
250ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
semínka z 1/4 vanilkového lusku
20g sušených švestek nebo višní (s višněmi je rýže luxusní, ale švestky jsou levnější a lépe se shání)

Postup:
  1. Do hrnce dejte rýži, mléko, cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Přiveďte k varu. Ztlumte na mírný stupeň a za občasného míchání vařte15 minut. Mezitím nakrájejte švestky na kostičky nebo višně na čtvrtky. Přidejte je a za stálého míchání vařte ještě 10 minut.

1 komentář:

  1. To bylo taky cílem článku. :-D Ty jsi mi zase udělala chuť na dýňový páj. :-)

    OdpovědětVymazat