Kaše jsem začala vařit, protože jsou zdravé. Pak jsem si
ale vzpomněla i na tyto, a řekla si, že by byla škoda si je také neuvařit. U
krupicové si zavzpomínáte na dětství a na rýžové si jednoduše pochutnáte. Tyhle
kaše vás totiž nadchnou, ať už jste zastánce, nebo odpůrce zdravé stravy.
KRUPIČNÁ KAŠE
Příprava a vaření: 10 minut
Namáčení: 1 hodina
Množství: 4 porce
Ingredience:
8 lžic krupice
1 litr mléka
špetka soli
2 lžíce másla
kakao, čokoláda, rozpuštěné máslo, skořice, cukr (vyberte
si podle chuti) k podávání
Postup:
- V hrnci promíchejte krupici s mlékem a solí a dejte ji na hodinu do lednice. Znovu promíchejte, dejte na plotýnku a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 5 minut na mírném stupni (nelekejte se, že zezačátku kaše vypadá jako spousta mléka s trochou krupice, během vaření hodně zhoustne). Přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Stáhněte kaši z plotny a podávejte ji posypanou kakaem a cukrem, strouhanou čokoládou nebo skořicí a cukrem (v tomto případě můžete i cukr vynechat, když chcete zdravější variantu), případně ještě politou rozpuštěným máslem.
RÝŽOVÁ KAŠE
Příprava a vaření: 30 minut
Množství: 1 porce
Ingredience:
40g rýže na rizoto
250ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
semínka z 1/4 vanilkového lusku
20g sušených švestek nebo višní (s višněmi je rýže
luxusní, ale švestky jsou levnější a lépe se shání)
Postup:
- Do hrnce dejte rýži, mléko, cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Přiveďte k varu. Ztlumte na mírný stupeň a za občasného míchání vařte15 minut. Mezitím nakrájejte švestky na kostičky nebo višně na čtvrtky. Přidejte je a za stálého míchání vařte ještě 10 minut.
To bylo taky cílem článku. :-D Ty jsi mi zase udělala chuť na dýňový páj. :-)
OdpovědětVymazat