pátek 29. srpna 2014

K. V KUCHYNI: TRHANEC


Donedávna byl pro mě neznámý. Připadá mi vůbec jakýsi pozapomenutý. Přitom je výborný. Takový nadýchanější velký roztrhaný lívanec s rozinkami. A se zajímavou historií. Proto si myslím, že by byla škoda ho nepřipomenout – jeho původ i chuť.
Nejprve byl bez rozinek, levné a rychlé jídlo sedláků. Pak do něj někdo přihodil rozinky a oblíbil si ho císař František Josef, kvůli tomu se taky trhanec jmenuje "císařský". O jeho cestě od sedláků na císařský stůl existuje spousta historek.
Podle jedné ho připravila císařovna Sissi pro svého manžela, podle jiné teorie byl připraven pro císařovnu, ale zachutnal císaři, místo ní, někde se uvádí, že kuchař jednoduše císaři připravil vylepšenou verzi selského trhance. Nebo kuchař spletl recept na palačinky. I v tomto případě je tu více možností – do těsta omylem přihodil rozinky, nebo ho připravil moc husté. A šéfkuchař ve vzteku těsto roztrhal. Poslední dvě možnosti, že je to vylepšený selský trhanec anebo kuchař něco spletl, mi připadají nejpravděpodobnější.
Tím jsem vám popsala původ. Chuť už si musíte připomenout sami. Tady je recept.

CÍSAŘSKÝ TRHANEC

Příprava: 5-10 minut
Opékání: 10-15 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
2 vejce
20g vanilkového cukru
150ml mléka
80g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce másla
30g rozinek
ovoce / džem / kompot / moučkový cukr k podávání (lze vynechat)

Postup:
  1. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky ručně prošlehejte s cukrem a mlékem. Postupně přisypávejte mouku a prošlehejte na hladké tekuté těsto. Z bílků se solí ušlehejte (teď pomocí šlehače) sníh. Opatrně přimíchejte sníh k těstu.
  2. Rozpalte pánev a rozpusťte v ní máslo. Vlijte těsto, posypte ho rozinkami, přiklopte pokličkou a nechte opékat 5 minut. Rozkrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, aby se vám těsto lépe otáčelo a obraťte ho. Přiklopte pokličkou a opékejte ještě 5-10 minut. Stáhněte z plotny a roztrhejte na kousky.
  3. Jezte samotný, doplněný kousky ovoce, ovocným kompotem nebo džemem. Pokud chcete, můžete trhanec i posypat moučkovým cukrem.

Tipy na obměnu:
  • Zdravější verze – použijte špaldovou mouku a těsto oslaďte dvěma lžičkami medu.
  • Krupičná verze – 40g krupice namočte den předem do 150ml mléka, ráno prošlehejte žloutky s cukrem, přimíchejte krupici, ušlehejte sníh a vmíchejte ho.

Žádné komentáře:

Okomentovat