Když jsem doma, jím jedno teplé jídlo denně. Studenou
večeři nebo oběd (podle toho, kdy mám to teplé jídlo) řeším namazaných chlebem
a zeleninou. Jenže kombinace chleba, lučina a paprika nebo mrkev se časem
přejí. Proto jsem se rozhodla zeleninu "nacpat" přímo do pomazánky a
nahradit s ní lučinu, nebo ji dát přímo na chleba. Všechny recepty jsou na
4 porce.
CUKETOVO-FAZOLOVÁ
POMAZÁNKA
Nastrouhejte 1/2 střední
nebo 1 malou cuketu. Nadrobno nasekejte 2 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, opečte na něm česnek, přidejte cuketu a na
středním stupni opékejte 5-10 minut, až se odpaří voda, dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout. Rozmixujte
1x400g konzervu fazolí, slitou a
propláchnutou (nebo 120g sušených fazolí,
namočených přes noc a vařených 30-60 minut do změknutí). Nasekejte 2 lžíce petrželky. Promíchejte cuketu,
fazole a petrželku, podle potřeby přidejte olej, sůl a pepř.
MRKVOVO-ČOČKOVÁ
POMAZÁNKA SE SUŠENÝMI RAJČATY
Oloupejte a nastrouhejte 150g mrkve. Dejte vařit 100g
červené čočky na 15-20 minut. V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a na středním stupni opékejte
5-10 minut, až mrkev změkne, dochuťte solí
a pepřem a nechte vychladnout. Nechte okapat od oleje a nakrájejte na
kostičky 8 sušených rajčat. Rozmixujte
slitou čočku s rajčaty. Nasekejte 1
lžíci bazalky. Promíchejte mrkev, čočku a bazalku, podle potřeby přidejte
olej, sůl a pepř.
ŘEPOVÁ POMAZÁNKA
Doměkka (15-20 minut) uvařte 1 větší nebo 2 menší řepy a nechte ji trochu zchladnout. Oloupejte
ji, pokrájejte na osminky a promixujte s 1 lžící balsamica a 1
prolisovaným stroužkem česneku. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.
Podávejte na chlebu
s kozím sýrem a vlašskými ořechy nebo
na chlebu namazaném lučinou (já vím, psala jsem, že mě lučina už nebaví,
ale v kombinaci s řepovou pomazánkou je skvělá).
HRÁŠKOVO-RICOTTOVÁ
POMAZÁNKA
Promixujte 200g
mraženého hrášku, šťávu z 1/2
citronu, hrst bazalky, 60g mandlí a 300g ricotty. Dochuťte solí
a pepřem.
SEDVIČ S TAPENÁDOU,
RAJČATY A MOZZARELLOU
Promixujte 200g
zelených oliv, 1 lžíci kaparů, 1 lžičku citronové šťávy a pár lístků bazalky s olejem (přidávejte podle potřeby).
Dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte
na plátky 2 větší rajčata a 100g mozzarelly. Pečivo (bageta nebo bulka) rozkrojte, potřete tapenádou a plňte
rajčaty a mozzarellou.
Nastrouhejte nahrubo 1 salátovou okurku a vymačkejte z ní vodu. Nasekejte 1 lžíci kopru. Promíchejte s 300g řeckého jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, kopr a 1 lžičku citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte 1-2 papriky na proužky, 2 rajčata na plátky a 1/2 okurky na kolečka. Pečivo (bageta nebo bulka) rozkrojte, potřete tzatziki a plňte zeleninou.
Žádné komentáře:
Okomentovat