sobota 15. listopadu 2014

K. V KUCHYNI: ZELENINOVÉ POMAZÁNKY



Když jsem doma, jím jedno teplé jídlo denně. Studenou večeři nebo oběd (podle toho, kdy mám to teplé jídlo) řeším namazaných chlebem a zeleninou. Jenže kombinace chleba, lučina a paprika nebo mrkev se časem přejí. Proto jsem se rozhodla zeleninu "nacpat" přímo do pomazánky a nahradit s ní lučinu, nebo ji dát přímo na chleba. Všechny recepty jsou na 4 porce.

CUKETOVO-FAZOLOVÁ POMAZÁNKA

Nastrouhejte 1/2 střední nebo 1 malou cuketu. Nadrobno nasekejte 2 stroužky česneku. V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, opečte na něm česnek, přidejte cuketu a na středním stupni opékejte 5-10 minut, až se odpaří voda, dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout. Rozmixujte 1x400g konzervu fazolí, slitou a propláchnutou (nebo 120g sušených fazolí, namočených přes noc a vařených 30-60 minut do změknutí). Nasekejte 2 lžíce petrželky. Promíchejte cuketu, fazole a petrželku, podle potřeby přidejte olej, sůl a pepř.

MRKVOVO-ČOČKOVÁ POMAZÁNKA SE SUŠENÝMI RAJČATY

Oloupejte a nastrouhejte 150g mrkve. Dejte vařit 100g červené čočky na 15-20 minut. V pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a na středním stupni opékejte 5-10 minut, až mrkev změkne, dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout. Nechte okapat od oleje a nakrájejte na kostičky 8 sušených rajčat. Rozmixujte slitou čočku s rajčaty. Nasekejte 1 lžíci bazalky. Promíchejte mrkev, čočku a bazalku, podle potřeby přidejte olej, sůl a pepř.

ŘEPOVÁ POMAZÁNKA

Doměkka (15-20 minut) uvařte 1 větší nebo 2 menší řepy a nechte ji trochu zchladnout. Oloupejte ji, pokrájejte na osminky a promixujte s 1 lžící balsamica a 1 prolisovaným stroužkem česneku. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.
Podávejte na chlebu s kozím sýrem a vlašskými ořechy nebo na chlebu namazaném lučinou (já vím, psala jsem, že mě lučina už nebaví, ale v kombinaci s řepovou pomazánkou je skvělá).

HRÁŠKOVO-RICOTTOVÁ POMAZÁNKA

Promixujte 200g mraženého hrášku, šťávu z 1/2 citronu, hrst bazalky, 60g mandlí a 300g ricotty. Dochuťte solí a pepřem.

SEDVIČ S TAPENÁDOU, RAJČATY A MOZZARELLOU

Promixujte 200g zelených oliv, 1 lžíci kaparů, 1 lžičku citronové šťávy a pár lístků bazalkyolejem (přidávejte podle potřeby). Dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte na plátky 2 větší rajčata a 100g mozzarelly. Pečivo (bageta nebo bulka) rozkrojte, potřete tapenádou a plňte rajčaty a mozzarellou.

SENDVIČ S TZATZIKI A ZELENINOU

Nastrouhejte nahrubo 1 salátovou okurku a vymačkejte z ní vodu. Nasekejte 1 lžíci kopru. Promíchejte s 300g řeckého jogurtu, 1 prolisovaný stroužek česneku, kopr a 1 lžičku citronové šťávy. Dochuťte solí a pepřem. Nakrájejte 1-2 papriky na proužky, 2 rajčata na plátky a 1/2 okurky na kolečka. Pečivo (bageta nebo bulka) rozkrojte, potřete tzatziki a plňte zeleninou.

Žádné komentáře:

Okomentovat