čtvrtek 20. června 2013

K. V KUCHYNI: KOLÁČ MÍSTO DORTU



Protože si oslavenci – maminka a sestřin přítel moc nepotrpí na velké oslavy, rozhodla jsem se upéct něco méně velkolepého, ale ne méně dobrého. Tvaroh s malinami je osvěžující a limetka dodá tvarohu zajímavou, mírně kořeněnou příchuť. Sice nepatří mezi rychlé dezerty, ale zmizí ze stolu téměř okamžitě.

Malinovo-limetkový koláč s tvarohem

Příprava: 1 hodina
Pečení: 1 hodina
Chladnutí: 2 hodiny (+30 minut)

Množství: koláč o průměru 23cm (asi 10 řezů)

Ingredience na těsto:
180g hladké mouky
80g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
80g změklého rostlinného tuku (např. Hera) nebo másla
1 vejce

Ingredience na náplň:
500g polotučného tvarohu
3 žloutky
130g krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 limetky
150g malin




1. Z mouky, cukru, soli, tuku nebo másla a vejce vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, dejte jej na 30 minut do chladu.



2. Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte, formu vymažte a vyložte těstem. Těsto propíchejte vidličkou (aby se dno nenafouklo) a předpečte na 15 minut. Upečené těsto nechte vychladnout.



3. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, žloutky, cukru, šťávu a kůru z limetky a nalijte směs na vychladlý korpus. Navrch poklaďte malinami. Dejte zapéct na 170°C, 45 minut. Nechte vychladnout 1 hodinu o pokojové teplotě a 1 hodinu v lednici.

Tip:
Maliny můžete nahradit i jiným drobným ovocem (jahody, borůvky...) a limetku 1 citronem nebo 1/2 pomeranče.

Žádné komentáře:

Okomentovat