Protože si oslavenci – maminka a sestřin přítel moc
nepotrpí na velké oslavy, rozhodla jsem se upéct něco méně velkolepého, ale ne méně dobrého.
Tvaroh s malinami je osvěžující a limetka dodá tvarohu zajímavou, mírně
kořeněnou příchuť. Sice nepatří mezi rychlé dezerty, ale zmizí ze stolu téměř
okamžitě.
Malinovo-limetkový koláč
s tvarohem
Příprava: 1 hodina
Pečení: 1 hodina
Chladnutí: 2 hodiny (+30 minut)
Množství: koláč o průměru 23cm (asi 10 řezů)
Ingredience na těsto:
180g hladké mouky
80g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
80g změklého rostlinného tuku (např. Hera) nebo másla
1 vejce
Ingredience na náplň:
500g polotučného tvarohu
3 žloutky
130g krupicového cukru
šťáva a kůra z 1 limetky
150g malin
1. Z mouky, cukru, soli, tuku nebo másla a vejce
vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, dejte jej na 30 minut do chladu.
2. Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozválejte, formu
vymažte a vyložte těstem. Těsto propíchejte vidličkou (aby se dno nenafouklo) a
předpečte na 15 minut. Upečené těsto nechte vychladnout.
3. Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tvaroh, žloutky,
cukru, šťávu a kůru z limetky a nalijte směs na vychladlý korpus. Navrch poklaďte
malinami. Dejte zapéct na 170°C, 45 minut. Nechte vychladnout 1 hodinu o
pokojové teplotě a 1 hodinu v lednici.
Tip:
Maliny můžete nahradit i jiným drobným ovocem (jahody,
borůvky...) a limetku 1 citronem nebo 1/2 pomeranče.
Žádné komentáře:
Okomentovat