Recept na dort, a postup při zdobení vám samozřejmě
prozradím. U těsta uvádím ingredience na menší i větší dort. To proto, že jsem
při pečení nejprve měla strach, aby dort nebyl moc malý, a tak jsem pro jistotu
upekla jedno patro navíc. Později jsem však zjistila, že to vůbec nebylo
potřeba. Pokud se rozhodnete dort připravit, nepečte tedy oba korpusy, ale jen
jeden podle počtu hostů na oslavě. Krém jsem připravila odlehčený,
z mascarpone a šlehačky, protože na těžkých máslových krémech si doma moc
nepochutnáme.
Po vychutnání dortu a předání dárků jsme šli na večeři do
zdejší pizzerie a italské restaurace Balustráda. Byla jsem tu o narozeninách
již minulý rok, a chtěla jsem zkusit něco nového, avšak žádnou lepší restauraci
jsem v Chrudimi nenašla. Letos jsem si pochutnala na rizotu
s chřestem a kozím sýrem. Po návratu z restaurace jsme oslavu
završili přípitkem.
NAROZENINOVÝ
POMERANČOVO-VIŠŇOVÝ DORT ZDOBENÝ MARCIPÁNEM
Příprava těsta: 20 minut
Pečení těsta: 30-50 minut
Chladnutí: 40 minut
Příprava krému a krájení
ovoce: 20 minut
(můžete připravit během chladnutí těsta)
Spojení dortu krémem: 20 minut
Tuhnutí: minimálně 2 hodiny nebo přes noc + 1
hodina
Zdobení marcipánem: 2 hodiny
Ingredience na těsto –
20 porcí:
9 vajec
270g krupicového cukru
300g hladké mouky + na vysypání formy
150g mandlí
75g změklého másla + na vymazání formy
3 lžičky kypřicího prášku
kůra ze 3 pomerančů
7-8 lžic mléka
Ingredience na těsto –
12 porcí:
6 vajec
180g krupicového cukru
150g hladké mouky + na vysypání formy
100g mandlí
50g změklého másla + na vymazání formy
2 lžičky kypřicího prášku
kůra ze 2 pomerančů
5 lžic mléka
Ingredience na krém – 20
porcí:
750g mascarpone
200ml šlehačky
80g moučkového cukru
3 lžíce pomerančové šťávy
Ingredience na krém – 12
porcí:
600g mascarpone
150ml šlehačky
60g moučkového cukru
2 lžíce pomerančové šťávy
Ingredience na dokončení:
250-300g ovoce – višní, jahod nebo malin (mohou být i
kompotované či rozmražené)
600-800g marcipánu 1:3
potravinářské barvy (cukráři používají gelové, mně amatérovi
však stačily v prášku rozmíchané s vodou do hustoty gelu – použila
jsem odstíny zelená, červeň malinová a žluť citronová)
moučkový cukr na podsypání
Postup:
1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 23
cm vymažte máslem a vysypte moukou. Namelte mandle, prosejte mouku,
nastrouhejte pomerančovou kůru. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, trvá to
5-10 minut. Postupně přimíchejte mouku, mandle, máslo, kypřicí prášek,
pomerančovou kůru a mléko. Nalijte do
dortové formy a dejte do trouby. Menší množství těsta pečte 30-40 minut, větší
množství 40-50 minut.
2. Těsto vyndejte z trouby a nechte ho 10 minut
chladnout ve formě, poté jej přemístěte na velký talíř a nechte chladnout
dalších 30 minut. Mezitím si připravte krém a ovoce. Společně prošlehejte
mascarpone, šlehačku, cukr a pomerančovou šťávu. Dejte tuhnout do lednice a
nakrájejte ovoce.
3. Když je těsto vychladlé a krém ztuhlý, promažte korpus
krémem. Nejprve jej třikrát (menší množství těsta) nebo čtyřikrát (větší
množství těsta) prořízněte. Nejprve si na něm nožem naznačíte místo řezu –
lehce ho nařízněte, abyste věděli, kde krájet a měli dort proříznutý rovně.
Poté svou čáru obkroužíte, přičemž korpus shora držíte rukou, aby neujížděl, a
řežete od poloměru dokola. Patro dortu vždy zlehka potřete krémem, dejte na
krém ovoce, na ovoce poté rozetřete další vrstvu krému a přiklopte dalším
těstem. Dort okrájejte do tvaru kopce nebo kopule a celý jej potřete vrstvou
krému. Dejte tuhnout přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny).
4. Oddělte tři čtvrtiny marcipánu (zbylou čtvrtinu odložte
stranou) a za stálého hnětení do něj postupně přidávejte zelenou potravinářskou
barvu, dokud nezískáte požadovaný odstín. Když se bude marcipán lepit, podsypte
jej moučkovým cukrem. Nožem na dortu uhlaďte krém. Linku potáhněte
potravinářskou fólií a vyválejte na ní marcipán do kruhu tak velkého, aby
pokryl celý dort (zda máte dostatečně velký kruh zjistíte tak, že provázkem
změříte průměr dortu, provázek však musíte vést i přes boky až k spodnímu okraji
a poté odměřenou část provázku položíte na marcipán – jak je část provázku
dlouhá, takový minimální průměr musí mít marcipánový kruh). Marcipán na
potravinářské fólii přeneste nad dort, dejte nad střed dortu, otočte vzhůru
nohama, sloupněte fólii a uhlaďte. Přebytečný marcipán odkrojte.
5. Do odkrojeného marcipánu zapracujte další zelené barvivo,
abyste dosáhli tmavšího odstínu. Z odložené čtvrtiny odkrojte tenký
proužek a obarvěte jej žlutě, zbytek z čtvrtiny rozdělte ještě na třetiny,
jednu třetinu obarvěte růžově, druhou červeně a třetí nechte bílou. Ze zelené
hmoty vytvořte tenké válečky. Několik jich zploštěte a ozdobte jimi dort –
naaranžujte je jako zkroucené stonky popínavé rostliny, dva obtočte a dejte je
kolem dortu. Z bílé a červené hmoty tvarujte malé okvětní lístky, slepte
je dohromady, přimáčkněte na dort a doprostřed vmáčkněte kuličku ze žluté hmoty
jako střed. Nakonec z růžové hmoty vytvarujte velké okvětní lístky, spojte
je dohromady do květu růže a přilepte na dort. (Marcipánové zdobení vám bude
lépe držet, pokud před přilepením, slepením nebo přimáčknutím potřete trochou
vody.) Dort nechte hodinu tuhnout v ledničce.
Žádné komentáře:
Okomentovat