pondělí 24. března 2014

OSLAVA MÝCH NAROZENIN

Je to sice trochu neobvyklé, ale narozeninový dort jsem si zase připravila sama. Pečení mě zkrátka baví. Tentokrát jsem byla okouzlená zdobení marcipánem (hlavně díky Markétě – http://love.iprima.cz/bozskedorty, Haně Rawlings - http://hanascakes.blogspot.cz/ a svojí sestřence Hance – jeden z jejích výtvorů najdete tady http://presypis.blogspot.cz/2013/08/prazdniny-na-velikove.html), a tak jsem si vyhrála i s ním.
Recept na dort, a postup při zdobení vám samozřejmě prozradím. U těsta uvádím ingredience na menší i větší dort. To proto, že jsem při pečení nejprve měla strach, aby dort nebyl moc malý, a tak jsem pro jistotu upekla jedno patro navíc. Později jsem však zjistila, že to vůbec nebylo potřeba. Pokud se rozhodnete dort připravit, nepečte tedy oba korpusy, ale jen jeden podle počtu hostů na oslavě. Krém jsem připravila odlehčený, z mascarpone a šlehačky, protože na těžkých máslových krémech si doma moc nepochutnáme.
Po vychutnání dortu a předání dárků jsme šli na večeři do zdejší pizzerie a italské restaurace Balustráda. Byla jsem tu o narozeninách již minulý rok, a chtěla jsem zkusit něco nového, avšak žádnou lepší restauraci jsem v Chrudimi nenašla. Letos jsem si pochutnala na rizotu s chřestem a kozím sýrem. Po návratu z restaurace jsme oslavu završili přípitkem.

NAROZENINOVÝ POMERANČOVO-VIŠŇOVÝ DORT ZDOBENÝ MARCIPÁNEM

Příprava těsta: 20 minut
Pečení těsta: 30-50 minut
Chladnutí: 40 minut
Příprava krému a krájení ovoce: 20 minut (můžete připravit během chladnutí těsta)
Spojení dortu krémem: 20 minut
Tuhnutí: minimálně 2 hodiny nebo přes noc + 1 hodina
Zdobení marcipánem: 2 hodiny

Ingredience na těsto – 20 porcí:
9 vajec
270g krupicového cukru
300g hladké mouky + na vysypání formy
150g mandlí
75g změklého másla + na vymazání formy
3 lžičky kypřicího prášku
kůra ze 3 pomerančů
7-8 lžic mléka

Ingredience na těsto – 12 porcí:
6 vajec
180g krupicového cukru
150g hladké mouky + na vysypání formy
100g mandlí
50g změklého másla + na vymazání formy
2 lžičky kypřicího prášku
kůra ze 2 pomerančů
5 lžic mléka

Ingredience na krém – 20 porcí:
750g mascarpone
200ml šlehačky
80g moučkového cukru
3 lžíce pomerančové šťávy

Ingredience na krém – 12 porcí:
600g mascarpone
150ml šlehačky
60g moučkového cukru
2 lžíce pomerančové šťávy

Ingredience na dokončení:
250-300g ovoce – višní, jahod nebo malin (mohou být i kompotované či rozmražené)
600-800g marcipánu 1:3
potravinářské barvy (cukráři používají gelové, mně amatérovi však stačily v prášku rozmíchané s vodou do hustoty gelu – použila jsem odstíny zelená, červeň malinová a žluť citronová)
moučkový cukr na podsypání

Postup:
1. Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Namelte mandle, prosejte mouku, nastrouhejte pomerančovou kůru. Vejce ušlehejte s cukrem do pěny, trvá to 5-10 minut. Postupně přimíchejte mouku, mandle, máslo, kypřicí prášek, pomerančovou kůru a mléko.  Nalijte do dortové formy a dejte do trouby. Menší množství těsta pečte 30-40 minut, větší množství 40-50 minut.
2. Těsto vyndejte z trouby a nechte ho 10 minut chladnout ve formě, poté jej přemístěte na velký talíř a nechte chladnout dalších 30 minut. Mezitím si připravte krém a ovoce. Společně prošlehejte mascarpone, šlehačku, cukr a pomerančovou šťávu. Dejte tuhnout do lednice a nakrájejte ovoce.
3. Když je těsto vychladlé a krém ztuhlý, promažte korpus krémem. Nejprve jej třikrát (menší množství těsta) nebo čtyřikrát (větší množství těsta) prořízněte. Nejprve si na něm nožem naznačíte místo řezu – lehce ho nařízněte, abyste věděli, kde krájet a měli dort proříznutý rovně. Poté svou čáru obkroužíte, přičemž korpus shora držíte rukou, aby neujížděl, a řežete od poloměru dokola. Patro dortu vždy zlehka potřete krémem, dejte na krém ovoce, na ovoce poté rozetřete další vrstvu krému a přiklopte dalším těstem. Dort okrájejte do tvaru kopce nebo kopule a celý jej potřete vrstvou krému. Dejte tuhnout přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny).
4. Oddělte tři čtvrtiny marcipánu (zbylou čtvrtinu odložte stranou) a za stálého hnětení do něj postupně přidávejte zelenou potravinářskou barvu, dokud nezískáte požadovaný odstín. Když se bude marcipán lepit, podsypte jej moučkovým cukrem. Nožem na dortu uhlaďte krém. Linku potáhněte potravinářskou fólií a vyválejte na ní marcipán do kruhu tak velkého, aby pokryl celý dort (zda máte dostatečně velký kruh zjistíte tak, že provázkem změříte průměr dortu, provázek však musíte vést i přes boky až k spodnímu okraji a poté odměřenou část provázku položíte na marcipán – jak je část provázku dlouhá, takový minimální průměr musí mít marcipánový kruh). Marcipán na potravinářské fólii přeneste nad dort, dejte nad střed dortu, otočte vzhůru nohama, sloupněte fólii a uhlaďte. Přebytečný marcipán odkrojte.
5. Do odkrojeného marcipánu zapracujte další zelené barvivo, abyste dosáhli tmavšího odstínu. Z odložené čtvrtiny odkrojte tenký proužek a obarvěte jej žlutě, zbytek z čtvrtiny rozdělte ještě na třetiny, jednu třetinu obarvěte růžově, druhou červeně a třetí nechte bílou. Ze zelené hmoty vytvořte tenké válečky. Několik jich zploštěte a ozdobte jimi dort – naaranžujte je jako zkroucené stonky popínavé rostliny, dva obtočte a dejte je kolem dortu. Z bílé a červené hmoty tvarujte malé okvětní lístky, slepte je dohromady, přimáčkněte na dort a doprostřed vmáčkněte kuličku ze žluté hmoty jako střed. Nakonec z růžové hmoty vytvarujte velké okvětní lístky, spojte je dohromady do květu růže a přilepte na dort. (Marcipánové zdobení vám bude lépe držet, pokud před přilepením, slepením nebo přimáčknutím potřete trochou vody.) Dort nechte hodinu tuhnout v ledničce.

Žádné komentáře:

Okomentovat