pondělí 31. března 2014

K. V KUCHYNI: SVÁTEČNÍ ZÁVINY

Mamka Soňa měla v pátek svátek. Nevěděla jsem, jaký dárek jí mám koupit, a ona navíc říkala, že nic nechce "vždyť víš, že já si na oslavy moc nepotrpím", a tak mě napadlo něco jí upéct. Když jsem se jí ptala co, dozvěděla jsem se, že by si přála nějaký ovocný moučník. Rozhodla jsem se pro závin, který jsem pekla již mnohokrát. Aby ale byl sváteční a ne jen tak obyčejný, připravila jsem si domácí listové těsto a kromě jablečné náplně připravila i tvarohovou a višňovou. Mamka novým náplním nejprve moc nevěřila a ptala se, zda domácí těsto stojí za tu práci, ale když ochutnala, prohlásila že "tebe je na grafickou školu škoda".
Těsta jsem zkoušela dvě, a sem dávám recept na to jemnější a lístkovatější. Spoustu lístků jsem vytvořila tak, že jsem těsto přehýbala vícekrát, než je tomu běžné v jiných receptech, ale bez velké práce navíc.

LISTOVÉ TĚSTO

Příprava: 45 minut
Chlazení: 1 hodina a 15 minut + alespoň 12 hodin

Množství: na 2 záviny (zhruba 500g těsta)

Ingredience:
200g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce citronové šťávy
100ml vody
180g másla

Postup:
1. Na vále promíchejte mouku, sůl a citronovou šťávu. Postupně přidávejte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte na 15 minut do ledničky a mezitím si dejte změknout máslo. Těsto a máslo by měli mít stejnou konzistenci a teplotu.
2. Těsto rozválejte do čtverce a doprostřed dejte máslo. Zabalte jej tak, že růžky čtverce ohýbejte směrem ke středu. Nechte si okolo másla ještě trochu místa a růžky znovu ohněte. Otočte o 45°, rozválejte těsto do obdélníku, přeložte na třetiny a ještě jednou na třetiny a dejte na 30 minut chladit. Poté těsto opět rozválejte do obdélníku, přeložte ho na třetiny a ty na další třetiny. Dejte na 30 minut chladit, zopakujte a dejte chladit alespoň na 12 hodin.

NÁPLNĚ NA 1 ZÁVIN
Višňovo-švestková: Vypeckujte a rozpulte 300g višní a 100g švestek, půlky švestek ještě nakrájejte na čtvrtiny. Dejte do hrnce spolu s 1 lžící krupicového cukru, 1 lžící rumu a 1 lžící vody. Přiveďte k varu, stáhněte na mírný plamen a duste 10 minut. Přidejte 1 lžíci kakaového pudinkového prášku a vařte, dokud náplň nezhoustne a šťáva se nevyvaří. Nechte vychladnout.
Tvarohovo-meruňková: Promíchejte 250g polotučného tvarohu (ve vaničce), 2 sáčky vanilkového cukru, semínka z 1/4 vanilkového lusku a 1 žloutek. Vypeckujte, nakrájejte na kostičky a přimíchejte 150g meruněk.
Jablečná: Předem namočte 1 lžíci rozinek do 1 lžíce rumu a nechte rozinky bobtnat minimálně 30 minut, nejlépe 1 hodinu. Nasekejte 30g vlašských ořechů a 500g jablek oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. Rozválené těsto posypte 1 lžící strouhanky, položte na ni jablka, dejte na ně slité rozinky (rum si ale odložte stranou, nevylévejte ho), posypte 1 lžící třtinového cukru, 1 lžičkou skořice, nasekanými ořechy a zakápněte trochou rumu z rozinek.

DOKONČENÍ ZÁVINU

Příprava: 30 minut
Pečení: 20-25 minut

Ingredience:
hladká mouka na vál
listové těsto na 2 záviny (asi 500g)
náplň na 2 záviny
1 vejce

Postup:
1. Troubu předehřejte na 200°C. Těsto rozdělte na poloviny. Jednu polovinu vyválejte na pomoučněném vále, druhou polovinu odložte. Rozprostřete na ni náplň na 1 závin, aby zakrývala prostřední třetinu rozváleného plátu a překlopte přes ni krajní třetiny těsta a lehce přitiskněte. Konce závinu několikrát přeložte a přimáčkněte. Opakujte i s druhou polovinou těsta. Vejce rozšlehejte a potřete s ním oba záviny. Pečte 20-25 minut.

TIPY
  • protože se listové těsto nechává odležet v lednici přes 12 hodin, je nejlepší připravit si ho den předem
  • meruňky, višně a švestky, jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale klidně můžete použít i kompotované nebo zamražené z léta (já jsem také použila kompotované, protože čerstvé jsem nesehnala)
  • ovoce můžete v závinech i různě nahrazovat, skvělé je třeba nahradit meruňky jahodami

P.S. V dalším článku připravím tažený závin, závin z tvarohového těsta a hruškovou náplň.

Žádné komentáře:

Okomentovat