pátek 18. dubna 2014

K. V KUCHYNI: ZDRAVÉ KAŠE K SNÍDANI

Minulý rok jsem si na Apetit pikniku zamilovala Naše kaše (www.nasekase.cz). Problém je ale v tom, že tady v Chrudimi je prostě neseženu. Mohla bych si je sice nechat poslat z www.svetbedynek.cz, jenže to by se hodně prodražilo. Pokusila jsem se tedy připravit si podobné vlastní. Dá to sice nějakou práci, takže je lepší připravit si je o víkendu na týden dopředu (v lednici vydrží zhruba 5 dní), avšak když nebydlíte někde, kde se dají Naše kaše sehnat, opravdu se to vyplatí. Můžete si je navíc upravovat podle sebe – čerstvé i sušené ovoce a ořechy můžete různě obměňovat podle sezony nebo chuti. Kaše jsem nejprve zkoušela s jáhly, skvělé jsou však i s pohankou nebo quinoou.
V zimě jsem si také na zahřátí začala připravovat ovesné kaše, protože jíst v promrzlém obýváku cereálie s ledovým mlékem není nic moc. Domácí proto, že mě štvalo, jak jsou ty kupované plné cukru, a ani není jejich příprava výrazně jednodušší. Do domácích dávám jenom rozinky (budete se divit, ale stačí to), které však klidně můžete nahradit i jiným sušeným ovocem. Kromě toho můžete přidat i ořechy a místo kravského mléka použít sójové.

HRUŠKOVÁ KAŠE S KOŘENÍM A SUŠENÝMI MERUŇKAMI

Příprava a vaření: 15 minut
Chladnutí: 30 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
50g uvařených jáhlů/pohanky/qunoy (viz Jáhly, pohanka & quinoa)
240g hrušek (já jsem sice dělala směs hrušky-dýně, pyré tak chytlo hezkou barvu, ale chuť je lepší jen s hruškami)
šťáva z 1/2 pomeranče
1 lžíce vody
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého sušeného zázvoru
60g sušených meruněk
1 lžička – 1 lžíce (podle chuti) agávového sirupu
20g lískových oříšků

Postup:
  1. Hrušky oloupejte, očistěte a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, zakapejte pomerančovou šťávou, přidejte vodu, a dejte vařit. Jakmile začne šťáva s vodou bublat, přikryjte pokličkou, stáhněte na mírný plamen a vařte 10 minut.
  2. Mezitím meruňky propláchněte horkou vodou a nakrájejte na kostičky. K hruškám přisypte koření a rozmixujte. Vmíchejte meruňky s agávovým sirupem a nechte vychladnout. Nasekejte ořechy a nasucho je opražte.
  3. Ovocnou směs promíchejte s obilovinami a posypte ořechy.

JABLEČNO-MRKVOVÁ KAŠE SE ŠVESTKAMI A MÁKEM

Příprava a vaření: 20 minut
Chladnutí: 30 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
50g uvařených jáhlů/pohanky/qunoy (viz Jáhly, pohanka & quinoa)
150g jablek
100g mrkve
3 lžíce vody
1 lžíce nemletého máku
60g sušených švestek
1 lžička – 1 lžíce (podle chuti) agávového sirupu
20g mandlí

Postup:
  1. Jablka a mrkev oloupejte, očistěte a nakrájejte na kousky. Dejte do hrnce, přidejte vodu, a dejte vařit. Jakmile začne voda bublat, přikryjte pokličkou, stáhněte na mírný plamen a vařte 10 minut. Mezitím švestky nakrájejte na kostičky.
  2. Rozmixujte, přidejte mák a vařte ještě 5 minut. Vmíchejte švestky s agávovým sirupem a nechte vychladnout. Nasekejte mandle a nasucho je opražte.
  3. Jablečno-mrkvovou směs promíchejte s obilovinami a posypte mandlemi.

JÁHLY, POHANKA & QUNOA
Jáhly (na fotce) jsou malé kuličky, které vznikají loupáním prosa. Obsahují spoustu minerálních látek a vitamíny skupiny B. Před vařením je potřeba propláchnout je horkou vodou, aby se zbavily nahořklé chuti. Vaří se ve slané vodě v poměru 1:3 (jáhly:vodě) přikryté pokličkou zhruba 10 minut doměkka a během vaření se nepromíchávají.
Pohanka (pohankové kroupy) obsahuje hodně rutinu, který je dobrý na funkci cév i  křečové žíly, kromě toho obsahuje vitamin C a E. Vaří se tak, že ji na minutu vsypete do horké vody, poté zabalíte hrnec do utěrky a necháte 20 minut odstát, než ji slijete.
Quinoa jsou semena merlíku čilského a je dobrým zdrojem spousty vitamínů. Vaří se podobně jako rýže 14-18 minut.
Jáhly, pohanka i quinoa jsou bezlepkové a mají vysokou výživovou hodnotu (na dlouhou dobu zasytí). Než je přidáte do kaše, nechte je vychladnout.
Podrobný popis najdete taky tady: http://www.sklizeno.cz/vodickova/aktuality/bulgur-jahly-kuskus-co-to-je-za-luxus/163

OVESNÁ KAŠE S ROZINKAMI

Příprava a vaření: 10-15 minut

Množství: 1 porce

Ingredience:
50g (zhruba 8 lžic) ovesných vloček
hrst rozinek
200ml mléka

Postup:
  1. Rozinky propláchněte v horké vodě a dejte je spolu s ovesnými vločkami do hrnce. Zalijte mlékem a dejte vařit, mezitím párkrát promíchejte. Jakmile začne mléko probublávat, stáhněte plamen a za stálého míchání vařte, dokud kaše nezhoustne.

Žádné komentáře:

Okomentovat