Záviny z domácího těsta a s novými náplněmi se
mi zalíbily natolik, že jsem zkoušela další a další, i když už nikdo svátek
neslavil. Tentokrát jsem vyzkoušela klasický tažený závin a závin
z tvarohového těsta. Jejich příprava oproti listovému těstu zabere mnohem
méně času a je i jednodušší. Není totiž potřeba dlouhého vyvalování a stačí je
nechat odležet jen jednou. Po upečení je těsto křehké a pevnější, než listové.
Těsta s náplněmi můžete různě kombinovat (třeba listové těsto s hruškovou
náplní) s těmi, o kterých jsem psala minule (http://presypis.blogspot.cz/2014/03/k-v-kuchyni-svatecni-zaviny.html).
TAŽENÝ ZÁVIN (TĚSTO A
DOKONČENÍ)
Příprava: 30 minut
Chladnutí: 15 minut
Odležení: 30 minut
Pečení: 30-40 minut
Množství: 2 záviny
Ingredience:
250g hladké mouky + na vál
špetka soli
2 lžičky citronové šťávy
60+80g másla
1 vejce
3 lžíce vody
náplň na 2 záviny
Postup:
1. Na mírném ohni rozpusťte 60g másla a nechte jej 15 minut vychladnout.
Společně propracujte mouku, sůl, citronovou šťávu, máslo a vejce. Postupně
přidávejte vodu a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké a nelepivé
těsto. Těsto nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě.
2. Mezitím si rozpusťte 80g másla a dejte jej chladnout. Troubu
předehřejte na 180°C. Odkrojte polovinu těsta, rozválejte jej na pomoučněném
vále, potřete máslem a navrstvěte na něj náplň, přičemž okraje nechte volné.
Přehýbáním těsto z delší strany zarolujte, dejte závin na plech spojem
dolů a konce ohněte pod závin. Opakujte s druhou polovinou těsta a oba
záviny potřete zbylým máslem. Pečte 30-40 minut.
ZÁVIN Z TVAROHOVÉHO
TĚSTA (TĚSTO A DOKONČENÍ)
Příprava: 30 minut
Odležení: 20 minut
Pečení: 35-40 minut
Množství: 2 záviny
Ingredience:
420g hladké mouky + na vál
180g změklého másla + 50g na potření
250g polotučného tvarohu (ve vaničce)
náplň na 2 záviny
Postup:
1. Mouku, 180g másla a tvaroh propracujte, abyste získali
hladké a nelepivé těsto. Dejte jej na 20 minut odležet do chladničky.
2. Rozpusťte 50g másla a nechte jej chladnout. Troubu předehřejte
na 180°C. Odkrojte polovinu těsta, rozválejte jej na pomoučněném vále a
navrstvěte na něj náplň, přičemž okraje nechte volné. Přehýbáním těsto z delší
strany zarolujte, dejte závin na plech spojem dolů a konce ohněte pod závin.
Opakujte s druhou polovinou těsta a oba záviny potřete rozpuštěným máslem.
Pečte 30-40 minut.
NÁPLNĚ NA 1 ZÁVIN
Hrušková s karamelem: Nejprve si připravte karamel (klidně
i den dopředu). Nasekejte 50g mandlí a nastrouhejte kůru z 1/2 pomeranče. Na
pánvi rozpusťte 1 lžíci třtinového cukru, poté přidejte 1 lžíci medu a 1 lžíci
vody, rozpusťte, přidejte mandle, pomerančovou kůru a 1/2 lžičky drceného
hřebíčku a promíchejte. Rozprostřete na pečicí papír a nechte vychladnout. Oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky
500g hrušek. Těsto posypte 1 lžící strouhanky, navrstvěte na něj hrušky,
natrhejte karamel a dejte jej na hrušky.
Makovo-ořechová: Nasekejte 80g vlašských ořechů. Na 1
lžíci másla opražte ořechy, přidejte 80g mletého máku, 150ml mléka, 1 lžíci
rumu, 2 lžíce medu, 1 sáček vanilkového cukru a 1/2 lžičky perníkového koření.
Povařte 5-10 minut a poté nechte vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat