Vím, že k předešlému článku o zdravých kaších se tenhle moc nehodí,
ale kdo by si na Velikonoce nedal alespoň mazanec? Různé sladké buchty z kynutého
těsta (stejně jako beránek, na kterého sem brzy taky dám recept),
k velikonočním svátkům prostě patří. Já jsem je tedy pekla již týden před
Velikonoci, abych vyzkoušela hodně receptů a všechny doladila
k dokonalosti. Kromě klasického mazance tady najdete recept i na jidáše,
které jsou také tradiční, ale už ne tak známé, velikonoční ptáčky (pro mě chuť
z dětství) a hot cross buns, což jsou mými slovy "britské minimazance
s kořením a sušeným ovocem".
VELIKONOČNÍ PTÁČCI
Příprava:
30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 15 minut
Pečení: 20
minut
Množství:
25 ptáčků
Ingredience:
20g droždí
500g hladké
mouky
220ml mléka
1 lžíce
krupicového cukru
špetka soli
120g másla
1 lžíce
medu
2 žloutky
1 vejce
13 rozinek
Postup:
1. Droždí smíchejte v misce se lžící mouky, lžící mléka a cukrem. Na
teplém místě nechte zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si rozpusťte máslo a
nechte ho trochu vychladnout.
2. Ze zbylé mouky, mléka, soli, másla, medu, žloutků a kvásku vypracujte hladké
těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou
a dejte kynout na teplé místo. Kynutí bude trvat zhruba 1 hodinu, těsto by mělo
nakynout na dvojnásobný objem.
3. Předehřejte si troubu na 160°C. Vytvořte ptáčky. Uškubněte nebo odkrojte
kousek těsta velký jako vlašský ořech a vyválejte z něj váleček.
Z válečku vytvořte uzlík. Do jednoho konce zapíchněte čtvrtky rozinek jako
očička a můžete pomocí nože nebo nůžek vytvarovat zobáček. Druhý konec prstem
zploštěte a naříznutím z něj vytvarujte ocásek. Dávejte na plech vyložený
pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete jím ptáčky, přitom dávejte pozor
na očička. Pečte 20 minut.
Tip:
Pokud vám připadají ptáčci moc pracní, můžete do těsta zapracovat
rozinky a tvořit bochánky. Ptáčci jsou ale mnohem zábavnější – ne vždy totiž
vypadají jako ptáčci, jak jsem se přesvědčila.
JIDÁŠE
Příprava:
30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 25 minut
Pečení: 20
minut
Množství:
25 jidášů
Ingredience:
20g droždí
500g hladké
mouky
240ml mléka
1 lžíce
krupicového cukru
30g vanilkového
cukru
špetka soli
kůra
z 1 citronu
120g másla
2 žloutky
1 vejce
med na
potření
Postup:
1. Droždí smíchejte v misce se lžící mouky, lžící mléka a cukrem. Na
teplém místě nechte zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím nastrouhejte
citronovou kůru, rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
2. Ze zbylé mouky, mléka, cukru, soli, citronové kůry, másla, žloutků a
kvásku vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Poprašte ho
moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Kynutí bude trvat
zhruba 1 hodinu, těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.
3. Předehřejte si troubu na 160°C. Lžící oddělujte kousky těsta, vytvořte
z nich válečky a ty stočte. Nechte kynout na plechu vyloženém pečicím
papírem 10 minut. Rozšlehejte vejce a potřete jím jidáše. Pečte 20 minut. Po
vyndání z trouby je ještě horké potřete medem.
Tip:
Jidáše by měly tvarem připomínat provaz na kterém se Jidáš oběsil.
Doposud jsem viděla tři tvary - "esíčka" (konce válečku smotáte na
opačné strany), "céčka" (konce válečků smotáte směrem k sobě) a
"copy" (v půli váleček přehnete a konce smotáte). Mě se nejvíce líbí
esíčka, ale provaz mi nejvíce připomínají copy.
HOT CROSS BUNS
Příprava:
30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 30 minut
Pečení: 20
minut
Chladnutí:
30-60 minut
Množství:
18 bochánků
Ingredience:
50g másla
40g rozinek
60g
sušených meruněk
20g
sušených švestek
500g hladké
mouky
60g
třtinového cukru
špetka soli
1 lžička
skořice
špetka
mletého hřebíčku
špetka
mletého sušeného zázvoru
špetka
nastrouhaného muškátového oříšku
150ml mléka
100ml vody
7g (1
sáček) instantního droždí
1 vejce
60g
moučkového cukru
2 lžíce
citronové nebo pomerančové šťávy
Postup:
1. V hrnečku rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout. Meruňky a
švestky, nakrájejte na kostičky, rozinky s meruňkami propláchněte horkou
vodou. Smíchejte mouku, třtinový cukr, sůl, koření, sušené ovoce, mléko, vodu,
máslo a droždí. Vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby a
nechte ho 1 hodinu kynout.
2. Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vytvořte 18 bochánků, dejte je
na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Rozšlehejte vejce a
potřete jím bochánky. Pečte 20 minut. Po vyndání z trouby je ještě horké
potřete medem a nechte vychladnout.
3. Utřete moučkový cukr se šťávou a polevou namalujte na bochánky kříže (na
to je nejlepší dát polevu do igelitového sáčku a ustřihnout růžek sáčku).
MAZANEC
Příprava:
40 minut
Kynutí a kvašení: 2 hodiny a 15-20 minut
Pečení:
30-40 minut
Množství:
2 mazance
Ingredience:
50g rozinek
50ml rumu
42g droždí
600g polohrubé
mouky
200ml mléka
80g
krupicového cukru
150g másla
kůra
z 1 citronu
100g mandlí
40g
vanilkového cukru
špetka soli
3 žloutky
1 vejce
Postup:
1. Rozinky propláchněte horkou vodou a naložte je na 30 minut do rumu. Droždí smíchejte v misce se 2 lžícemi
mouky, lžící cukru a polovinou mléka. Na teplém místě nechte zhruba 15-20 minut
vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout,
nasekejte polovinu mandlí a nastrouhejte citronovou kůru.
2. Ze zbylé mouky, mléka, obou cukrů, soli, citronové kůry, másla, žloutků
a kvásku vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Přimíchejte
nasekané mandle a rozinky s pár kapkami rumu. Poprašte těsto moukou,
přikryjte utěrkou a dejte kynout 2 hodiny na teplé místo, aby těsto získalo
dvojnásobný objem, v průběhu kynutí ho dvakrát propracujte. Mezitím
nakrájejte zbylé mandle na plátky.
3. Předehřejte troubu na 200°C. Z těsta vytvořte 2 bochánky, dejte je
na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Rozšlehejte vejce a
potřete jím mazance. Bochánky posypte plátky mandlí a dejte je péct na 10
minut. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat