sobota 19. dubna 2014

VELIKONOČNÍ PEČENÍ

Vím, že k předešlému článku o zdravých kaších se tenhle moc nehodí, ale kdo by si na Velikonoce nedal alespoň mazanec? Různé sladké buchty z kynutého těsta (stejně jako beránek, na kterého sem brzy taky dám recept), k velikonočním svátkům prostě patří. Já jsem je tedy pekla již týden před Velikonoci, abych vyzkoušela hodně receptů a všechny doladila k dokonalosti. Kromě klasického mazance tady najdete recept i na jidáše, které jsou také tradiční, ale už ne tak známé, velikonoční ptáčky (pro mě chuť z dětství) a hot cross buns, což jsou mými slovy "britské minimazance s kořením a sušeným ovocem".

VELIKONOČNÍ PTÁČCI

Příprava: 30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 15 minut
Pečení: 20 minut

Množství: 25 ptáčků

Ingredience:
20g droždí
500g hladké mouky
220ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
špetka soli
120g másla
1 lžíce medu
2 žloutky
1 vejce
13 rozinek

Postup:
1. Droždí smíchejte v misce se lžící mouky, lžící mléka a cukrem. Na teplém místě nechte zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím si rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
2. Ze zbylé mouky, mléka, soli, másla, medu, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Kynutí bude trvat zhruba 1 hodinu, těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.
3. Předehřejte si troubu na 160°C. Vytvořte ptáčky. Uškubněte nebo odkrojte kousek těsta velký jako vlašský ořech a vyválejte z něj váleček. Z válečku vytvořte uzlík. Do jednoho konce zapíchněte čtvrtky rozinek jako očička a můžete pomocí nože nebo nůžek vytvarovat zobáček. Druhý konec prstem zploštěte a naříznutím z něj vytvarujte ocásek. Dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozšlehejte vejce a potřete jím ptáčky, přitom dávejte pozor na očička. Pečte 20 minut.

Tip:
Pokud vám připadají ptáčci moc pracní, můžete do těsta zapracovat rozinky a tvořit bochánky. Ptáčci jsou ale mnohem zábavnější – ne vždy totiž vypadají jako ptáčci, jak jsem se přesvědčila.

JIDÁŠE

Příprava: 30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 25 minut
Pečení: 20 minut

Množství: 25 jidášů

Ingredience:
20g droždí
500g hladké mouky
240ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
30g vanilkového cukru
špetka soli
kůra z 1 citronu
120g másla
2 žloutky
1 vejce
med na potření

Postup:
1. Droždí smíchejte v misce se lžící mouky, lžící mléka a cukrem. Na teplém místě nechte zhruba 15 minut vzejít kvásek. Mezitím nastrouhejte citronovou kůru, rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout.
2. Ze zbylé mouky, mléka, cukru, soli, citronové kůry, másla, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo. Kynutí bude trvat zhruba 1 hodinu, těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.
3. Předehřejte si troubu na 160°C. Lžící oddělujte kousky těsta, vytvořte z nich válečky a ty stočte. Nechte kynout na plechu vyloženém pečicím papírem 10 minut. Rozšlehejte vejce a potřete jím jidáše. Pečte 20 minut. Po vyndání z trouby je ještě horké potřete medem.

Tip:
Jidáše by měly tvarem připomínat provaz na kterém se Jidáš oběsil. Doposud jsem viděla tři tvary - "esíčka" (konce válečku smotáte na opačné strany), "céčka" (konce válečků smotáte směrem k sobě) a "copy" (v půli váleček přehnete a konce smotáte). Mě se nejvíce líbí esíčka, ale provaz mi nejvíce připomínají copy.

HOT CROSS BUNS

Příprava: 30 minut
Kynutí a kvašení: 1 hodina a 30 minut
Pečení: 20 minut
Chladnutí: 30-60 minut

Množství: 18 bochánků

Ingredience:
50g másla
40g rozinek
60g sušených meruněk
20g sušených švestek
500g hladké mouky
60g třtinového cukru
špetka soli
1 lžička skořice
špetka mletého hřebíčku
špetka mletého sušeného zázvoru
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
150ml mléka
100ml vody
7g (1 sáček) instantního droždí
1 vejce
60g moučkového cukru
2 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy

Postup:
1. V hrnečku rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout. Meruňky a švestky, nakrájejte na kostičky, rozinky s meruňkami propláchněte horkou vodou. Smíchejte mouku, třtinový cukr, sůl, koření, sušené ovoce, mléko, vodu, máslo a droždí. Vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby a nechte ho 1 hodinu kynout.
2. Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vytvořte 18 bochánků, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Rozšlehejte vejce a potřete jím bochánky. Pečte 20 minut. Po vyndání z trouby je ještě horké potřete medem a nechte vychladnout.
3. Utřete moučkový cukr se šťávou a polevou namalujte na bochánky kříže (na to je nejlepší dát polevu do igelitového sáčku a ustřihnout růžek sáčku).

MAZANEC

Příprava: 40 minut
Kynutí a kvašení: 2 hodiny a 15-20 minut
Pečení: 30-40 minut

Množství: 2 mazance

Ingredience:
50g rozinek
50ml rumu
42g droždí
600g polohrubé mouky
200ml mléka
80g krupicového cukru
150g másla
kůra z 1 citronu
100g mandlí
40g vanilkového cukru
špetka soli
3 žloutky
1 vejce

Postup:
1. Rozinky propláchněte horkou vodou a naložte je na 30 minut do rumu.  Droždí smíchejte v misce se 2 lžícemi mouky, lžící cukru a polovinou mléka. Na teplém místě nechte zhruba 15-20 minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho trochu vychladnout, nasekejte polovinu mandlí a nastrouhejte citronovou kůru.
2. Ze zbylé mouky, mléka, obou cukrů, soli, citronové kůry, másla, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které se odlepuje od stěn nádoby. Přimíchejte nasekané mandle a rozinky s pár kapkami rumu. Poprašte těsto moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout 2 hodiny na teplé místo, aby těsto získalo dvojnásobný objem, v průběhu kynutí ho dvakrát propracujte. Mezitím nakrájejte zbylé mandle na plátky.

3. Předehřejte troubu na 200°C. Z těsta vytvořte 2 bochánky, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 15 minut kynout. Rozšlehejte vejce a potřete jím mazance. Bochánky posypte plátky mandlí a dejte je péct na 10 minut. Poté snižte teplotu na 160°C a pečte dalších 20-30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat