sobota 12. července 2014

K. V KUCHYNI: NEJLEPŠÍ KOLÁČE A KOLÁČKY



Že koláče ze supermarketu, kde polovina náplně je drobenka a na těstu se snaží šetřit, nejsou nic moc, jsem věděla už dávno. Že domácí jsou dobré, taky. Proto jsem je i minulý rok pekla (http://presypis.blogspot.cz/2013/09/k-v-kuchyni-ceske-kolace-kolacky.html). Ale že koláče můžou být sakra dobré, mi došlo až letos na Apetit pikniku poté, co jsem ochutnala ty od Hanky Šemíkové ze Simply Good. A tak jsem začala vymýšlet svoje "Simply Good" koláče, a hledala náplně a těsta, které by byly stejně neodolatelně dobré – těsto vláčné, ale pevné, náplně voňavé… Těst jsem během svého krátkého cukrářského tvoření vyzkoušela již sedm. Z nich jsem vybrala to nejlepší a přidávám k němu výborné náplně a další triky, aby podobně jako včera, kdy jsem konečně napekla ty nejlepší, stačilo šest lidí a vaše koláče se snědly do čtvrthodinky (ne-li dokonce do deseti minut). Plusem je i to, že ingredience na toto těsto lze pohodlně vydělit, pokud chcete připravit poloviční dávku (ačkoliv tyto koláčky spíš nebudete stíhat péct).

TĚSTO

Příprava: 15 minut
Kvásek: 15-20 minut
Kynutí: 2 hodiny

Ingredience na 4 koláče / 24 koláčků:
300g hladké mouky
200g polohrubé mouky
200ml mléka
80g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
100g másla
4 žloutky
30g droždí
špetka soli
kůra z 1/2 citronu

Postup:
  1. V misce smíchejte 4 lžíce mléka, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce hladké mouky a droždí. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, trvá to 15-20 minut. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
  2. Z mouky, cukru, soli, citronové kůry, mléka, vajec, kvásku a másla vypracujte hladké nelepivé těsto a nechte ho hodinu kynout. Promíchejte a nechte kynout další hodinu.

NÁPLNĚ (na 8 koláčků, 1 menší koláč nebo 3/4 většího koláče)
Tvarohová: Smíchejte 250g tučného tvarohu ve vaničce, 1 žloutek, 2 lžíce moučkového cukru, semínka z 1/4 vanilkového lusku a kůru z 1/4 citronu.
Maková: Povařte 80g máku, 120ml mléka, 1 lžíci rumu, 1 lžíci krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru 3-5 minut za stálého míchání.
Povidlová: Smíchejte 400g povidel a 3 lžíce rumu.
Jablečná: Oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky 3 jablka. Povařte jablka, 1 lžíci krupicového cukru, 3 lžíce vody, 1 lžíci rumu, 2 lžičky mleté skořice a kůru z 1/4 citronu 10 minut. Rozmixujte a za promíchávání vařte bez pokličky zhruba 5 minut do zhoustnutí.
Hrušková: Oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky 3 hrušky. Povařte hrušky, 1 lžíci krupicového cukru, 3 lžíce vody, 1 lžíci rumu, 1 lžičku mleté skořice, špetku drceného hřebíčku a kůru z 1/4 pomeranče 10 minut. Rozmixujte a za promíchávání vařte bez pokličky zhruba 5 minut do zhoustnutí.
Meruňková: Povařte 200g vypeckovaných meruněk, 1 sáček vanilkového cukru, kůru z 1/4 a šťávu z 1/2 pomeranče a 1 lžíci vody 10 minut. Rozmixujte a za promíchávání vařte bez pokličky 2-3 minuty do zhoustnutí.
Ořechová: Namelte 120g vlašských ořechů najemno. V hrnci rozpusťte 2 lžíce medu. Přidejte 1 lžíci rumu a 50ml mléka, řádně promíchejte, vmíchejte mleté ořechy a za občasného promíchání vařte bez pokličky 5-10 minut do zhoustnutí.

DROBENKA (na 2 koláče / 12 koláčků)

Příprava: 5 minut

Ingredience:
50g trochu změklého másla
80g hladké mouky
40g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
kůra z 1/4 citronu

Postup:
  1. Vše promíchejte rukama.

DOKONČENÍ KOLÁČŮ
 
Příprava: 10 minut
Kynutí: 10 minut
Pečení: 16 – 20 minut

Ingredience:
hladká mouka na vál
1 vejce na potření
drobenka
rozinky, mandle, vlašské nebo lískové ořechy na ozdobení, případně čerstvé ovoce (na 1 koláč asi 300g)
2 lžíce másla
1 lžíce rumu

Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle počtu koláčů rozdělte na čtvrtiny nebo poloviny a vytvarujte bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout.
  2. Bochánky rukama vytáhněte do tvaru koláče. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a do středu dejte náplň. Ozdobte rozinkami nebo ořechy, případně posypte ovocem a navrch ještě drobenkou. Pečte 10 minut, poté plech otočte a pečte dalších 6 – 10 minut.
  3. Mezitím v hrnku rozpusťte máslo a poté do něj přimíchejte rum. Ještě horké koláče touto polevou pokapejte.

DOKONČENÍ KOLÁČKŮ

Příprava: 10 minut
Kynutí: 10 minut
Pečení: 15-18 minut

Ingredience:
hladká mouka na vál
1 vejce na potření
rozinky, mandle, vlašské nebo lískové ořechy na ozdobení, případně čerstvé ovoce (na 1 koláček 1 lžíce rybízu či borůvek, několik malin, ostružin, jahod, nebo půlka švestky, meruňky…)
drobenka
2 lžíce másla
1 lžíce rumu

Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180°C. Lžící nabírejte kousky těsta a tvarujte z něj menší bochánky. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je kynout 10 minut.
  2. Dnem skleničky rozmáčkněte středy bochánků. Okraje potřete rozšlehaným vejcem a do středů dejte náplň. Ozdobte rozinkami nebo ořechy, případně posypte ovocem a navrch ještě drobenkou. Pečte 10 minut, poté plech otočte a pečte dalších 5-8 minut.
  3. Mezitím v hrnku rozpusťte máslo a poté do něj přimíchejte rum. Ještě horké koláče touto polevou pokapejte.

TIPY:
  • Mléko a vejce nechte chvíli zteplat při pokojové teplotě. Těsto tak lépe kyne.
  • Rozpuštěné máslo do těsta přidávejte až poslední.
  • Když nemáte vanilkový lusk, anebo chcete tvarohovou náplň bez malých černých teček, místo dvou lžic moučkového cukru a vanilkového lusku použijte 1 lžíci moučkového cukru a 1 sáček vanilkového cukru.
  • Pokud chcete, aby těsto bylo opravdu tenké a do koláčů se vešlo hodně náplně, na koláče ho nejprve vyválejte a poté ještě vytlačte, a na koláčky ho po vytlačení skleničkou ještě trochu vytáhněte do okrajů.
  • Náplně můžete kombinovat podle chuti nebo se inspirujte těmi mými.

1 komentář:

  1. Kiki, opět jsem se z těch tvých fotek olizovala až za ušima. Mám z nich vždycky hroznou chuť na sladké, a tak si asi opět dám čokoládu- grrr :D. Ale máš to tady všechno úžasný a baví mě si číst tvůj blog. Každý den se jdu podívat jestli nemáš nějaký nový článek a když ne, tak si přečtu ty starší.
    Tak zatím ahoj a už se těším na další článek :) ! Valča

    OdpovědětVymazat