čtvrtek 10. července 2014

K. V KUCHYNI: POLÉVKY 4


Už je to docela dlouho, co jsem naposledy přidávala recepty na polévky. Jako "náhradu" vám proto dnes představím, pět receptů místo obvyklých tří.
Dýňová, zeleninová a hrachová jsou spíše zimní polévky, ale já jsem neodolala a dala si je i v létě. Do dýňové můžete použít dýni Hokkaidó i máslovou. Pokud chcete hodně hustou a krémovou polévku, zvolte moučnější Hokkaidó. Na lehkou polévku se zase víc hodí máslová. Anebo je prostě měňte podle toho, co je v obchodech. Já jsem původně chtěla použít Hokkaidó, jenže sehnala jsem jen máslovou, tak jsem polévku uvařila z ní, a moc jsem si pochutnala.
Jestli máte rádi exotické chutě, zkuste i nahradit smetanu kokosovým mlékem. Ale rozhodně smetanu nevynechávejte kvůli kaloriím – bez ní by to nebylo ono. Navíc není to ta třiatřiceti-procentní a není jí půl litru. Radši než dýňovou bez smetany si pak dejte polévku z kořenové zeleniny nebo hrachovou. Ty jsou stoprocentně zdravé. Přesto však chutnají i "pojídačům bůčku".
Zdravé a chutné jsou také fazolovo-rajčatová a cizrnovo-rajčatová polévka. Recepty na ně využijete právě v teď v létě. Nemusíte kvůli nim stát dlouho u plotny (rajčatová s fazolemi se vaří jen deset minut, u cizrnové strávíte pět minut opékáním a pak už ji necháte vařit) a můžete na ně i zužitkovat úrodu rajčat, když místo konzervovaných použijete čerstvé pečené (jak upéct rajčata je popsáno u rajčatové polévky: http://presypis.blogspot.cz/2014/06/k-v-kuchyni-polevky-2.html).

DÝŇOVÁ POLÉVKA

Příprava: 20 minut
Vaření: 20 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
800g dýně (váha po okrájení slupky a vydlabání semínek)
1 cibule
2 chilli papričky
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky kari koření
600ml zeleninového vývaru
200ml 12% smetany
sůl a pepř

Postup:
  1. Dýni vydlabejte, okrájejte z ní slupku a nakrájejte ji na kostičky. Cibuli nakrájejte na kolečka, chilli papričky zbavte semínek a nasekejte nadrobno.
  2. V hrnci rozpalte olej a na vyšším stupni na něm krátce 1-2 minuty osmahněte cibuli a chilli papričku. Pak teplotu trochu snižte, přidejte dýni a opékejte 5 minut. Nakonec přidejte kari a za stálého míchání opékejte ještě 1 minutu. Vlijte zeleninový vývar a vařte 10 minut.
  3. Stáhněte z plotny, vmíchejte smetanu, rozmixujte, osolte a opepřete.

POLÉVKA Z KOŘENOVÉ ZELENINY

Příprava: 15 minut
Vaření: 25 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
1 petržel
200g celeru
2 brambory
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce kari koření
1l zeleninového vývaru
hrst lístků petrželky
1 lžíce jablečného octa
sůl a pepř

Postup:
  1. Cibuli a česnek nakrájejte nahrubo. Mrkve, petržel, celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. V hrnci rozpalte olej a na středním stupni na něm opékejte cibuli s česnekem 2-3 minuty dozlatova. Přidejte mrkev, petržel, celer, brambory a kari koření. Opékejte 3 minuty. Zalijte vývarem a vařte 20 minut. Mezitím nasekejte petrželku.
  3. Do polévky přidejte ocet, promíchejte a rozmixujte. Osolte, opepřete, vmíchejte většinu petrželky a podávejte posypané zbylou petrželkou.

HRACHOVKA S MRKVÍ

Namáčení: přes noc
Příprava: 10 minut
Vaření: 1 hodina

Množství: 4-6 porcí

Ingredience:
400g žlutého hrachu
1 cibule
3 stroužky česneku
2 mrkve
svazek tymiánu (i se stonky)
2 hřebíčky
1,2l vody + na namáčení
sůl a pepř

Postup:
  1. Hrách přes noc namočte do vody, tu pak slijte.
  2. Cibuli nasekejte nahrubo, česnek nakrájejte na plátky. Mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli, česnek i mrkev přidejte k hrachu spolu s tymiánem a hřebíčkem a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte 1 hodinu.
  3. Vylovte hřebíčky a stonky tymiánu, rozmixujte, osolte a opepřete.

CIZRNOVÁ POLÉVKA SE ZELENINOU

Příprava: 5-10 minut
Vaření: 25 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
1 cibule
2 mrkve
1/2 lilku
1x400g konzerva cizrny
1 lžíce olivového oleje
2x400g konzerva krájených rajčat
300ml zeleninového vývaru
1 lžička mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletého chilli
sůl a pepř

Postup:
  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkve oloupejte a nakrájejte na kostičky, lilek nakrájejte na kostky. Konzervu cizrny sceďte a propláchněte.
  2. V hrnci rozpalte olivový olej a na vyšším stupni na něm osmahněte cibuli 1 minutu dosklovita. Vsypte mrkev a lilek, snižte teplotu na mírný stupeň a opékejte 5 minut. Přidejte konzervy rajčat, vývar, koření a cizrnu. Povařte 20 minut, nakonec osolte a opepřete.

MEXICKÁ RAJČATOVÁ POLÉVKA S FAZOLEMI A AVOKÁDEM

Příprava: 15 minut
Vaření: 10 minut

Množství: 4-6 porcí

Ingredience:
1 cibule
2 chilli papričky
2x400g konzervy červených fazolí
1 lžíce olivového oleje
2x400g konzervy krájených rajčat
600ml zeleninového vývaru
1 limetka
sůl a pepř
1 avokádo
hrst koriandru

Postup:
  1. Cibuli nahrubo nakrájejte, chilli papričky zbavte semínek a nasekejte nadrobno. Konzervy fazolí sceďte a propláchněte.
  2. V hrnci rozpalte olej a na vyšším stupni na něm opékejte cibuli a chilli papričky 1-2 minuty. Přidejte konzervy rajčat, vývar a šťávu z poloviny limetky. Na středním stupni povařte 5 minut, pak rozmixujte.
  3. Přidejte fazole, povařte dalších 5 minut, osolte a opepřete.
  4. Avokádo rozpulte, odpeckujte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Koriandr nasekejte. Avokádo promíchejte s koriandrem a šťávou z poloviny limetky.
  5. Polévku podávejte s avokádem navrchu.

Žádné komentáře:

Okomentovat