pátek 25. července 2014

K. V KUCHYNI: POLÉVKY 5



Možná vás to překvapilo. Ve všech receptech uvádím v surovinách vývar, ale nikde nepíšu, jak ho připravit. Myslela jsem si totiž, že je to něco, co umí a vaří naprosto běžně každý. Brala jsem to jako samozřejmost. Ale když jsem si vzpomněla na své kuchařské začátky ("Mamko, jak mám udělat vývar?") a zjistila, že teta dělá vývar z bujonu (připadá jí to jednodušší), rozhodla jsem se recept napsat. Uvidíte, že na něm není nic složitého. Můžete si ho také připravit předem – vezměte největší hrnec, suroviny v mém receptu vynásobte, pak hotový vývar nechte vychladnout, přelijte do menších pet lahví a dejte do mrazáku.
Přidávám i recepty, ve kterých ho hodně využijete – bramboračku, co je dobrá i bez hub (ty u nás skoro nikdo nejí) a polévku plnou zeleniny.

ZELENINOVÝ VÝVAR

Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut – 1 hodina

Množství: 1,5 litru

Ingredience:
3 mrkve
2 petržele
1/4 bulvy celeru
1/2 pórku (zelená část)
1 řapík celeru
1/2 cibule
malý svazek petrželky
3 kuličky černého pepře
sůl
1,7l vody

Postup:
1.    Mrkev, petržel a celer oloupejte. Všechnu zeleninu očistěte, případně přepulte a dejte do hrnce. Přidejte petrželku, pepř, sůl a vodu. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Poté vařte na mírném stupni alespoň 30 minut (stačí to, ale nejlepší vývar je ten, co se vaří hodinu). Hotový vývar přeceďte.

BRAMBORAČKA

Příprava: 10 minut
Vaření: 25 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
1 cibule
3 brambory
2 mrkve
1 petržel
1/4 bulvy celeru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
1l zeleninového vývaru
1/2 lžičky kmínu
2 stroužky česneku
sůl a pepř
hrst lístků petrželky

Postup:
1.    Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory, mrkev, petržel a celer oloupejte a nakrájejte na kostičky.
2.    V hrnci rozpusťte máslo, zasypejte ho moukou a míchejte, dokud nezískáte zlatou jíšku. Vlijte vývar, přidejte kmín a nakrájenou zeleninu, přiveďte k varu a povařte 15 minut. Do polévky prolisujte česnek a vařte 5 minut, mezitím nasekejte petrželku. Osolte a opepřete polévku. Podávejte posypanou nasekanou petrželkou.

ZELENINOVÁ POLÉVKA

Příprava: 5 minut
Vaření: 25 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
2 brambory
2 mrkve
200g růžiček květáku
200g růžiček brokolice
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1,2l zeleninového vývaru
200g hrášku
sůl a pepř
hrst lístků petrželky

Postup:
1.    Brambory a mrkev oloupejte, brambory nakrájejte na kostky, mrkev na kostičky. Květák a brokolici rozdělte na růžičky.
2.    V hrnci rozpusťte máslo, zasypte ho moukou a míchejte, dokud nezískáte hladkou jíšku (bude trochu řídká, nelekejte se). Zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte brambory, mrkev, květák a brokolici. Přiveďte k varu a povařte 15 minut. Pak vsypte hrášek a povařte ještě 3 minuty, mezitím nasekejte petrželku. Osolte a opepřete polévku. Podávejte posypanou nasekanou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat