Po upečení svých prvních cupcakes jsem si, a moje rodina,
dortíky zamilovala. Na pečení nevyžadují mnoho času a dají se jíst nejen jako
dezert, ale i třeba ke snídani nebo na svačinku. Inspirací mi tentokrát byly
muffiny od McDonald's, které jsou plné čokolády. Nejprve jsem se obávala, aby
nebyly moc kyselé kvůli citrusové šťávě, nebo moc sladké kvůli čokoládě. Jenže
obavy byly zbytečné, šťáva a čokoláda se skvěle doplňují. Šťáva sníží sladkost
čokolády a čokoláda sníží kyselost šťávy. Muffiny jsou tak krásně sladké a
svěží zároveň. Navíc vám polovina z každé čokolády zbyde a tak můžete během
pečení ujídat.
Muffiny se třemi druhy
čokolády
Příprava: 20 minut
Pečení: 20 minut
Množství: 14 kousků
Ingredience na těsto:
80g třtinového cukru
120g změklého másla
2 vejce
180g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
100ml mléka
50g hořké čokolády
50g mléčné čokolády
50g bílé čokolády
šťáva a kůra z 1/2 citronu
šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
1/5 vanilkového lusku
Ingredience na krém:
150g mascarpone
3 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1.
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Šlehačem v misce promíchejte cukr, máslo a
vejce. Poté postupně vmíchejte mouku a mléko. Čokoládu naksekejte na kousky,
nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu, nastrouhejte vanilkový lusk a vše přidejte
do těsta. Rozdělte směs do 14 papírových košíčků a pečte 20 minut. Vyndejte z
trouby a nechte vychladnout.
2. V misce pomocí
šlehače smíchejte mascarpone, smetanu a cukr. Lžičkou rozdělte krém na
muffiny.
Tipy:
- Aby muffiny
neoschly: pokud mají krém, dejte je do lednice a pokud ne, přikryjte je
alobalem – ubrosky nestačí.
- Plnění košíčků:
košíčky na muffiny plňte do tří čtvrtin.
- Jak poznat, že je
těsto hotové: zapíchněte do těsta špejli, chvíli ji tam nechte a poté
vytáhněte – pokud vyjde čistá, těsto je hotové.
- Vanilkový lusk: je
mnohem aromatičtější a zdravější než chemický vanilkový cukr, já jsem ho
poprvé vyzkoušela při pečení velikonočního beránka a byla jsem nadšená.
- Elektrická a horkovzdušná trouba: já peču v elektrické troubě, pokud chcete péct v horkovzdušné, snižte teplotu o 20 stupňů.
Žádné komentáře:
Okomentovat