neděle 7. dubna 2013

K. V KUCHYNI: DORTÍKY PODRUHÉ


Po upečení svých prvních cupcakes jsem si, a moje rodina, dortíky zamilovala. Na pečení nevyžadují mnoho času a dají se jíst nejen jako dezert, ale i třeba ke snídani nebo na svačinku. Inspirací mi tentokrát byly muffiny od McDonald's, které jsou plné čokolády. Nejprve jsem se obávala, aby nebyly moc kyselé kvůli citrusové šťávě, nebo moc sladké kvůli čokoládě. Jenže obavy byly zbytečné, šťáva a čokoláda se skvěle doplňují. Šťáva sníží sladkost čokolády a čokoláda sníží kyselost šťávy. Muffiny jsou tak krásně sladké a svěží zároveň. Navíc vám polovina z každé čokolády zbyde a tak můžete během pečení ujídat.

Muffiny se třemi druhy čokolády

Příprava: 20 minut
Pečení: 20 minut

Množství: 14 kousků

Ingredience na těsto:
80g třtinového cukru
120g změklého másla
2 vejce
180g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku
100ml mléka
50g hořké čokolády
50g mléčné čokolády
50g bílé čokolády
šťáva a kůra z 1/2 citronu
šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
1/5 vanilkového lusku


Ingredience na krém:
150g mascarpone
3 lžíce smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru



1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Šlehačem v misce promíchejte cukr, máslo a vejce. Poté postupně vmíchejte mouku a mléko. Čokoládu naksekejte na kousky, nastrouhejte kůru, vymačkejte šťávu, nastrouhejte vanilkový lusk a vše přidejte do těsta. Rozdělte směs do 14 papírových košíčků a pečte 20 minut. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.


2. V misce pomocí šlehače smíchejte mascarpone, smetanu a cukr. Lžičkou rozdělte krém na muffiny.


Tipy:
  • Aby muffiny neoschly: pokud mají krém, dejte je do lednice a pokud ne, přikryjte je alobalem – ubrosky nestačí.
  • Plnění košíčků: košíčky na muffiny plňte do tří čtvrtin.
  • Jak poznat, že je těsto hotové: zapíchněte do těsta špejli, chvíli ji tam nechte a poté vytáhněte – pokud vyjde čistá, těsto je hotové.
  • Vanilkový lusk: je mnohem aromatičtější a zdravější než chemický vanilkový cukr, já jsem ho poprvé vyzkoušela při pečení velikonočního beránka a byla jsem nadšená.
  • Elektrická a horkovzdušná trouba: já peču v elektrické troubě, pokud chcete péct v horkovzdušné, snižte teplotu o 20 stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat