úterý 2. prosince 2014

K. V KUCHYNI: POLÉVKY 7


Tentokrát jsem připravila dvě kroupové verze minestrone a dvě čočkové polévky. První, jak už napovídá název, je taková vzpomínka na léto a druhá je směsí všeho možného, který se vám možná moc nezdá (ano, kombinace krup a fazolí je trochu zvláštní), ale po ochutnání si ji zamilujete. Čočkovou polévku jsem připravila klasickou, vylepšenou verzi té (a hlavně se sepsanými poměry ingrediencí), kterou mi vařila mamka, a její "italskou" verzi.

LETNÍ KROUPOVÁ MINESTRONE

Namáčení: přes noc
Příprava: 20 minut
Vaření: 20 minut

Množství: 6 porcí

Ingredience:
100g krup
150g rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
2 řapíky celeru
1 brambora
1 menší cuketa
150g hrášku (mraženého)
1,5l zeleninového vývaru
sůl a pepř
hrst lístků petrželky

Postup:
  1. Kroupy namočte přes noc.
  2. Rajčata spařte (dejte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a chvíli povařte na nejvyšším stupni) a oloupejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkev, celer a brambory nakrájejte na kostičky, cuketu na půlkolečka.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej, vsypte cibuli a česnek a opékejte na středním plameni 2-3 minuty. Přidejte mrkev, celer a bramboru a opékejte 3 minuty. Kroupy slijte, dejte je do hrnce spolu s cuketou a opékejte další 2 minuty. Nakonec přidejte hrášek a vývar. Mírně osolte a vařte 10 minut pod pokličkou na mírném stupni. Mezitím nasekejte petrželku.
  4. Dosolte a opepřete, podávejte posypané petrželkou.

ZIMNÍ KROUPOVÁ MINESTRONE

Namáčení: přes noc
Příprava: 15 minut
Vaření: 90 minut

Množství: 4-6 porcí

Ingredience:
100g červených fazolí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1/4 bulvy celeru
1 brambora
100g krup
1x400g konzerva krájených loupaných rajčat
1 bobkový list
1l zeleninového vývaru
sůl a pepř
hrst lístků petrželky

Postup:
  1. Kroupy a fazole namočte přes noc.
  2. Fazole slijte, nalijte k nim čerstvou vodu a vařte je asi 1 hodinu do změknutí, poté je slijte. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkev, celer a brambory nakrájejte na kostičky.
  3. V hrnci rozpalte olivový olej, vsypte cibuli a česnek a opékejte na středním plameni 2-3 minuty. Přidejte mrkev, celer a bramboru a opékejte 3 minuty. Kroupy slijte, dejte je do hrnce a opékejte další 2 minuty. Nakonec přidejte fazole, konzervu rajčat, bobkový list a vývar. Mírně osolte a vařte 20 minut pod pokličkou na mírném stupni. Mezitím nasekejte petrželku.
  4. Dosolte a opepřete, vyndejte bobkový list a podávejte posypané petrželkou.

KLASICKÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA

Namáčení: 2 hodiny
Příprava: 15 minut
Vaření: 20 minut

Množství: 6 porcí

Ingredience:
300g čočky
1,5l zeleninového vývaru
1 stroužek česneku
1 mrkev
1 petržel
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
1 cibule
sůl a pepř
hrst lístků petrželky

Postup:
  1. Čočku namočte dvě hodiny předem.
  2. Mrkev a petržel nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné kostičky, česnek oloupejte. Čočku slijte, zalijte vývarem a přidejte k ní mrkev, petržel a celý stroužek česneku. Vařte 10-15 minut pod pokličkou na mírném stupni.
  3. Mezitím cibuli nakrájejte nadrobno a připravte si jíšku. V malém mělkém hrnci rozpusťte máslo, na středním stupni na něm opékejte cibuli 3-5 minut. Poté zasypte moukou a míchejte, dokud nevznikne zlatá jíška.
  4. Z polévky vylovte česnek, rozmačkejte ho a spolu s jíškou vmíchejte k polévce. Povařte 5 minut bez pokličky, osolte a opepřete. Petrželku nasekejte a při podávání s ní posypte polévku.

HUSTÁ ČOČKOVÁ POLÉVKA PO ITALSKU

Namáčení: 2 hodiny
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut

Množství: 6-8 porcí

Ingredience:
300g čočky
1,4l zeleninového vývaru
2 snítky tymiánu
2 bobkové listy
3 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
1/4 bulvy celeru
1x400g konzerva krájených rajčat
1x70g konzerva italského rajčatového protlaku (bez cukru)
sůl a pepř
2 lžíce balsamica
4 lžíce olivového oleje
hrst lístků petrželky

Postup:
  1. Čočku namočte dvě hodiny předem.
  2. Mrkev, petržel a celer nastrouhejte, česnek oloupejte. Čočku slijte, zalijte vývarem a přidejte k ní tymián, bobkové listy a celé stroužky česneku. Vařte 15 minut pod pokličkou na mírném stupni.
  3. Z polévky vylovte česnek, stonky tymiánu a bobkové listy. Česnek rozmačkejte a vraťte ho do hrnce. Přidejte mrkev, petržel, celer, konzervu rajčat a konzervu protlaku. Povařte 15 minut pod pokličkou.
  4. Mezitím nasekejte petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte balsamico, olivový olej a petrželku (část si také můžete odložit k podávání).

Žádné komentáře:

Okomentovat