advent u nás doma... |
...a v Jihlavě |
Tak je tu čtvrtý advent, dárky už mám nakoupené, některé
dokonce i rozdané, zbytek zatím nezabalený (Zítra už je opravdu musím zabalit!
Fakt musím!) a cukroví mám všechno napečené. Zjistila jsem, že pokud počítám i
jedno cukroví, co pekla mamka a vanilkové rohlíčky s mandlemi i
s lískovými ořechy a sněhové cukroví s čokoládou i bez ní, budeme mít
letos třináct druhů. Ani se mi tomu nechce věřit! To bude asi náš rodinný
rekord. A to mým cílem vůbec nebylo napéct co nejvíc druhů, ale nějak se mi
nahromadilo příliš moc receptů, co jsem chtěla vyzkoušet.
Jasně, mohla bych taky někdy nedělat vůbec nic. Ale to už
vlastně ani nijak neumím (to od té doby, co studuji v Jihlavě – třeba o
víkendu vždycky nějaký úkol nebo zkouším recepty). A pečení cukroví
k vánocům patří a baví mě. Navíc pomáhá vytvořit onu "vánoční
atmosféru". Stejně jako…
Vánoční trhy, na které jsem chodila v Jihlavě i
Chrudimi.
Svařák na vánočních trzích.
Procházka městem s nazdobeným stromkem na náměstí a
řetězy ze světýlek ve tvaru hvězdiček, vloček a stromečků na ulicích.
Stejně tak vánoční stromky na ateliérech a ve škole.
Adventní svíčky a úžasný adventní kalendář
s pralinkami od Lindt.
Štrůdl a vánočka.
Kupodivu i "slavnostní večeře" na intru, od
které jsem čekala něco skvělého, ale byla pro mne trochu zklamání.
Musely jsme tam totiž (my, studentky prvních ročníků, co
všechno chystaly) jít o hodinu dřív, ale měly jsme vše hotové za deset minut, a
tak jsme se nudily a hladověly. Aspoň tam byl klavír, na který spolubydlící
hrály. Břicho jsem si snažila naplnit čajem, potom jsem i snědla perníček,
který každý dostal.
V šest jsme se všichni usadili v jídelně, vychovatelka
sestra Rita přečetla něco z Bible a už jsme se těšili na jídlo. Ovšem pak jsme
všichni šli ke klavíru, a dvě spolubydlící musely zahrát nějaké koledy. Když už
to s jídlem znovu vypadalo nadějně, jako pouhé čtyři ze všech prvaček jsme
dostaly s některými spolubydlícími za úkol roznášet jídlo a najedly se tak
jako poslední.
Útěchou nám mohlo být, že kaše nebyla dusivá a byl
"vánoční kompot" (rozšoupli se a dali nám do něj tři jahody). I čaj
byl jaksi lepší než jindy. A perníčky, ačkoli ne tolik jako domácí, byly dobré
a snědla jsem hned tři (vzala jsem si ještě nějaké na volných místech u
vedlejších stolů). A potom zase "hurá do práce" – všechno uklízet.
POMERANČOVO-MEDOVÉ
OŘECHY S MANDLOVO-POMERANČOVÝM KRÉMEM
Množství: 2 plechy/70ks
Ingredience na těsto:
4000g prosáté hladké mouky
80g prosátého moučkového cukru
100g medu
180g změklého másla nebo hery
1 vejce
50g nasekané kandované pomerančové kůry
Ingredience na náplň:
100g bílé čokolády
5-6 lžic 33% smetany (nejprve 5, podle potřeby přidejte)
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
100g mletých mandlí
50g změklého másla
Postup:
- Z mouky, moučkového cukru, medu, másla, vejce a kandované pomerančové kůry vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho fólií a nechte přes noc odležet v lednici.
- Předehřejte troubu na 170°C. Těsto rozdělte na čtvrtiny a vyválejte z nich válečky. Z nich ukrajujte plátky a plňte s nimi formičky tak, aby nebyly úplně plné (těsto při pečení trochu nabyde). Pečte 14-16 minut. Nechte vychladnout.
- Čokoládu nalámejte a rozpusťte ji ve vodní lázni spolu se smetanou. Vmíchejte pomerančovou kůru a mandle a nechte vychladnout. Přišlehejte k máslu. Krémem naplňte a slepte k sobě ořechy a dejte je do ledničky.
OŘECHOVÉ PUSINKY
Množství: 3 plechy/70-90 ks
Ingredience:
6 bílků
200g prosátého moučkového cukru
300g nahrubo namletých vlašských ořechů
150g nasekané hořké čokolády (můžete vynechat nebo dát
čokoládu jen do poloviny těsta)
Postup:
- Předehřejte troubu na 120°C. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Poté přišlehejte zbylý cukr a přimíchejte čokoládu a ořechy.
- Pomocí lžičky tvořte kopečky na plech vyložený pečicím papírem. Sušte v troubě 1 hodinu, po vypnutí nechte dosušit ještě 1 hodinu a poté nechte vychladnout.
KOKOSKY
Množství: 2 plechy/40-45 ks
Ingredience:
4 bílky
150g prosátého moučkového cukru
250g strouhaného kokosu nebo 200g strouhaného kokosu a
50g nastrouhané hořké čokolády
Postup:
- Předehřejte troubu na 120°C. Bílky vyšlehejte s polovinou cukru do pevného sněhu. Poté přišlehejte zbylý cukr a přimíchejte kokos a čokoládu.
- Pomocí lžičky tvořte kopečky na plech vyložený pečicím papírem. Sušte v troubě 1 hodinu, po vypnutí nechte dosušit ještě půl hodiny a poté nechte vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat