sobota 27. prosince 2014

VÁNOCE & VÁNOČNÍ PEČENÍ 3

letošní cukroví
Štědrovečerní večeře
rozbalování dárků



Byly to moje první Vánoce jenom s mamkou. Bylo zvláštní, jak málo najednou bylo dárků pod stromečkem a lidí u stolu, ale i tak jsme si je užily. Ráno jsme nazdobily stromek (to spíš já, mamka jen věšela světýlka), přely se ohledně salátu, kolik čeho dát, hlavně majonézy, které tam mamka podle mě dala příliš a já ještě balila dárky (na poslední chvíli – jinak bych to asi ani nebyla já). Zaexperimentovaly jsme s pečením kapra místo smažením – mně chutnal moc, mamce první den moc ne, druhý den jí připadal lepší, než smažený.
Dokonce i mile mne překvapil i otec, který mi o všech narozeninách a vánocích dal spoustu dárků "hm, no, tak děkuju" (následoval křečovitý úsměv). O pár věcí jsem si napsala, a věděla o nich, ale byly tam i nějaké dárky navíc. Bylo to pro mne takové štěstíčko – trochu jsem se těšila a trochu bála, co tam bude. Ale tentokrát se trefil a ani jeden dárek mě nezklamal.
Vánocemi také skončil můj "pečící maraton" (ale dobrovolný, jak pořád mamce opakuji), ze kterého jsem tak zpitomělá, že je mi divné, že právě nic nepeču. Kromě cukroví jsem totiž ještě pekla různé obměny vánočky (a konečně se přitom pořádně naučila plést cop ze čtyř pramenů), a její "německou příbuznou" – štólu. A na vše přidávám recept.

ŠPALDOVÁ VÁNOČKA

Množství: na 1 velkou (nebo 2 menší) vánočky

Kvásek a kynutí těsta: 1 hodina a 15 minut
Příprava: 45 minut
Pečení: 30-40 minut

Ingredience:
100g rozinek
30ml rumu
30g droždí
200ml mléka pokojové teploty
400g hladké špaldové mouky
120g třtinového cukru
špetka soli
100g másla
3 žloutky
kůra z 1 menšího citronu (lze také nahradit 1 lžící nasekané kandované citronové kůry)
1 lžíce mleté skořice
40g nasekaných mandlí + 40g plátků mandlí na posypání
1 vejce na potření

Postup:
  1. Rozinky namočte do rumu a nechte 1 hodinu nabobtnat.
  2. Mezitím připravte z droždí, poloviny mléka, 2 lžic mouky a 1 lžíce cukru kvásek. Nechte ho 15 minut vzejít na teplém místě. Na středním stupni rozpusťte máslo a nechte jej vychladnout.
  3. Z mouky, cukru, soli, citronové kůry, skořice, mléka, másla, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které by se mělo zlehka odlepovat od stěn nádoby. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Rozinky mírně slijte a přidejte je do těsta spolu s trochou zbylého rumu. Přidejte mandle a prohněťte. Přikryjte utěrkou a opět nechte kynout 30 minut na teplém místě.
  4. Těsto rozdělte na devět dílů a vytvořte z nich válečky. Ze čtyř upleťte základ překládáním krajního přes dva doprostřed. Základ dejte na plech, mírně zmáčkněte a zlehka potřete vejcem. Upleťte cop ze tří válečků, položte ho na základ a zlehka potřete vejcem. Poslední dva válečky stočte, položte navrch a konce pramenů zasuňte pod vánočku.
  5. Vánočku zpevněte třemi špejlemi, nechte 20 minut kynout, poté potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180°C, poté teplotu stáhněte na 160°C a pečte dalších 10-20 minut.

VÁNOČKA S MARCIPÁNEM

Množství: na 1 velkou (nebo 2 menší) vánočky

Kvásek a kynutí těsta: 1 hodina a 15 minut
Příprava: 45 minut
Pečení: 30-40 minut

Ingredience:
40g rozinek
40ml rumu
30g droždí
150ml mléka pokojové teploty
400g hladké mouky
100g krupicového cukru
40g vanilkového cukru
špetka soli
100g másla
3 žloutky
kůra z 1 menšího citronu
100g marcipánu
40g nasekaných mandlí + 40g plátků mandlí na posypání
1 vejce na potření

Postup:
  1. Rozinky namočte do rumu a nechte 1 hodinu nabobtnat.
  2. Mezitím připravte z droždí, poloviny mléka, 2 lžic mouky a 1 lžíce cukru kvásek. Nechte ho 15 minut vzejít na teplém místě. Na středním stupni rozpusťte máslo a nechte jej vychladnout.
  3. Z mouky, cukru, soli, citronové kůry, mléka, másla, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které by se mělo zlehka odlepovat od stěn nádoby. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Zatímco bude těsto kynout, nakrájejte marcipán na kostičky. Rozinky mírně slijte a přidejte je do těsta spolu s polovinou zbylého rumu. Přidejte mandle a prohněťte. Přikryjte utěrkou a opět nechte kynout 30 minut na teplém místě.
  4. Těsto rozdělte na devět dílů a vytvořte z nich válečky. Ze čtyř upleťte základ překládáním krajního přes dva doprostřed. Základ dejte na plech, mírně zmáčkněte a zlehka potřete vejcem. Upleťte cop ze tří válečků, položte ho na základ a zlehka potřete vejcem. Poslední dva válečky stočte, položte navrch a konce pramenů zasuňte pod vánočku.
  5. Vánočku zpevněte třemi špejlemi, nechte 20 minut kynout, poté potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180°C, poté teplotu stáhněte na 160°C a pečte dalších 10-20 minut.

ŠTÓLA

Množství: na 1 velkou štólu

Kvásek a kynutí těsta: 1 hodina a 15 minut
Příprava: 30 minut
Pečení: 30-40 minut

Ingredience:
150g rozinek
50g kandované citronové kůry
50g kandované pomerančové kůry
50g kandovaných višní
3 lžíce rumu
30g droždí
150ml mléka pokojové teploty
400g hladké mouky
50g vanilkového cukru
150g másla + 50g na potření
2 žloutky
kůra z 1 menšího citronu
100g nasekaných mandlí
50-100g moučkového cukru na posypání

Postup:
  1. Rozinky a kandované ovoce propláchněte horkou vodou a nakrájejte na malé kousky. Namočte do rumu a nechte alespoň 1 hodinu nabobtnat.
  2. Mezitím připravte z droždí, poloviny mléka, 4 lžic mouky a cukru kvásek. Nechte ho 15 minut vzejít na teplém místě. Na středním stupni rozpusťte máslo a nechte jej vychladnout.
  3. Z mouky, citronové kůry, mléka, másla, žloutků a kvásku vypracujte hladké těsto, které by se mělo zlehka odlepovat od stěn nádoby. Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
  4. Do těsta zapracujte ovoce a mandle a vyválejte z něj placku. Z marcipánu vyválejte dlouhý váleček, trochu ho zploštěte a položte na jeden okraj těsta. Okraje těsta zahněte dovnitř (každý přeložte napůl), do jednoho zabalte marcipán. Pečte na 180°C, 30-40 minut.
  5. Na středním plameni rozpusťte máslo na potření a nechte ho trochu vychladnout. Ještě horkou štólu potřete máslem a zasypte moučkovým cukrem. Nechte zcela vychladnout, poté zabalte do alobalu a nechte 2-3 týdny rozležet (aby štóla zvláčněla).

"Klasickou" vánočku jsem pekla i minulý rok a recept na ni najdete zde: http://presypis.blogspot.cz/2013/12/muj-zivot-v-chrudimi-prosineckouzlo.html

Žádné komentáře:

Okomentovat