neděle 14. prosince 2014

3. ADVENT & VÁNOČNÍ PEČENÍ



Už je třetí advent, dům je nazdobený, téměř všechno cukroví mám napečené, mamka mi čím dál častěji říká "ty pod ten stromek padneš" (únavou) a já stále opakuji, že mě to pečení baví. Pravda, trochu unavená jsem. Nějak se mi to vymklo z rukou.
Nejdříve totiž sestra říkala, že cukroví mají objednané a zbytek napeče sama, na Vánoce totiž bude s přítelem a dětmi v Praze, a původně jsem pekla jen pro mě a mamku. To znamená, že cukroví by stačilo jen trochu a pojala jsem vánoční pečení jako skvělou příležitost zkusit více druhů. A když toho bude pořád dost, vezmu něco do Jihlavy spolužákům a spolubydlícím na intru.
O prvním adventním víkendu jsem napekla perníčky a medovníčky, a protože se mi jich zdálo hodně (u nás se stejně ve velkém množství nejí), vzala jsem část i do Jihlavy. Pokračovala jsem s lineckým a rohlíčky. Když jsem v Jihlavě oznamovala, co budu péct příště, slyšela jsem spoustu reakcí jako "tak to jich vezmi hodně". Sestra také říkala, že asi přijedou po Vánocích a zatím nemá napečené žádné cukroví. Dělala jsem proto dvojitou dávku lineckého a mandlových rohlíčků, z toho jsem asi třetinu odvezla na intr a do školy.
Když jsem ve čtvrtek přijela domů (jela jsem o den dřív, kvůli kontrole u zubařky a na očním), dozvěděla jsem se od sestry, že přijedou hned po Štědrém dni a nějakou dobu tu zůstanou, a že stále nemá nic napečené, má pouze objednané kilo cukroví (zato z mého milovaného Simply Good, tak jsem ji poprosila, aby přivezla aspoň jeden kousek na ochutnávku).
Dodělávala jsem ještě jednu dávku lineckého a lískooříškových rohlíčků plus pracny, ořechy (světlé pracny ve tvaru ořechů, které ještě musím promazat a slepit krémem) a zázvorky, které jsem stejně chtěla péct (když jsem měla ten den navíc…). Pokud k tomu přičtu nějaké práce do školy, doufám, že to omlouvá moji ne zrovna skvělou aktivitu na blogu.
Ale zpátky k cukroví. Perníčky a medovníčky se objevily na blogu již minulý rok, ovšem připadaly nám jaksi "moc moučné" a recept jsem brzy smazala. Letos jsem je pekla s "vyladěnými poměry", aby v nich bylo všeho "tak akorát" a těsto se nelepilo, ale nebylo moučné. Zázvorky jsou "novinka" a pekla jsem je pro mamku, která si je pamatuje jako "chuť dětství". Pracny jsou úprava rodinného ne příliš úspěšného receptu – přidala jsem do nich nasekané oříšky a rozinky, dala trochu víc koření a kakaa, a hned je o ně větší zájem.
P.S. Příští víkend ještě přidám recept na ořechy (světlé pracny) slepované krémem, sněhové cukroví a štólu.
P.P.S. Jestli vás zajímá recept na linecké a rohlíčky, najdete ho tady:  http://presypis.blogspot.cz/2013/12/vanoce-vanoce-prichazeji.html

Perníčky

Množství: 4 plechy/140ks

Ingredience na těsto:
400g prosáté hladké mouky
120g prosátého moučkového cukru
100g tekutého medu
80g změklého másla nebo hery
2 vejce + 1 na potření
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
1 lžíce prosátého kakaa
1 lžíce rumu

Ingredience na polevu:
160g prosátého moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy

Postup:
  1. Z mouky, cukru, medu, másla, vajec, sody, koření, kakaa a rumu vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 170°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 4 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 10-15 minut a nechte vychladnout.
  3. Na polevu utřete cukr s bílkem a citronovou šťávou. Směs dejte do igelitového sáčku, kterému ustřihnete růžek nebo do zdobicí tužky a ozdobte s ní perníčky.

Tipy:
  • Do polevy můžete přidat potravinářské barvivo nebo můžete perníčky posypat cukrovým zdobením (kuličky, srdíčka, vločky…). Já se ale při zdobení řídím heslem "v jednoduchosti je krása".
  • Pokud máte problém s perníčky a medovníčky, co neměknou, dejte k nim do plastové dózy půlku rozkrojeného jablka a za tři dny jsou krásně měkké.

Medovníčky slepované povidly

Množství: 4 plechy/60ks

Ingredience na těsto:
360g prosáté hladké mouky
120g prosátého moučkového cukru
50g tekutého medu
100g namletých vlašských ořechů + poloviny na ozdobení
60g změklého másla nebo hery
2 vejce
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
1 lžička nastrouhané pomerančové kůry

Ingredience na náplň:
200g švestkových povidel
2 lžíce rumu
1 lžička skořice

Postup:
  1. Z mouky, cukru, medu, ořechů, másla, vajec, sody, koření a pomerančové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 190°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 2-3 mm vysoký. Vykrájejte formičkami tvary, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Polovinu potřete vodou a ozdobte ořechy. Pečte 10-12 minut a nechte vychladnout.
  3. Smíchejte povidla s rumem a skořicí, pomažte jimi cukroví bez ořechů a na ně přitiskněte poloviny s ořechy.

ZÁZVORKY

Množství: 2 plechy/40-45ks

Ingredience:
200g prosáté hladké mouky
150g prosátého moučkového cukru
30g změklého másla nebo hery
2 lžíce medu
2 lžíce vody
1 vejce
1 lžička jedlé sody
2 lžičky mletého sušeného zázvoru
1 lžička nastrouhané citronové kůry

Postup:
  1. Z mouky, cukru, másla, medu, vody, vejce, jedlé sody, zázvoru a citronové kůry vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 170°C. Těsto rozdělte na dvě poloviny a z nich vyválejte tenký plát zhruba 2mm vysoký. Vykrájejte formičkami a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10 minut a nechte vychladnout.

KOŘENĚNÉ PRACNY

Množství: 2 plechy/70ks

Ingredience:
350g prosáté hladké mouky
160g prosátého moučkového cukru
200g změklého másla nebo hery
1 vejce
100g nasekaných lískových ořechů
50g prosátého kakaa
1 lžíce rumu
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky drceného hřebíčku
50g rozinek, propláchnutých horkou vodou a rozčtvrcených
vanilkový moučkový cukr na posypání

Postup:
  1. Z mouky, moučkového cukru, másla, vejce, ořechů, kakaa, rumu, koření a rozinek vypracujte hladké těsto. Přikryjte ho fólií a nechte přes noc odležet v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 170°C. Těsto rozdělte na čtvrtiny a vyválejte z nich válečky. Z nich ukrajujte plátky a plňte s nimi formičky tak, aby nebyly úplně plné (těsto při pečení trochu nabyde). Pečte 14-16 minut.
  3. Nechte vychladnout a posypejte vanilkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat