Recept na čokoládovou pěnu jsem již jednou na blog přidávala. Z čokolády, mascarpone a šlehačky. Chtěla jsem ale i zvládnout „výzvu“ v podobě varianty s vaječnou pěnou, což je „původní“ francouzská verze „mousse au chocolat“. Tu jsem tedy vylepšila ještě o Baileys a kávu.
Proč je to pro mě výzva? Na receptu
s mascarpone není moc co zkazit. Ovšem připravit mousse au chocolat
s vaječnou pěnou není jen tak. Poprvé jsem recept zkoušela minulé léto.
Když jsem za šlehání přidávala čokoládu k vaječné pěně, vznikla hodně tuhá
směs a po vmíchání poloviny čokolády jsem musela přidat vyšlehané bílky, aby
šlo se směsí dále pracovat.
Tentokrát mi nejprve, když jsem
rozpouštěla čokoládu s Baileys, místo rozpuštěné čokolády vznikla spíš
čokoládová hmota (ale i to bylo k něčemu dobré, vznikl z toho druhý
recept, na pralinky). Potom jsem žloutky uvařila, než jsem je stihla ušlehat.
Při druhém pokusu se žloutky mi trvalo šlehání do pěny tak dlouho, až jsem si
myslela, že žloutková pěna z toho nikdy nebude. Nakonec se mi to však
povedlo. A tady máte recept.
ČOKOLÁDOVÁ
PĚNA (MOUSSE AU CHOCOLAT)
Množství: 6 porcí
Příprava: 30 minut
Chlazení: 2 hodiny
Ingredience:
200g hořké čokolády
2 lžičky instantní kávy (nejlépe ještě
podrcené v hmoždíři)
4 vejce
50g krupicového cukru
40ml Baileys
150ml 33% smetany
Postup:
- Čokoládu rozpusťte nad vodní lázní. Mezitím ve vodní lázni vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé pěny. (Aby se žloutky „neuvařily“ nebo nesrazily, je přiveďte vodu k varu, vypněte plotnu a až bude voda jen probublávat, ne vřít, dejte do ní hrnec nebo misku se žloutky a cukrem a vyšlehejte.)
- Do rozpuštěné čokolády vmíchejte kávu. Ke žloutkům za stálého šlehání přimíchejte čokoládu. Postupně vmíchejte Baileys a nechte trochu zchladnout.
- Ušlehejte bílky se špetkou soli a opatrně vmíchejte k čokoládovo-vaječné směsi. Ušlehejte smetanu a také ji opatrně vmíchejte. Dejte chladit na 2 hodiny.
PRALINKY
S BAILEYS
Množství: 6 pralinek
Příprava: 10 minut
Chlazení: 3 hodiny až přes noc
Ingredience:
100g hořké čokolády
1 lžíce Baileys
kokos a káva (já použila instantní) na
obalení
Postup:
- Čokoládu s Baileys dejte nad vodní lázeň s vařící vodou. Čokoládu rozpusťte a nechte nad vodní lázní, než se „srazí“. Nechte zchladnout.
- Z čokolády vytvarujte kuličky a obalte je v kokosu nebo kávě. Dejte chladit do ledničky na 3 hodiny, ideálně přes noc.
Žádné komentáře:
Okomentovat