úterý 18. srpna 2015

K. V KUCHYNI: MERUŇKOVÝ KOLÁČ

Tento koláč mě i v letních vedrech donutil jít k troubě. Protože je skvělý. A ovocné buchty a koláče k létu prostě patří. Měla jsem problémy s tím, aby byl dopečený, ale nakonec všem chutnal. Abyste nemuseli koláč po nakrojení vracet do trouby (syrové těsto je sice dobré, že jsem ujídala, ale v hotovém koláči není zrovna vítané), jako já, přečtěte si tipy.

MERUŇKOVÝ KOLÁČ

Množství: 12 porcí

Příprava: 20 minut
Pečení: 15-45 minut

Ingredience na koláč:
60g másla
3 vejce
200g krupicového cukru
250ml mléka
300g hladké mouky
1 balení kypřícího prášku
6-10 meruněk
máslo na vymazání a kokos na vysypání formy

Ingredience na drobenku:
75g hrubé mouky
50g krupicového cukru
50g másla

Postup:
  1. Meruňky vypeckuje a nakrájejte na měsíčky nebo rozpulte. Formu vymažte máslem a vysypte kokosem. Troubu předehřejte na 170°C. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout.
  2. Vejce prošlehejte s cukrem. Vmíchejte polovinu mléka a máslo. Smíchejte mouku s kypřícím práškem. Postupně přimíchejte zbylé mléko a mouku s kypřícím práškem. Hrubou mouku, cukr a máslo prohněťte na drobenku.
  3. Těsto nalijte do formy. Navrch dejte meruňky a pečte 15-45 minut. (Doba pečení záleží na formě, dočtete se v tipech.)

TIPY – ABY BYLO TĚSTO DOBŘE UPEČENÉ
  • Pokud těsto pečete v dortové formě, nedávejte navrch půlené meruňky a volte formu 23cm a širší, aby těsto nebylo v moc vysoké vrstvě. Pečte 35-45 minut.
  • Pokud těsto pečete ve čtvercové formě, je to podobné jako v dortové, akorát rozměry volte 23x23cm a víc.
  • Pokud těsto pečete na plechu, můžete navrch dát i půlené meruňky. Pečte 15-25 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat