středa 10. července 2013

K. V KUCHYNI: CHUŤ ITÁLIE

Od té doby, co jsem byla v Itálii, jsem si tuto zemi zamilovala a pořád toužím se tam vrátit. Kdo by taky ne, když je zde plno krásných míst, pohodová atmosféra, veselí a milí Italové a skvělé jídlo? Zvláště to jídlo jsem si zamilovala už odmalička a maminka se divila, že jejímu dítěti chutnají olivy hned napoprvé (většina lidí si na ně musí zvykat), chce snídat croissanty, pít kávu už od deseti let a slunečnicový olej by nejraději nahradilo olivovým (a dnes už taky nahradilo). Jenže mám tento rok už zamluvenou jinou dovolenou (která bude, jak doufám, také skvělá). A tak jsem se rozhodla vrátit se do Itálie alespoň pomocí jídla.
Italskou klasikou je (kromě pizzy) bazalkové pesto nebo omáčka z rajčatového pyré s těstovinami.
Rajčatová omáčka se dá různě obměňovat – můžete vynechat chilli papričku, přidat bazalku a nakrájené olivy nebo chilli papričku nakrájet a osmažit hned s česnekem a sušenou šunkou, já jsem zvolila její pálivou variantu all'arrabbiata. Italové si na omáčku dělají domácí pyré z čerstvých rajčat, ovšem to jsem jednou zkoušela a výsledkem byla červená kuchyň a večeře skoro o hodinu později.
K pestu jsem uvařila nudle a k omáčce špagety, kterých máme doma nejvíc, ale můžete použít jakékoli jiné těstoviny.

TĚSTOVINY S BAZALKOVÝM PESTEM
Množství: 4 porce
Příprava: 15 minut

Ingredience:


 5 – 10 snítek bazalky (podle velikosti – asi 25g)
40g strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
10g piniových oříšků
špetka soli
50ml olivového oleje
400g těstovin uvařených al dente

Postup:
1.    Bazalku, parmazán, česnek, piniové oříšky a sůl rozmixujte (nebo nejlépe rozmelte v hmoždíři) s polovinou oleje. Olej postupně přilévejte.
TĚSTOVINY S OMÁČKOU Z RAJČATOVÉHO PYRÉ, SUŠENÉ ŠUNKY A CHILLI PAPRIČKY
Množství: 3 porce
Příprava: 20 minut

Ingredience:
80g sušené šunky
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
500g rajčatové passaty (pyré)
1 chilli paprička
300g těstovin uvařených al dente
50g černých oliv
40g nastrouhaného parmazánu

Postup:
1.    Plátky šunky nakrájejte na čtverečky, česnek nasekejte a společně osmažte na olivovém oleji, dokud šunka nezezlátne.
2.    Šunku s česnekem zalijte passatou, chilli papričku několikrát nakrojte a přidejte. Vařte 10 minut.
3.    Špagety uvařené al dente promíchejte omáčkou a posypte olivami rozkrojenými na poloviny a parmazánem.

Žádné komentáře:

Okomentovat