Italskou klasikou je (kromě pizzy) bazalkové pesto nebo
omáčka z rajčatového pyré s těstovinami.
Rajčatová omáčka se dá různě obměňovat – můžete vynechat
chilli papričku, přidat bazalku a nakrájené olivy nebo chilli papričku nakrájet
a osmažit hned s česnekem a sušenou šunkou, já jsem zvolila její pálivou
variantu all'arrabbiata. Italové si na omáčku dělají domácí pyré
z čerstvých rajčat, ovšem to jsem jednou zkoušela a výsledkem byla červená
kuchyň a večeře skoro o hodinu později.
K pestu jsem uvařila nudle a k omáčce špagety,
kterých máme doma nejvíc, ale můžete použít jakékoli jiné těstoviny.
TĚSTOVINY
S BAZALKOVÝM PESTEM
Množství: 4 porce
Příprava: 15 minut
Ingredience:
5 – 10 snítek
bazalky (podle velikosti – asi 25g)
40g strouhaného parmazánu
1 stroužek česneku
10g piniových oříšků
špetka soli
50ml olivového oleje
400g těstovin uvařených al dente
Postup:
1.
Bazalku,
parmazán, česnek, piniové oříšky a sůl rozmixujte (nebo nejlépe rozmelte
v hmoždíři) s polovinou oleje. Olej postupně přilévejte.
TĚSTOVINY
S OMÁČKOU Z RAJČATOVÉHO PYRÉ, SUŠENÉ ŠUNKY A CHILLI PAPRIČKY
Množství: 3 porce
Příprava: 20 minut
Ingredience:
80g sušené šunky
1 stroužek česneku
1 lžíce olivového oleje
500g rajčatové passaty (pyré)
1 chilli paprička
300g těstovin uvařených al dente
50g černých oliv
40g nastrouhaného parmazánu
Postup:
1.
Plátky
šunky nakrájejte na čtverečky, česnek nasekejte a společně osmažte na olivovém
oleji, dokud šunka nezezlátne.
2.
Šunku
s česnekem zalijte passatou, chilli papričku několikrát nakrojte a přidejte.
Vařte 10 minut.
3.
Špagety
uvařené al dente promíchejte omáčkou a posypte olivami rozkrojenými na poloviny
a parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat