čtvrtek 11. července 2013

K. V KUCHYNI: TORTILLY



Tortilly jsou další jídlo z kategorie zapečené & zabalené. Tedy rychlá jídla, která můžete jíst rukama, a jsou na léto ideální. K přípravě stačí pokrájet a opéct náplň, ohřát a naplnit tortilly a je hotovo.
Popravdě, první recept není tak docela můj nápad. Sestra někde viděla podobnou směs v pita chlebu a rozhodla se ji vyzkoušet. Jenže zálivka jí vytékala. Tak vyměnila pita chléb za tortillu. Směs ještě odlehčila salátem. Mně se tortilly líbily a tak jsem se je rozhodla vyzkoušet. Steakové koření na kuřecím mase jsem ale nahradila kari, koriandrem, pepřem a solí. Kromě kari totiž předmíchaným směsím koření moc nefandím. Taky jsem zapsala poměry a v zálivce nahradila část majonézy jogurtem.
U druhého receptu jsem se nechala inspirovat Mexikem a různými mexickými směsmi. Původně jsem chtěla dát směs do kapsy z pita chleba, jenže ten jsem v Chrudimi nesehnala. Spokojila jsem se tedy s tortillou a moc jsem si pochutnala.

TORTILLY S KUŘECÍM MASEM, SALÁTEM A RAJČATY
Množství: 4 porce
Příprava: 20 minut

Ingredience:
400g kuřecích prsou
4 lžičky kari koření
1 lžička koření kari madras (lze nahradit kari, pokud nemáte)
větší špetka mletého koriandru
sůl a pepř
4 lžíce olivového oleje
400g ledového salátu
200g cherry rajčat
8 lžic zakysané smetany
8 tortill

Postup:
1.    Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a promíchejte s kari, kari madras, koriandrem, solí a pepřem. V pánvi rozpalte olej a opečte na něm kuřecí maso, trvá to asi 10 minut. Maso sceďte, aby v sobě mělo co nejméně oleje.
2.    Nakrájejte ledový salát a cherry rajčátka pokrájejte na čtvrtky.
3.    Pánev, ve které jste opékali maso, vytřete papírovou utěrkou a na středním plamenu na ní ohřejte tortilly. Tortilly plňte salátem, masem a rajčaty, zakapejte zakysanou smetanou a zabalte.

TORTILLY PLNĚNÉ MEXICKOU SMĚSÍ
Množství: 4 porce
Příprava: 25 minut

Ingredience:
2 lžíce olivového oleje
1 červená cibule
300g mletého hovězího masa
1 žlutá paprika
1 červená chilli paprička
480g (2 konzervy – váha fazolí bez nálevu) červených fazolí
400g rajčatové passaty (pyré)
sůl a pepř
hrst lístků koriandru
4 tortilly

Postup:
1.    Cibuli a chilli papričku nasekejte, papriku nakrájejte na kostičky, fazole sceďte a propláchněte.
2.    V pánvi rozpalte olej. Opékejte na něm cibuli dozlatova, poté přidejte mleté maso, papriku, chilli papričku a opékejte 5 minut. Přidejte fazole a rajčatovou passatu a vařte, dokud směs dostatečně nezhoustne, trvá to asi 10 minut. Vypněte plotýnku. Koriandr nasekejte a přimíchejte ho do směsi.
3.    V pánvi na středním plamenu nasucho ohřejte tortilly a plňte je směsí.

Žádné komentáře:

Okomentovat