pátek 5. července 2013

K. V KUCHYNI: TOASTY


Přes prázdniny mám spoustu času a ten jsem se rozhodla věnovat vaření a vymýšlení nových receptů. První, co jsem chtěla vyzkoušet, byla jídla z kategorie zapečené & zabalené. Tedy toasty, tortilly a plněné kapsy. Jsou na léto ideální – jejich příprava netrvá moc dlouho a můžete si je vzít do ruky a sníst je třeba na pikniku. Začala jsem s toasty, protože jsou nejjednodušší.
Inspirací k prvnímu toastu mi byla klasika – šunka se sýrem v bílém toastu. Ten jsem si doma připravovala dlouho a často, jenže za nějakou dobu mě přestalo bavit jíst pořád to samé. Bílý chléb jsem tedy vyměnila za tmavý, vepřovou šunku za krůtí a přidala kukuřici. Zjistila jsem, že tyto toasty mi chutnají více, ale přesto se mi zdálo jídlo trochu sušší. Proto jsem přidala osvěžující zeleninový salát, který jídlo dotáhl k dokonalosti.
Nápad na druhý toast jsem dostala díky americkému receptu, kde se však na rozdíl od mé verze dává eidam. Ten jsem vyměnila za nivu, protože s eidamem by byl toast dost podobný tomu prvnímu. A niva s vlašskými ořechy je skvělá kombinace.
Množství surovin je v receptech uvedené dvakrát. Poprvé na jeden toast, což mi připadá jednodušší, protože můžete množství vynásobit podle počtu strávníků a podle toho, kolik sní kdo toastů. Podruhé jsem uvedla množství na čtyři porce za předpokladu, že každý sní dva toasty, pro ty, kdo raději vaří na určitý počet porcí. Dobu přípravy neuvádím, ta se totiž mění podle počtu toastů.

Toast se šunkou, sýrem a kukuřicí & salát
Ingredience na 1 toast:
2 plátky tmavého toastového chleba
10g másla
1 plátek krůtí šunky
10g mražené kukuřice
1 plátek sýru eidam

Ingredience na 4 porce toastů:
16 plátků tmavého toastového chleba
80g másla
8 plátků krůtí šunky
80g mražené kukuřice
8 plátků sýru eidam

Ingredience na 4 porce salátu:
1/2 hlávky ledového salátu
1/2 salátové okurky
150g sherry rajčat
100g mražené kukuřice
4 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup:
1.    Kukuřici na toasty dejte do misky povolit. Kukuřici na salát dejte do vody, přiveďte k varu a ihned sceďte (nejde o to kukuřici povařit, ale ohřát). Salát nakrájejte nebo na kousky, salátovou okurku nakrájejte na kolečka a ty na čtvrtky, rajčata na čtvrtky. Posypte kukuřicí a zakapejte olejem (lžíce na 1 porci).
2.    Toastový chléb namažte máslem. Na toastový chléb položte plátek šunky, posypte kukuřicí, položte sýr a přiklopte druhým plátkem chleba. Opakujte u všech toastů. Toasty zapékejte v toustovači 3 minuty, poté zkontrolujte, případně ještě chvíli nechte v toustovači.


Toast s nivou z pánve
Ingredience na 1 toast:
2 plátky tmavého toastového chleba
10g másla
25g sýru Niva
10g vlašských ořechů

Ingredience na 4 porce toastů:
16 plátků tmavého toastového chleba
80g másla
200g sýru Niva
80g vlašských ořechů

Postup:
1.    Vlašské ořechy nasekejte. Plátky chleba zvenku namažte máslem. Na suchou stranu chleba položte nivu, posypte ořechy a přiklopte druhým plátkem chleba (suchou stranou k sýru). Opékejte na pánvi zhruba 3 minuty z každé strany.

Žádné komentáře:

Okomentovat