čtvrtek 15. května 2014

K. V KUCHYNI: NAROZENINOVÝ DORT PRO SESTRU

Sestře jsem, podobně jako i ostatním od doby, kdy jsem začala péct, připravila dort jako dárek k narozeninám. Chtěla dvě vrstvy piškotového těsta, promazané vrstvou pudinkového krému podobně vysokou jako jedna vrstva piškotu a navrch ovoce zalité želé. Podobně jako její oblíbený dort z od Smetánků, který byl u nás narozeninovou klasikou do doby, než cukrárnu zavřeli. Nějaký takový našla i v jedné kuchařce, ale nelíbilo se jí sto gramů másla v krému.
Máslo jsem tedy nahradila šlehačkou a mascarpone. Obyčejné piškotové těsto jsem také vylepšila o pravou vanilku a trochu rumu. Při pečení vám doporučuji roztírat těsto až úplně ke krajům dortové formy, aby se vám stejně jako mně nestalo, že se korpus nahoře zúží, a kvůli zalévání želé budete muset vytvořit "novou formu" z alobalu.
Ale i za tu práci a spoustu času tenhle dort stojí. Všichni ho moc chválili.

NAROZENINOVÝ DORT JAKO OD SMETÁNKŮ

Příprava: 1 hodina
Pečení: 30-40 minut
Chlazení: 3 hodiny + 1 hodina nebo ideálně přes noc

Množství: dort o průměru 23 cm (asi 12 řezů)

Ingredience na piškot:
máslo na vymazání a mouka na vysypání formy
3 vejce
120g krupicového cukru
1 lžíce rumu
120g hladké mouky
1/2 lžičky kypřicího prášku
2 lžíce slunečnicového oleje
1/2 vanilkového lusku

Ingredience na krém:
300ml mléka
100g krupicového cukru
1 sáček vanilkového pudinku
200g mascarpone
100ml smetany ke šlehání

Ingredience na dokončení:
rybízový džem na potření (celkem asi 4 lžíce)
500g směsi ovoce (může být i rozmražené, já jsem použila mraženou směs lesního ovoce z Lidlu)
500ml vody
1 sáček červeného dortového želé
2 lžíce krupicového cukru
50g plátků mandlí

Postup:
1. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 160°C.
2. Na těsto ušlehejte 2 žloutky, 1 vejce a polovinu cukru do pěny. Trvá to 2-5 minut. Postupně přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a rum. Vmíchejte olej. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a také je přimíchejte. Zbylé 2 bílky začněte šlehat, jakmile začnou tuhnout, přidávejte postupně druhou polovinu cukru, a stále šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh. Ten opatrně vmíchejte do těsta.
3. Těsto nalijte do formy a pečte 30-40 minut. Že je korpus upečený poznáte tak, že když do něj zapíchnete špejli a po chvíli ji vytáhnete, vyjde čistá. Po upečení nechte 1 hodinu chladnout ve formě.
4. Mezitím si můžete připravit krém. Smíchejte pudinkový prášek se 100ml mléka a polovinu cukru, dalších 200ml mléka přiveďte k varu spolu se zbylým cukrem. Když se začne mléko vařit, vmíchejte k němu směs s pudinkovým práškem, a vařte do zhoustnutí (3-5 minut).
5. Přelijte do misky, pod ni dejte větší mísu se studenou vodou a pudink šlehejte do vychladnutí (tak vám vznikne směs na krém místo obyčejného pudinku). Poté do pudinku vmíchejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a ji opatrně přimíchejte.
6. Vychladlý korpus vyndejte z formy. Prořízněte v půli pomocí dlouhého nože s pilkou. Spodní část potřete džemem a rozetřete na ni polovinu až dvě třetiny krému. Přiklopte druhou částí, tu také potřete džemem. Zahlaďte okraje, vraťte dort do formy (nejlépe umyté) a dejte na 1 hodinu chladit do ledničky. Zbylý krém také ukliďte do ledničky.
7. Na dort dejte ovoce. V hrnci přiveďte k varu vodu s želé a cukrem. Povařte 2-3 minuty. Na ovoce nalijte želé (ale nemusíte ho použít celé). Nechte tuhnout 15 minut při pokojové teplotě a 45 minut v ledničce.
8. Vyndejte dort z formy, okraje potřete odloženým krémem a dejte na ně plátky mandlí. Nechte tuhnou v lednici ještě alespoň 1 hodinu, ideálně přes noc.

1 komentář:

  1. Zdravím vás a vážím si vašeho přístupu. Není moc sourozenců, kteří by k dávání dárků přistupovali takto zodpovědně. Nicméně když jsem ten náramek viděla, tak si říkám, že je to trochu moc. To bych očekávala třeba od partnera nebo od rodičů, ale od mladšího sourozence? To bych si já sama připadala trochu zvláštně. Co vaši sestru baví? Já v poslední době dávám známým audioknihy a tyhle věci. Je to hodně šité na míru, ale přitom to nestojí svět a nezasahuje to do intimní zóny.

    OdpovědětVymazat