pátek 2. května 2014

K. V KUCHYNI: ZDRAVĚJŠÍ MUFFINY

Miluji všechny možné dezerty, ale poslední dobou si taky hlídám váhu. Vylepšila jsem proto tyto muffiny: http://presypis.blogspot.cz/2013/04/dortiky-potreti_15.html, abych si je mohla dát bez jakýchkoli výčitek (pokud jich teda nesním moc). Pšeničnou mouku jsem nahradila špaldovou, do těsta přidala spoustu ovoce a zeleniny a vše namísto cukru osladila přírodně. Jako sladidlo můžete použít med, který sice obsahuje cukr jako normální krystalový, ale je naprosto přírodní a třikrát sladší (takže oproti normálnímu cukru potřebujete třetinové množství). Agávový sirup je sice dražší než med, ale mnohem zdravější – hladinu cukru v krvi zvyšuje ještě méně, než med.
                                                                                                                   
JABLEČNO-BANÁNOVÉ MUFFINY S ROZINKAMI

Příprava: 20 minut
Pečení: 20-25 minut

Množství: 12 muffinů

Ingredience:
100+50g jablek
1 banán
50g rozinek
2 vejce
160ml mléka
3 lžíce slunečnicového oleje
220g hladké špaldové mouky
1 lžička kypřicího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
50g ovesných vloček
2 lžíce medu nebo agávového sirupu
2 lžičky mleté skořice

Postup:
  1. Jablka oloupejte a okrájejte, 100g nastrouhejte a 50g nakrájejte na plátky. Banán oloupejte a rozmačkejte. Rozinky propláchněte v horké vodě. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse promíchejte vejce, olej a mléko. Postupně přidávejte mouku a poté vmíchejte kypřicí prášek a jedlou sodu. Vmíchejte ovesné vločky, med nebo agávový sirup, ovoce a skořici. Rozdělte do papírových košíčků a navrch dejte plátek jablka. Pečte 20-25 minut.

MRKVOVÉ/DÝŇOVÉ MUFFINY S OŘECHY

Příprava: 25 minut
Pečení: 20-25 minut

Množství: 12 muffinů

Ingredience:
120g vlašských ořechů
200g mrkve nebo dýně
50g rozinek
2 vejce
160ml mléka
2 lžíce slunečnicového oleje
220g hladké špaldové mouky
1 lžička kypřicího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
4 lžíce medu nebo agávového sirupu
2 lžičky perníkového koření

Postup:
  1. Třetinu ořechů umelte, zbytek nasekejte. Mrkev nebo dýní oloupejte a nastrouhejte. Rozinky propláchněte v horké vodě. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. V míse promíchejte vejce, olej a mléko. Postupně přidávejte mouku a poté vmíchejte kypřicí prášek a jedlou sodu. Vmíchejte med nebo agávový sirup, mrkev nebo dýni, umleté ořechy, polovinu nasekaných ořechů a koření. Rozdělte do papírových košíčků a navrch posypte zbylými nasekanými ořechy. Pečte 20-25 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat