Slavili jsme minulý víkend. Sestra se narodila třináctého května, a
narozeninové oslavy máme obvykle v sobotu, takže nejbližší termíny byly
desátého a sedmnáctého. Já jsem navrhovala desátého, protože jsme kvůli
čtvrtečnímu státnímu svátku měli ve škole ředitelské volno na pátek, a tak bych
měla na přípravu dortu celý den. Navíc chci sedmnáctého jet nakupovat, protože
jsou dny Shopping Fever (http://www.myshoppingfever.cz), na které jsem v Elle získala kupony. Sestra
s datem souhlasila, tak jsme minulou sobotu s mamkou vzaly dort a
vyrazily směr Praha.
Ano, do Prahy, kde jsme i přespaly. V Chrudimi, a vlastně asi i
okolí, není moc kam zajít na slavnostní oběd. Dříve jsme chodili do Neuperova
dvoru, v létě do restaurace U Nouzů, která je poblíž Pardubic. Jenže
úroveň U Nouzů dost klesla, a v Neuperově dvoře vaří tradiční jídla, co mají
celkem daleko k lehčím jídlům, na které jsme s mamkou zvyklé. Na moje
narozeniny jsme byli i v Balustrádě, ale ačkoli tam mají dobrá jídla,
pořád je to jen pizzerie, a byli jsme v ní již několikrát. Kromě toho
sestra mluvila o úžasné restauraci, která je poblíž jejich bytu (bydlí s přítelem
a jejich osmiměsíční dcerkou v Praze), a není to tam nijak drahé.
K sestře jsme dorazily po jedné, popovídali si a dali si dort. Ten všichni
chválili, což mi bylo útěchou za to, jaký jsem předešlý den měla problémy s želé.
Korpus se mi nahoře při pečení zúžil, takže nestačilo mít dort ve formě a zalít
ho želé, musela jsem, za pomoci mamky a s několika nadávkami, vytvořit "novou
formu" z alobalu, aby želé nesteklo dolů a zůstalo jen na ovoci. Bylo
mým štěstím, že všichni byli z dortu nadšení, jinak by to bylo asi
naposledy, co jsem dělala něco s želé.
Pak jsme se vydali do "úžasné restaurace", pojmenované
Barabizna (http://barabizna.cz). Tím názvem se opravdu nenechte odradit.
Je to tam krásně vyzdobené v jihoamerickém stylu, mají dokonce i zahrádku,
kvůli výzdobě však stojí za to jít dovnitř. Jídla jsou také inspirovaná Jižní
Amerikou a vybere si z nich opravdu každý. Nabízí výborné bifteky z hovězího
i vepřového masa s všemožnými přílohami za dobrou cenu, různé tortilly a
burrita, ale i těstoviny, vegetariánská jídla, polévky a opravdu velký výběr
salátů a předkrmů. Nechybí ani zajímavé dezerty (tip mojí sestry jsou noky z tiramisu
s horkými malinami) a spousta alko i nealko nápojů včetně mexických piv a
domácí limonády.
K pití si na sestřino doporučení objednáváme přírodní domácí
limonádu, malinovou s limetkou. Chutná skvěle a podle drobných zrníček na
dně jsou v ní opravdu maliny. Není to jen obarvená voda s cukrem,
kterou většinou dostanete, když si dáte "malinovku". Z velkého nadšení
si poté objednáváme i melounovou, opět výbornou a vyrobenou z melounu a
vody.
Z hlavních jídel nás se sestřiným přítelem Martinem zaujme "Bandolero"
neboli tortilla plněná hovězím masem a fazolemi podávaná s trochou pálivé
omáčky. Mamka si dává burrito s kuřecím masem a zeleninou a sestra steak. Burrita
a tortilly jsou pořádné porce, že je s mamkou nejsme schopny dojíst, ale
moc si pochutnáme. Já si na závěr objednám ještě "Café Olé", což je
káva s čokoládou, šlehačkou a skořicí. Opět neskutečně dobrá.
P.S. Recept na dort sdělím zítra.
Po nádherném večeru stráveném v centru Prahy jsem zjistila, že nemám klíče od bytu. Naštěstí jsem našla zámečník praha 7 a kontaktovala je. Byli neuvěřitelně rychlí a ochotní. Opravdu oceňuji jejich profesionální přístup a kvalitní služby. Díky nim jsem se mohla bezpečně dostat zpět do bytu.
OdpovědětVymazat