pondělí 26. května 2014

K. V KUCHYNI: POLÉVKY

Poslední dobou je to samá oslava, a všude mě láká spousta sladkého, tak jsem si řekla, že chvíli nahradím pečení vařením (tedy kromě narozeninových oslav), abych za chvíli neměla sto kilo. Vybrala jsem si polévky, protože jsou jednoduché a rychle připravené, dají se uvařit prakticky z čehokoli, mají málo kalorií a jsou zdravé. Ano, některé obsahují smetanu, ale ta v porovnání se spoustou zeleniny a vývaru vůbec nevadí. Pokud jsou husté tak také můžou být i plnohodnotnou večeří,  nemusí se podávat pouze před hlavním jídlem. A kdyby vám i tak nestačily, můžete si k nim dát také chleba nebo bagetu.
Začala jsem se zelenou chřestovou, když nám zbyl chřest a začínal už být gumový. Na zapečení s kuřetem nebo do salátu se tedy nehodil. Tak jsem z něj zkusila připravit polévku – tam se stejně mixuje. Tolik mi zachutnala, že jsem později zkusila dát do polévky i bílý chřest. Také byla skvělá. A když jsem dostala chuť na něco jarního, připravila jsem hráškovou polévku. Vylepšenou pórkem.

ZELENÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA

Příprava: 5 minut
Vaření: 25 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
500g zeleného chřestu
3 jarní cibulky
2 lžíce olivového oleje
800ml zeleninového vývaru
sůl a pepř

Postup:
  1. Z chřestu odkrojte špičky a stonky pokrájejte na kolečka. Jarní cibulky i s natí nakrájejte na kolečka.
  2. V pánvi rozpalte 1 lžíci olivového oleje a 2-5 minut na něm opékejte špičky chřestu a dejte je stranou. Přilijte další 1 lžíci olivového oleje, znovu rozpalte a na vyšším plameni na něm opečte cibulky dozlatova. Přidejte stonky chřestu a opékejte ještě minutu. Zalijte vývarem a nechte 15 minut vařit pod pokličkou na mírném plameni.
  3. Vše rozmixujte, osolte a opepřete. Podávejte s opečenými špičkami chřestu.

POLÉVKA Z BÍLÉHO CHŘESTU

Příprava: 20 minut (přesněji 10-30 minut, podle toho, jak se vám daří loupání chřestu)
Vaření: 15 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
600g bílého chřestu
4 stroužky česneku
2 lžíce másla
600ml zeleninového vývaru
200ml 12% smetany
sůl a pepř

Postup:
  1. Chřest oloupejte a nakrájejte na kolečka. Česnek nasekejte nadrobno.
  2. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném plameni na něm opečte česnek dozlatova. Zvyšte plamen, přidejte chřest a krátce (asi 2 minuty) ho opékejte. Vlijte vývar a vařte 10 minut.
  3. Přilijte smetanu, promíchejte a vše rozmixujte. Osolte a opepřete.

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA S PÓRKEM

Příprava: 5 minut
Vaření: 10-15 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
1 pórek
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
600g mraženého hrášku
1l zeleninového vývaru
sůl a pepř

Postup:
  1. Celý pórek nakrájejte na kolečka. Česnek nakrájejte na plátky.
  2. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte pórek s česnekem a na vyšším plameni je opékejte 2-5 minut, než pórek změkne. Přidejte hrášek, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Povařte 5 minut, poté rozmixujte, osolte a opepřete.

P.S. Příště se můžete těšit na rajčatovou, kukuřičnou a řepovou polévku.

Žádné komentáře:

Okomentovat