neděle 25. října 2015

K. V KUCHYNI: VAFLE



Mým dalším „snídaňovým výkonem“ kromě palačinek a krupičné kaše byly vafle. Z části nejen proto, že jsem hledala něco dalšího, co připravit k snídani, ale také že jsem chtěla konečně někdy ochutnat vafle. Lákaly mě už několikrát v Café Bajer, ovšem tam jsem si raději dala klasicky štrůdl. Pravda, moje vafle nejsou klasické, dělala jsem je v toustovači. Jenže kolik lidí má doma vaflovač?

VAFLE

Množství: 8-10 ks

Příprava: 15 minut
Kvásek a kynutí: 45-60 minut
Opékání: 15 minut

Ingredience:
20g droždí
80g krupicového cukru
300g hladké mouky
300ml mléka
50g másla
4 vejce
špetka soli
slunečnicový olej na vymazání vaflovače

Postup:
  1. Smíchejte droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky a 4 lžíce mléka. Nechte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte chladnout.
  2. Žloutky prošlehejte s cukrem, vmíchejte polovinu mléka a máslo. Postupně přimíchejte zbylé mléko a mouku, nakonec vmíchejte kvásek. Bílky ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Nechte 30-45 minut na teplém místě kynout.
  3. Ke konci kynutí rozehřejte vaflovač, trvá to zhruba 10 minut. Vaflovač lehce vymažte olejem. Do vaflovače naběračkou nalijte těsto a pečte ho v něm 5-8 minut.

TIP: Pokud nemáte vaflovač, a příliš vám nevadí jiný tvar, můžete použít i toastovač, jak jsem to udělala já.

OVOCNÁ OMÁČKA K VAFLÍM

V malém hrnci zahřívejte 3 hrsti ovoce a 200g marmelády, než se vše spojí. Poté svařte na hustou omáčku. Podávejte ještě teplé, aby směs neztuhla.

Žádné komentáře:

Okomentovat