Mým dalším „snídaňovým výkonem“ kromě
palačinek a krupičné kaše byly vafle. Z části nejen proto, že jsem hledala
něco dalšího, co připravit k snídani, ale také že jsem chtěla konečně
někdy ochutnat vafle. Lákaly mě už několikrát v Café Bajer, ovšem tam jsem
si raději dala klasicky štrůdl. Pravda, moje vafle nejsou klasické, dělala jsem
je v toustovači. Jenže kolik lidí má doma vaflovač?
VAFLE
Množství: 8-10 ks
Příprava: 15 minut
Kvásek
a kynutí: 45-60 minut
Opékání: 15 minut
Ingredience:
20g droždí
80g krupicového cukru
300g hladké mouky
300ml mléka
50g másla
4 vejce
špetka soli
slunečnicový olej na vymazání
vaflovače
Postup:
- Smíchejte droždí, 2 lžíce cukru, 2 lžíce mouky a 4 lžíce mléka. Nechte 15 minut na teplém místě vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte chladnout.
- Žloutky prošlehejte s cukrem, vmíchejte polovinu mléka a máslo. Postupně přimíchejte zbylé mléko a mouku, nakonec vmíchejte kvásek. Bílky ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Nechte 30-45 minut na teplém místě kynout.
- Ke konci kynutí rozehřejte vaflovač, trvá to zhruba 10 minut. Vaflovač lehce vymažte olejem. Do vaflovače naběračkou nalijte těsto a pečte ho v něm 5-8 minut.
TIP: Pokud nemáte vaflovač, a příliš vám
nevadí jiný tvar, můžete použít i toastovač, jak jsem to udělala já.
OVOCNÁ
OMÁČKA K VAFLÍM
V malém hrnci zahřívejte 3 hrsti
ovoce a 200g marmelády, než se vše spojí. Poté svařte na hustou omáčku.
Podávejte ještě teplé, aby směs neztuhla.
Žádné komentáře:
Okomentovat