sobota 17. října 2015

K. V KUCHYNI: ZÁVINY

Pamatujete si, jak dříve sýrové bulky byly celé pokryté sýrem místo trochy sýru nahoře? A pamatujete si také, jak v závinech nebyla nouze o náplň a všimli jste si, jak je v nich teď spousta těsta a trocha náplně? Po sýrových bulkách nijak extra netoužím, ale po závinech s pořádnou dávkou náplně ano. To je ten důvod, proč jsem se i já, líný člověk, dokopala k tomu pustit se do pečení domácích závinů (ano, dříve jsem již nějaké pekla, ovšem ty nebyly z kynutého těsta – vylepšení závinů, které se prodávají v supermarketech). Pokud i vy nejste spokojení s nabídkou supermarketů, pusťte se do pečení též, příprava není tak složitá, jak vypadá. A domácí je vždycky lepší.

TĚSTO NA ZÁVINY

Množství: 2 velké až 4 menší záviny

Příprava: 45 minut
Kynutí: 2 hodiny
Pečení: 25-30 minut

Ingredience:
20g droždí
500g hladké mouky + na vál
250ml mléka
2 lžíce krupicového cukru
120g másla
2 žloutky + 1 vejce na potření
špetka soli
kůra z 1/2 citronu

Příprava:
  1. Promíchejte droždí, 2 lžíce mouky, 4 lžíce mléka a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek asi 15 minut. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychládat.
  2. Ze zbylé mouky a mléka, másla, žloutků, špetky soli, citronové kůry a kvásku vypracujte hladké, nelepivé (nedrží se na stěnách mísy) těsto. Na teplém místě nechte kynout 2 hodiny. Mezitím si připravte náplně.
  3. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozdělte na 2-4 kousky, zpracujte je do kuličky a na pomoučněném vále z nich vyválejte placku. Potřete náplní, okraje po delší straně nechte nepotřené. Srolujte, dejte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 25-30 minut.

TVAROHOVÁ NÁPLŇ
Smíchejte 500g tučného tvarohu (ve vaničce), 4-5 lžic moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 žloutky a 1 lžíci vanilkového pudinku (prášku).
(Na 2 velké záviny.)

MAKOVÁ NÁPLŇ
Do hrnce dejte 150g mletého máku, 250ml mléka, 1 lžíci krupicového cukru a 1 sáček vanilkového cukru. Přiveďte k varu, snižte na střední stupeň, a za stálého míchání vařte bez pokličky zhruba 5 minut do zhoustnutí. Nechte vychladnout. Ve větší misce promíchejte 2-3 lžíce povidel1-2 lžícemi rumu a přimíchejte k makové náplni.
(Na 2 menší záviny.)

Žádné komentáře:

Okomentovat