středa 29. října 2014

K. V KUCHYNI: POLÉVKY 6



Přes prázdniny jsem žádné recepty na polévky nepřidávala, protože vařit polévky v létě se mi opravdu nechtělo. Ale už přišel podzim a "něco na zahřátí", se zase hodí. Dvě jsou fazolové, ale každá je úplně jiná, a třetí je vylepšená zelňačka. Zelňačku jsem ani neplánovala vařit, ale mamka ji má moc ráda, tak jsem ji zkusila. A zachutnala i mě.

ČERVENÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA

Příprava: 15 minut
Vaření: 45-75 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
200g červených fazolí
150g sušených rajčat v oleji
1 cibule
2 červené papriky
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička mleté uzené papriky
1/2 lžičky mletého chilli
400g konzerva loupaných krájených rajčat
700ml zeleninového vývaru
sůl a pepř

Postup:
  1. Fazole přes noc namočte do vody. Poté je slijte, nalijte k nim čerstvou vodu, přiveďte ji k varu a vařte půl hodiny až hodinu, dokud fazole nezměknou. Po uvaření slijte.
  2. Sušená rajčata vylovte z oleje a nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno, červené papriky zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
  3. Na rozpálenou pánev vhoďte rajčata i s trochou oleje, vhoďte cibuli a na středním plameni ji opékejte 2-3 minuty dosklovita. Vhoďte do hrnce papriku a opékejte ještě 2 minuty. Vsypte sladkou i uzenou papriku a chilli, přidejte scezené fazole a konzervovaná rajčata a zalijte vývarem. Osolte a opepřete a vařte pod pokličkou 10 minut na středním plameni.

FAZOLOVO-KAPUSTOVÁ POLÉVKA

Příprava: 15 minut
Vaření: 50-80 minut

Množství: 6 porcí

Ingredience:
200g bílých fazolí
1 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
1/2 hlávky kapusty
1l vody
4 brambory
1/4 bulvy celeru
sůl a pepř

Postup:
  1. Fazole přes noc namočte do vody. Poté je slijte, nalijte k nim čerstvou vodu, přiveďte ji k varu a vařte půl hodiny až hodinu, dokud fazole nezměknou. Po uvaření slijte.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. Kapustu nakrájejte na proužky, brambory a celer oloupejte a nakrájejte na kostky.
  3. V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm cibuli dozlatova, 1-2 minuty na vysokém stupni. Zaprašte moukou a míchejte, dokud se nevznikne zlatá jíška. Přidejte kapustu a nechte ji zavadnout. Zalijte vodou. Přidejte brambory, celer, tymián a kmín, osolte a opepřete. Povařte 15 minut, pak přidejte fazole a vařte ještě 5 minut.

ZELŇAČKA

Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
2 lžíce másla
1 cibule
2 lžíce hladké mouky
400g kysaného zelí
1,2l zeleninového vývaru
1 bobkový list
1 lžička kmínu
4 kuličky nového koření
3 střední brambory
200g zakysané smetany
sůl a pepř

Postup:
  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte máslo a opékejte na něm cibuli dozlatova, 1-2 minuty na vysokém stupni. Zaprašte moukou a míchejte, dokud se nevznikne zlatá jíška.  Přidejte zelí i s nálevem, vývar, koření a brambory a vařte 20 minut. Vmíchejte zakysanou smetanu, osolte a opepřete.

Žádné komentáře:

Okomentovat