pondělí 13. října 2014

K. V KUCHYNI: TIRAMISU PRO LEPŠÍ NÁLADU


Tiramisu vzniklo z "tirami su" a to znamená "zvedni mě", volně přeloženo "rozvesel mě". Když jsem přijela domů z nenáviděného intru, měla jsem proto ohledně víkendového dezertu jasno. A opravdu ty měkké alkoholem nasáklé piškoty s lahodným krémem a čokoládou nebo ovocem zlepšují náladu.

ITALSKÉ TIRAMISU

Příprava: 40 minut
Chlazení a odležení: 1 hodina až přes noc

Množství: 8-10 porcí

Ingredience:
20 dlouhých cukrářských piškotů
120ml espressa
40ml amaretta (v nouzi můžete použít rum, ale s amarettem bude tiramisu opravdu luxusní)
6 žloutků
4 lžíce krupicového cukru
500g mascarpone
4 bílky
2 lžíce kakaa
50g hořké čokolády

Postup:
  1. Připravte espresso a nechte ho vychladnout. Smíchejte ho s amarettem. Touto směsí rovnoměrně pokapejte piškoty z obou stran.
  2. Žloutky se 3 lžícemi cukru vyšlehejte metličkou do světlé pěny, trvá to 3-5 minut. Přišlehejte k nim mascarpone, aby vznikl hladký krém. Bílky pomocí ručního šlehače ušlehejte s 1 lžící cukru na sníh a ten opatrně vmíchejte do krému.
  3. Mísu vytřete krémem a vyložte polovinou piškotů, na ně rozetřete polovinu krému. Krém přes sítko (aby tam nebyly hrudky) posypte 1 lžící kakaa a nastrouhejte na něj 20g čokolády. Opakujte se zbylými piškoty, krémem, kakaem a čokoládou. Nechte odležet v lednici alespoň 30 minut, nejlépe přes noc (to bude tiramisu tisíckrát lepší).

OVOCNÉ POMERANČOVÉ TIRAMISU

Příprava: 35 minut
Chlazení a odležení: 1 hodina až přes noc

Množství: 8 porcí

Ingredience:
šťáva z 1 pomeranče
1 lžíce rumu
20 dlouhých cukrářských piškotů
500g mascarpone
120g krupicového cukru
250ml 33% smetany
300g meruněk nebo jahod

Postup:
  1. Ovoce nakrájejte na plátky.
  2. Z poloviny pomeranče vymačkejte šťávu a promíchejte ji s rumem. Touto směsí rovnoměrně pokapejte piškoty z obou stran.
  3. Mascarpone prošlehejte s cukrem do hladkého krému. Ušlehejte smetanu a přimíchejte ji k mascarpone. Vymačkejte šťávu z druhé poloviny pomeranče a vmíchejte ji.
  4. Mísu vytřete krémem a vyložte polovinou piškotů, na ně rozetřete polovinu krému. Na krém navrstvěte polovinu ovoce. Opakujte se zbylými piškoty, krémem a ovocem. Nechte odležet v lednici alespoň 30 minut, nejlépe přes noc (to bude tisíckrát lepší).

Žádné komentáře:

Okomentovat