úterý 15. prosince 2015

ADVENTNÍ PEČENÍ & MÉNĚ ZNÁMÉ CUKROVÍ



Jak jsem již psala, letos jsem pečení cukroví pojala opravdu ve velkém. Začala jsem klasikou, vanilkovými rohlíčky (letos dokonce troje z různých ořechů – lískové, mandle a vlašské), lineckým, perníčky a medovníčky, a přidala ještě pracny ve svojí, vylepšené úpravě. A poté jsem se pustila do svých „vánočních experimentů“ aneb zkoušení nových receptů na cukroví. Kromě cukroví níže, které jsem dokončila tento víkend, a povedlo se mi, jsem pekla išlské (zavrhnuto kvůli rozpadajícímu se těstu – příšerná práce, chce to víc másla) a linecké s karamelem, které se objevilo na blogu již v roce 2013, ale nyní testuji jinou verzi, která by měla být lepší, tak uvidím, zatím ještě nic nemám.

KLÁŠTĚRNÍ ROHLÍČKY

Množství: 2 plechy/100ks

Ingredience na těsto:
150g hladké mouky
120g vlašských ořechů
30g moučkového cukru
1 žloutek
120g změklého másla nebo hery
40g hořké čokolády

Ingredience na dokončení:
100g vlašských ořechů
150-200g hořké čokolády

Postup:
  1. Na vál prosejte mouku a cukr. Ořechy na těsto najemno namelte a přisypte na vál. Přidejte máslo a nastrouhejte čokoládu. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj žloutek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc, odpočívat v lednici.
  2. Předehřejte troubu na 180°C. Z těsta vyválejte váleček, nakrájejte ho na kousky, ty potom vyvalujte, tvořte z nich rohlíčky a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 12-16 minut, podle tloušťky rohlíčků. Rohlíčky nechte vychladnout.
  3. Nahrubo nasekejte (můžete i nahrubo namlít) ořechy na dokončení. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu a z jedné strany v ní máčejte rohlíčky (já jsem si pomohla vidličkami). Poté je pokládejte do talíře vysypaného ořechy. Obalte ořechy a nechte čokoládu zaschnout.

MARCIPÁNKY (MANDLOVÉ MĚSÍČKY)

Množství: 4 plechy/190ks

Ingredience:
200g hladké mouky
150g moučkového cukru
150g mletých mandlí
1 vejce
80g změklého másla nebo hery
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého (lze i podrtit v hmoždíři) hřebíčku
1/4 lžičky mletého anýzu (rovněž lze celý anýz rozdrtit v hmoždíři)
200g bílé čokolády

Postup:
  1. Na vál prosejte mouku a cukr. Mandle namelte a přisypte je na vál. Přidejte máslo a koření. Uprostřed udělejte důlek a vlijte vejce. Vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc, odpočívat v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 160°C. Z těsta vyválejte asi 4mm silný plát a vykrajujte z něj měsíčky (nebo jiný tvar, pro který se rozhodnete). Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 12-14 minut, poté nechte vychladnout.
  3. Rohlíčky si vyrovnejte na pečící papír nebo tác. Nad vodní lázní rozpusťte čokoládu a pomocí lžičky s ní z výšky polévejte měsíčky tak, že budete tvořit proužky. Nechte zaschnout.

ČAJOVO-LIMETKOVÉ ZVONEČKY A ANDĚLÍČCI

Množství: 3 plechy/110ks

Ingredience na těsto:
300g hladké mouky
100g moučkového cukru
200g změklého másla nebo hery
1 žloutek
1 lžička limetkové šťávy
kůra z 1 limetky
1 lžíce drceného zeleného čaje

Ingredience na polevu:
1 bílek
160g moučkového cukru
šťáva z 1/2 limetky
zelené potravinářské barvivo
trocha vody

Postup:
  1. Na vál prosejte mouku a cukr. Přidejte máslo, kůru z limetky a čaj. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj žloutek a šťávu. Vypracujte hladké těsto a nechte ho alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc, odpočívat v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta vyválejte asi 5mm silný plát a vykrajujte z něj andělíčky a zvonky. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 12-14 minut, poté nechte vychladnout.
  3. Do mísy prosejte cukr na polevu, přilijte bílek a utřete do pěny (pomoct si můžete elektrickým šlehačem). Přidejte limetkovou šťávu. Barvivo promíchejte v trošce vody (co nejméně to jde, jenom kolik je potřeba pro rozpuštění barviva) a trochu také přidejte. Prošlehejte, a barviva postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadovaného odstínu.
  4. Polevou naplňte zdobicí tubu (při plnění pomůže vám igelitový sáček s ustřihnutím růžkem – tím i můžete zdobit, pokud zdobicí tubu nemáte) a ozdobte cukroví. Nechte zaschnout.

P.S. Recept na rohlíčky, linecké a první verzi lineckého s karamelem je zde: http://presypis.blogspot.com/2013/12/vanoce-vanoce-prichazeji.html Perníčky, medovníčky a pracny najdete tady: http://presypis.blogspot.cz/2014/12/k-v-kuchyni-vanocni-peceni.html

Žádné komentáře:

Okomentovat