Empandas jsou taštičky z křehkého těsta plněné směsí
masa a dalších ingrediencí. Spolu s hovězím masem jsou argentinským
národním jídlem. A kdybych si nekoupila časopis o vaření, ve kterém byl recept
na empandas, nikdy bych se nejspíše o jejich existenci nedozvěděla.
Jenže to bych udělala velkou chybu. Jsou tak dobré, že je
doma pečeme několikrát do měsíce. Jejich první výhodou je, že se dají jíst
rukama. Dále, že náplň si můžete připravit předem – třeba večer a další den
zapéct do empandas nebo polovinu náplně připravit a zapéct jeden den a druhou
polovinu jenom zapéct další den. V ledničce náplň vydrží alespoň den. A
pokud vám náplň zbyde, nemusíte ji vyhazovat, ta do hovězích empandas je
výborná i samotná a já jsem se již několikrát přistihla, jak ujídám.
V časopisu vypadaly empandas celkem složitě, tak
jsem je poprvé připravovala přesně podle receptu. Složitě ale pouze vypadají, a
protože se recepty v Argentině liší podle provincie nebo rodiny, upravila
jsem si poměry podle svého.
V časopisu jsem také dostala jednu radu, kterou ráda
předávám: Nepokoušejte se dělat vlastní těsto, v Česku totiž neseženete
mouku s dostatečným množstvím lepku. Já si kupuji křehké těsto značky
Wewalka. Jednou ho ale v obchodě neměli, a tak jsem musela použít listové
těsto. Nebylo to sice ono, ale bylo také dobré. Takže, pokud chcete, můžete použít
i jiné těsto.
HOVĚZÍ EMPANDAS
Příprava: 30 minut
Vaření: 60 minut
Pečení: 20 minut
Množství: 25 – 30 taštiček
Ingredience:
500g zadního hovězího
2 střední cibule
2 stroužky česneku
2 červené papriky
50ml olivového oleje
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
2 vejce vařená natvrdo
50g zelených oliv
3 balení křehkého těsta
hladká mouka na vál
Postup:
1. Maso
nakrájejte na kostičky, cibuli a papriky nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte
najemno. Na pánvi opečte cibuli dosklovita, pak přidejte česnek a papriky a
poté orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka
(trvá to asi hodinu).
2. Směs
nechte vychladnout a mezitím nakrájejte vejce a olivy nadrobno. Přidejte je do vychladlé směsi.
3. Těsto
rozbalte a vykrajujte z něj kolečka o průměru 7 – 10 centimetrů. Zbytky
zpracujte na pomoučněném vále, vyválejte je a vykrojte.
4. Kolečko
si dejte do dlaně a do středu dejte náplň. Okraje přitiskněte k sobě a
prsty těsto tahejte a ohýbejte a tvořte z něj sklady. Každý sklad
přitiskněte.
5. Předehřejte
troubu na 180°C. Empandas potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.
KUŘECÍ EMPANDAS S MODRÝM
SÝREM A ŠPENÁTEM
Příprava: 15 minut
Vaření: 30 minut
Pečení: 20 minut
Množství: 25 – 30 taštiček
Ingredience:
500g kuřecích prsou
2 střední cibule
2 stroužky česneku
50ml olivového oleje
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
300g špenátu
100g modrého sýra
3 balení křehkého těsta
hladká mouka na vál
Postup:
1. Maso
nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno. Na
pánvi opečte cibuli dosklovita, pak přidejte česnek a poté orestujte maso.
Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka (trvá to asi půl
hodiny). Potom přidejte špenát a nechte ho zvadnout.
2. Směs
nechejte vychladnout a mezitím nakrájejte modrý sýr nadrobno. Přidejte ho do
vychladlé směsi.
3. Těsto
rozbalte a vykrajujte z něj kolečka o průměru 7 – 10 centimetrů. Zbytky
zpracujte na pomoučněném vále, vyválejte je a vykrojte.
4. Kolečko
si dejte do dlaně a do středu dejte náplň. Okraje přitiskněte k sobě a
prsty těsto tahejte a ohýbejte a tvořte z něj sklady. Každý sklad
přitiskněte.
5. Předehřejte
troubu na 180°C. Empandas potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat