čtvrtek 8. srpna 2013

K. V KUCHYNI: EMPANDAS

Empandas jsou taštičky z křehkého těsta plněné směsí masa a dalších ingrediencí. Spolu s hovězím masem jsou argentinským národním jídlem. A kdybych si nekoupila časopis o vaření, ve kterém byl recept na empandas, nikdy bych se nejspíše o jejich existenci nedozvěděla.
Jenže to bych udělala velkou chybu. Jsou tak dobré, že je doma pečeme několikrát do měsíce. Jejich první výhodou je, že se dají jíst rukama. Dále, že náplň si můžete připravit předem – třeba večer a další den zapéct do empandas nebo polovinu náplně připravit a zapéct jeden den a druhou polovinu jenom zapéct další den. V ledničce náplň vydrží alespoň den. A pokud vám náplň zbyde, nemusíte ji vyhazovat, ta do hovězích empandas je výborná i samotná a já jsem se již několikrát přistihla, jak ujídám.
V časopisu vypadaly empandas celkem složitě, tak jsem je poprvé připravovala přesně podle receptu. Složitě ale pouze vypadají, a protože se recepty v Argentině liší podle provincie nebo rodiny, upravila jsem si poměry podle svého.
V časopisu jsem také dostala jednu radu, kterou ráda předávám: Nepokoušejte se dělat vlastní těsto, v Česku totiž neseženete mouku s dostatečným množstvím lepku. Já si kupuji křehké těsto značky Wewalka. Jednou ho ale v obchodě neměli, a tak jsem musela použít listové těsto. Nebylo to sice ono, ale bylo také dobré. Takže, pokud chcete, můžete použít i jiné těsto.

HOVĚZÍ EMPANDAS

Příprava: 30 minut
Vaření: 60 minut
Pečení: 20 minut

Množství: 25 – 30 taštiček

Ingredience:
500g zadního hovězího
2 střední cibule
2 stroužky česneku
2 červené papriky
50ml olivového oleje
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
2 vejce vařená natvrdo
50g zelených oliv
3 balení křehkého těsta
hladká mouka na vál

Postup:
1.  Maso nakrájejte na kostičky, cibuli a papriky nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno. Na pánvi opečte cibuli dosklovita, pak přidejte česnek a papriky a poté orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka (trvá to asi hodinu).
2.  Směs nechte vychladnout a mezitím nakrájejte vejce a olivy nadrobno. Přidejte je do vychladlé směsi.
3. Těsto rozbalte a vykrajujte z něj kolečka o průměru 7 – 10 centimetrů. Zbytky zpracujte na pomoučněném vále, vyválejte je a vykrojte.
4.   Kolečko si dejte do dlaně a do středu dejte náplň. Okraje přitiskněte k sobě a prsty těsto tahejte a ohýbejte a tvořte z něj sklady. Každý sklad přitiskněte.
5.  Předehřejte troubu na 180°C. Empandas potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.

KUŘECÍ EMPANDAS S MODRÝM SÝREM A ŠPENÁTEM

Příprava: 15 minut
Vaření: 30 minut
Pečení: 20 minut

Množství: 25 – 30 taštiček

Ingredience:
500g kuřecích prsou
2 střední cibule
2 stroužky česneku
50ml olivového oleje
sůl a pepř
špetka mletého kmínu
300g špenátu
100g modrého sýra
3 balení křehkého těsta
hladká mouka na vál

Postup:
1.   Maso nakrájejte na kostičky, cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno. Na pánvi opečte cibuli dosklovita, pak přidejte česnek a poté orestujte maso. Ochuťte solí, pepřem a kmínem a duste pod poklicí doměkka (trvá to asi půl hodiny). Potom přidejte špenát a nechte ho zvadnout.
2.   Směs nechejte vychladnout a mezitím nakrájejte modrý sýr nadrobno. Přidejte ho do vychladlé směsi.
3. Těsto rozbalte a vykrajujte z něj kolečka o průměru 7 – 10 centimetrů. Zbytky zpracujte na pomoučněném vále, vyválejte je a vykrojte.
4.   Kolečko si dejte do dlaně a do středu dejte náplň. Okraje přitiskněte k sobě a prsty těsto tahejte a ohýbejte a tvořte z něj sklady. Každý sklad přitiskněte.
5.  Předehřejte troubu na 180°C. Empandas potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat