Při vymýšlení receptu jsem se inspirovala Indií. Chtěla
jsem totiž jídlo pálivé nejen teplotou, ale i díky koření. A indická jídla jsou
přímo 'oheň v puse'. Rozhodla jsem se pro karí. Karí je pro Indy jakékoliv
jídlo s omáčkou, nejčastěji ale maso nebo zelenina s pálivou omáčkou.
Líbí se mi, jak je příprava karí jednoduchá. U
zeleninového stačí jenom opéct cibuli se zeleninou, přidat ingredience na
omáčku a pak už se to jenom vaří. A k přípravě masového je potřeba opéct
cibuli a maso, přidat ingredience na omáčku a pak se už omáčka jenom vaří a
houstne. A použitím kari pasty si vaření ještě ulehčíte o loupání a strouhání
zázvoru, sekání chilli papričky, tření česneku atd.
Dalším důvodem, proč si kari oblíbit je i sladkopálivá a
exotická chuť naprosto odlišná od evropských jídel.
ZELENINOVÉ KARÍ S CHLEBEM
NÁN
-----------------------------------------------------
Příprava: 10 minut
Vaření: 35 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
1 cibule
600g (asi 3/4) máslové dýně
200g (asi 1/2) lilku
1 cuketa
1 červená paprika
2 lžíce olivového oleje
5 lžic kari pasty tikka
500g rajčatového pyré (passaty)
200ml kokosového mléka
400ml vody
sůl
4 chleby nán
Postup:
- Cibuli nahrubo nasekejte. Dýni, lilek a cuketu nakrájejte na kostičky, papriku nakrájejte na proužky a ty překrojte.
- V hrnci rozpalte olej. Na mírném plameni opékejte cibuli dozlatova. Poté přidejte dýni a lilek a opékejte 2 minuty. Vmíchejte kari pastu a přidejte passatu, kokosové mléko a vodu. Nechte 15 minut vařit a předehřejte troubu na 200°C.
- Přidejte cuketu a papriku. Podle potřeby osolte a vařte dalších 15 minut. Mezitím zabalte chléb nán do namočeného pečicího papíru a dejte ho péct na 5 minut. Karí podávejte s nán.
Žádné komentáře:
Okomentovat