středa 21. srpna 2013

K. V KUCHYNI: INDIE NA TALÍŘI

Po tropických vedrech se ochladilo asi o deset stupňů, což pro mě byl trochu šok, a tak mi byla zima i při pětadvaceti stupních. Rozhodla jsem se tedy zahřát – a to jídlem. Protože třeba taková horká polévka zahřeje víc než svetr.
Při vymýšlení receptu jsem se inspirovala Indií. Chtěla jsem totiž jídlo pálivé nejen teplotou, ale i díky koření. A indická jídla jsou přímo 'oheň v puse'. Rozhodla jsem se pro karí. Karí je pro Indy jakékoliv jídlo s omáčkou, nejčastěji ale maso nebo zelenina s pálivou omáčkou.
Líbí se mi, jak je příprava karí jednoduchá. U zeleninového stačí jenom opéct cibuli se zeleninou, přidat ingredience na omáčku a pak už se to jenom vaří. A k přípravě masového je potřeba opéct cibuli a maso, přidat ingredience na omáčku a pak se už omáčka jenom vaří a houstne. A použitím kari pasty si vaření ještě ulehčíte o loupání a strouhání zázvoru, sekání chilli papričky, tření česneku atd.
Dalším důvodem, proč si kari oblíbit je i sladkopálivá a exotická chuť naprosto odlišná od evropských jídel.

ZELENINOVÉ KARÍ S CHLEBEM NÁN
-----------------------------------------------------
Příprava: 10 minut
Vaření: 35 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
1 cibule
600g (asi 3/4) máslové dýně
200g (asi 1/2) lilku
1 cuketa
1 červená paprika
2 lžíce olivového oleje
5 lžic kari pasty tikka
500g rajčatového pyré (passaty)
200ml kokosového mléka
400ml vody
sůl
4 chleby nán

Postup:
  1. Cibuli nahrubo nasekejte. Dýni, lilek a cuketu nakrájejte na kostičky, papriku nakrájejte na proužky a ty překrojte.
  2. V hrnci rozpalte olej. Na mírném plameni opékejte cibuli dozlatova. Poté přidejte dýni a lilek a opékejte 2 minuty. Vmíchejte kari pastu a přidejte passatu, kokosové mléko a vodu. Nechte 15 minut vařit a předehřejte troubu na 200°C.
  3. Přidejte cuketu a papriku. Podle potřeby osolte a vařte dalších 15 minut. Mezitím zabalte chléb nán do namočeného pečicího papíru a dejte ho péct na 5 minut. Karí podávejte s nán.

Žádné komentáře:

Okomentovat