středa 14. srpna 2013

K. V KUCHYNI: TROCHU JINÝ BRAMBORÁK


Klasický bramborák je dost moučný, a místo aby se opékal, se spíše smaží. Jenže takový já nemám ráda. Proto jsem se rozhodla ho udělat po svém. Dala jsem do něj trochu méně mouky, přidala i jinou zeleninu, místo mačkání v utěrce jsem nechala zeleninu 'vypotit' a opékala bramboráky jen na minimu oleje. Reakce zněly "Je výborný.", "Opravdu se ti povedl." a "To bys mohla dělat častěji." Ano můžu. Ale musím se obrnit trpělivostí.
Při přípravě jsem totiž měla párkrát pocit "tohle je poprvé a naposledy, co dělám bramboráky". Nejdřív když jsem loupala brambory naší rozviklanou škrabkou, ze které jsem málem dostala mořskou nemoc. Podruhé, když jsem strouhala zeleninu a kousky brambor, mrkve a petržele lítaly po celé kuchyni. Potřetí, když jsem měla málo času a zjistila, že petržel, kterou jsem tak dlouho loupala, je nepoužitelná. A počtvrté, když se voda v zelenině držela a držela a zelenina se nechtěla 'vypotit'. Jak jsem zjistila, bramboráky nejsou složité na přípravu, ale časově.
Zkrátka to 'třicetiminutovka' není, ale stojí za to.

ZELENINOVÝ BRAMBORÁK
---------------------------------------
Příprava: 20 minut
Pocení zeleniny: 30 minut
Opékání: 30 minut

Množství: 4 porce

Ingredience:
600g brambor (nejlépe varný typ C, ale můžete použít i B)
300g mrkve
100g petržele
sůl a pepř
4 lžíce hladké mouky
2 vejce
2 stroužky česneku
2-3 snítky petrželky
olivový olej na opékání

Postup:
1.    Brambory, mrkev a petržel oloupejte, opláchněte, osušte a nastrouhejte. Brambory strouhejte nahrubo, mrkev s petrželí najemno. Posolte, promíchejte a nechte vypotit 30 minut. Tekutinu slijte.
2.    Zeleninu smíchejte s moukou a vejci. Česnek prolisujte, petrželku nasekejte najemno a obojí přidejte do těsta. Těsto trochu osolte a opepřete.
3.    Pánev vymažte olejem a rozpalte ji. Do pánve dávejte vždy jednu lžíci těsta, z něj vytvarujte spodkem lžíce placku. Bramboráky opékejte dozlatova, po každém bramboráku pánev opět vymažte olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat