Klasický bramborák je dost moučný, a místo aby se opékal,
se spíše smaží. Jenže takový já nemám ráda. Proto jsem se rozhodla ho udělat po
svém. Dala jsem do něj trochu méně mouky, přidala i jinou zeleninu, místo
mačkání v utěrce jsem nechala zeleninu 'vypotit' a opékala bramboráky jen
na minimu oleje. Reakce zněly "Je výborný.", "Opravdu se ti
povedl." a "To bys mohla dělat častěji." Ano můžu. Ale musím se
obrnit trpělivostí.
Při přípravě jsem totiž měla párkrát pocit "tohle je
poprvé a naposledy, co dělám bramboráky". Nejdřív když jsem loupala
brambory naší rozviklanou škrabkou, ze které jsem málem dostala mořskou nemoc.
Podruhé, když jsem strouhala zeleninu a kousky brambor, mrkve a petržele lítaly
po celé kuchyni. Potřetí, když jsem měla málo času a zjistila, že petržel,
kterou jsem tak dlouho loupala, je nepoužitelná. A počtvrté, když se voda v zelenině
držela a držela a zelenina se nechtěla 'vypotit'. Jak jsem zjistila, bramboráky
nejsou složité na přípravu, ale časově.
Zkrátka to 'třicetiminutovka' není, ale stojí za to.
ZELENINOVÝ BRAMBORÁK
---------------------------------------
Příprava: 20 minut
Pocení zeleniny: 30 minut
Opékání: 30 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
600g brambor (nejlépe varný typ C, ale můžete použít i B)
300g mrkve
100g petržele
sůl a pepř
4 lžíce hladké mouky
2 vejce
2 stroužky česneku
2-3 snítky petrželky
olivový olej na opékání
Postup:
1.
Brambory,
mrkev a petržel oloupejte, opláchněte, osušte a nastrouhejte. Brambory strouhejte
nahrubo, mrkev s petrželí najemno. Posolte, promíchejte a nechte vypotit
30 minut. Tekutinu slijte.
2.
Zeleninu
smíchejte s moukou a vejci. Česnek prolisujte, petrželku nasekejte najemno
a obojí přidejte do těsta. Těsto trochu osolte a opepřete.
3.
Pánev
vymažte olejem a rozpalte ji. Do pánve dávejte vždy jednu lžíci těsta, z něj
vytvarujte spodkem lžíce placku. Bramboráky opékejte dozlatova, po každém
bramboráku pánev opět vymažte olejem.
Žádné komentáře:
Okomentovat