čtvrtek 19. června 2014

CAFÉ BAJER

O kavárně
Café Bajer (http://www.cafebajer.cz) je podle mě jedna z nejlepších kaváren v Pardubickém kraji. Je v Pardubicích na Třídě Míru a zaujme nejen skvělou kávou.
Kavárna se nachází ve staré budově, a majitelé toho velmi dobře využili. Připadáte si tu jako "za starých časů". Nábytek je ve stylu vídeňské kavárny z předminulého století, hlavní výzdobu tvoří plakáty a cedule, některé staré skoro sto let. Najdete tu i pokladnu, váhy, gramofon, kávovar, plechovky od kávy, telefon a hodiny v podobě, jak vypadaly dřív. Hned u vchodu také narazíte na figurínu oblečenou podle módy okolo roku 1900. Je tu i piano jako ve starých kavárnách.
Dalším plusem je to, že nemusíte sedět pouze v budově. Když chcete, můžete v létě vyjít na zahrádku plnou zeleně a dalších starých cedulí, do "zimní zahrady", kde výzdobu také nezanedbali, anebo si můžete sednout k pultíku v proskleném výklenku a být "napůl v kavárně, napůl venku".
Ochucenou kávu jako u Starbucks tu sice nenabízejí, ale můžete si dát "klasické" kávy jako latte, capuccino, mocca, irská nebo vídeňská, tak dobré, že na Starbucks snadno zapomenete. A navíc za dobrou cenu. Pokud zrovna nemáte chuť na kávu, můžete si vybrat z čajů, ochucených minerálek, vína, piva i tvrdšího alkoholu (poslední dvě věci skvěle řeší problém, když chce žena do kavárny a partner má radši alkohol než kávu). Hlad můžete zahnat toastem, které také nabízejí.
Určitě nezapomeňte ani na zákusky. Ve stálé nabídce mají sacher dort se šlehačkou, medovník a sami pečou štrúdl a bábovku. Nejvíce však lákají na své vafle, což poznáte už podle cedule před vchodem "čerstvé vafle zde". Doporučuji zeptat se i na denní nabídku, nebo si vyhlédnout "svého favorita" v chladícím pultu a říct si o něj obsluze. Dostanete tak lehký dort s ovocem a/nebo čokoládou.

Já & Bajer
"Bajera" jsem objevila docela nedávno. Bylo to minulý rok den před Štědrým večerem, kdy jsem se sestrou, jejím přítelem Martinem a malou Zoe v kočárku chodila po Pardubicích a hledali jsme, kde bychom se mohli ohřát a dát si něco dobrého. Procházeli jsme zrovna kolem Café Bajer a sestra řekla, že zde už několikrát byla a je to skvělá kavárna. Dali jsme na její radu a šli tam. Nejprve mne okouzlila výzdoba, poté výborné latté a nakonec pořádný kus domácího, ještě teplého jablečného štrúdlu se šlehačkou.
I přes to, jak se mi v kavárně líbilo, jsem se tam znovu dostala až na narozeniny mamky a sestřiného přítele, kdy jsme odešli ze "slavnostního obědu", ale chtěli ještě někde posedět. Nyní jsem ocenila hezké prostředí ve dvoře a sacher dort (opět velký kus) s pořádnou porcí šlehačky.
Zalíbilo se mi tam natolik, že jsem přemluvila mamku, abychom se do Café Bajer vydaly i další víkend – "protože, no, tamto bylo na oslavu Martinových narozenin a je potřeba oslavit ještě ty její". Vybrala jsem si zákusek z tenkého kakaového piškotu, na kterém byly višně a lehký vynikající krém, a který byl posypaný hoblinkami čokolády. Mamka si objednala zákusek z křehkého koláčového těsta, čokoládového a světlého krásně našlehaného krému, zdobený hruškami navrchu. Obě jsme popíjely capuccino a znovu obdivovaly interiér.
Už se těším, až si to někdy zopakujeme. Třeba na můj svátek.

Žádné komentáře:

Okomentovat