Sice teď není zrovna počasí na teplé polévky, ale mě to prostě nedá, a
musím vám představit další třetici polévek. Ne, v tomhle horku jsem je
opravdu nevařila. Recepty jsem testovala minulý týden. A až se ochladí,
otestujte je taky.
První vznikla spojením celerové, která je samotná docela nudná a pouze
tymián na vylepšení nestačí, a krémové česnečky, do které se normálně dávají
brambory, jenže ty se mi v rozmixovaných polévkách moc nelíbí. Dala jsem
tedy do polévky celer, česnek a tymián. Zkoušela jsem tam přidat i bílé víno,
jenže to už bylo moc chutí najednou.
Květáková i mrkvová zase vznikly tak, že jsem je dříve vařila podle
různých receptů, ale buď byla polévka moc řídká, nebo zase moc hustá anebo tam
nebylo koření úplně dokonalé. Tak jsem upravovala a vylepšovala, až vznikl nový
recept.
CELEROVÁ ČESNEČKA
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
6 stroužků česneku
2 bulvy celeru o velikosti grepu
1 lžíce olivového oleje + na pokapání
800ml zeleninového vývaru
svazek tymiánu (stonky s lístky) + na posypání
200ml 12% smetany
sůl a pepř
Postup:
- Stroužky česneku nakrájejte na plátky, celer nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olivový olej a na středním plameni na něm opékejte česnek 2-3 minuty dozlatova. Přidejte celer, vlijte vývar, vhoďte tymián a vařte 15 minut.
- Vylovte stonky tymiánu (ze kterých při vaření opadaly lístky), vmíchejte smetanu a rozmixujte. Osolte a opepřete. Na ozdobu můžete polévku pokapat olivovým olejem a posypat lístky tymiánu.
KOŘENĚNÁ KVĚTÁKOVA POLÉVKA
Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
1 cibule
2 červené chilli papričky
3cm kousek zázvoru
1 květák
1 petržel
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/2 lžičky mletého koriandru
600ml zeleninového vývaru
sůl a pepř
(2-4 lžíce 12% smetany)
Postup:
- Cibuli nakrájejte nahrubo, chilli papričku nadrobno nasekejte. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Z květáku okrájejte růžičky. Petržel oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozpalte olej. Na středním plameni na něm 2-3 minuty opečte cibuli, chilli papričku a zázvor. Přidejte růžičky květáku, petržel a koření a opékejte ještě 5 minut. Vlijte vývar a vařte 20 minut.
- Rozmixujte, osolte a opepřete. Můžete i vmíchat smetanu pro zjemnění.
MRKVOVÁ POLÉVKA PO ASIJSKU
Příprava: 20 minut
Vaření: 35 minut
Množství: 4 porce
Ingredience:
1 cibule
3cm kousek zázvoru
1 větší brambora
500g mrkve
1 lžíce olivového oleje
1,2l zeleninového vývaru
1 pomeranč
hrst koriandru + na posypání
sůl a pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte nahrubo, zázvor oloupejte a nadrobno nasekejte, bramboru a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpalte olej a na vyšším plameni na něm 1 minutu opékejte cibuli, poté přidejte zázvor, bramboru a mrkev a opékejte ještě 2 minuty. Zalijte vývarem a povařte 30 minut.
- Mezitím nasekejte koriandr a vymačkejte šťávu z pomeranče. Do polévky přidejte pomerančovou šťávu a většinu koriandru (část si dejte stranou na ozdobení). Rozmixujte, osolte a opepřete. Podávejte posypané zbylým koriandrem.
Žádné komentáře:
Okomentovat