pátek 27. června 2014

K. V KUCHYNI: CUPCAKES NA KONEC ŠKOLNÍHO ROKU

Po předávání vysvědčení jsme se spolužáky a některými učiteli šli na společnou večeři do pizzerie. Mohli jsme si tam přinést i nějaké vlastní sladkosti, a tak jsem neváhala. Bylo mi hned jasné, že musím něco napéct. Chtěla jsem, aby ti, kteří čtou můj blog, a chodí se mnou i  do školy, jenom nekoukali na fotky, ale i ochutnali.
Podle toho, co jsem četla na facebookových stránkách třídy, nás mělo s muffiny a cupcakes přijít víc. I přes mamčino "všichni stejně nejradši čokoládu nebo vanilku s jahodami a malinami", jsem proto zvolila něco trochu netradičního – a odpověděla mamce "jenže takových tam asi bude spousta".
Recept jsem vymýšlela týden dopředu a ve čtvrtek (kdy bylo předávání vysvědčení) jsem ráno vyšla na nákup. Vzala jsem si málo peněz a potila se u pokladny, jestli mi to bude stačit. Stačilo. Problém byl v tom, že jsem nestihla koupit všechno. A zdaleka to nebyly jediné komplikace.
Nejprve jsem se pustila do čokoládových cupcakes. Čokoláda se mi ve vodní lázni krásně rozpouštěla. To do té doby, než mě napadlo naředit ji mlékem, aby během chladnutí neztuhla. A teď rada k nezaplacení: Do rozpuštěné čokolády NIKDY NIC nepřidávejte. Nebo dopadnete jako já, a budete si říkat, že zkazíte, co můžete. A na uklidnění budete ujídat sraženou čokoládu. No nic, když jsem snědla asi třetinu té velké čokoládové hrudky, zkusila jsem to s meruňkovými cupcaky. Ty dopadly skvěle, a během jejich pečení i přijela mamka s další hořkou čokoládou a chybějícím mascarpone a vejci. Z nových zásob jsem poté na druhý pokus připravila čokoládové cupcakes.
Když upečené těsto chladlo a krásně přitom vonělo, začala jsem s krémy. Do ananasovo-mátového jsem nejprve dala méně másla a cukru, takže byl takový polotekutý. To jsem ale ještě byla klidná, a problém vyřešila tak, že jsem v jiné míse ušlehala další máslo s cukrem, a přimíchala k němu krém. Díky tomu zhoustl.
Do pomerančového jsem zase chtěla původně dát i bílou čokoládu. Protože jí bylo o něco méně, než do těsta, připravila jsem vodní lázeň s menší miskou a menším hrncem. Podle množství vody se miska buď dotýkala dna hrnce, anebo plavala. Dala jsem tam vody tolik, že při plavání do čokolády kápla voda. Opět jsem jedla čokoládovou hrudku a přemýšlela, co budu dělat. Nezbývalo mi nic jiného, než to zvládnout bez čokolády. Ušlehala jsem cukr a máslo, pak přidala mascarpone, ale s ním se směs ne a ne spojit na hladký krém. Další rada: Při šlehání krému k meruňkovým cupcakes BUĎTE TRPĚLIVÍ, není to hned, musíte šlehat delší dobu.
Ale zvládla jsem to a ve tři hodiny (do školy jsem měla přijít na čtvrtou) jsem šťastně dávala cupcaky do ledničky. Po předávání vysvědčení jsem se pro ně stavila a snažila se je cestou autem do pizzerie udržet tak, aby přežily. (Když už jsem si s nimi tolik užila...)
Během toho, co jsem je nesla do pizzerie, jsem přemýšlela, co si o mě asi lidé myslí. Slavnostně oblečená (ještě z předávání vysvědčení), s talíři sladkostí v rukou, ptá se na stůl pro pětatřicet lidí... Že jdu na nějakou svatbu? Na velkou oslavu narozenin? Že jsem cukrářka? Docela by mě to zajímalo.
Z mých úvah mě probralo překvapení, že jsem přišla moc brzy a čtvrthodinu čekala. A nakonec taky, že jsem byla jediná, kdo něco přinesl. Kvůli tomu se o cupcaky také všichni skoro poprali. Ale všem moc chutnaly a já jsem byla šťastná, že stály za to.

P.S. Alespoň vidíte, že recepty upravuji, dokud nefungují skvěle.
P.P.S. Taky vidíte, že i mě se všechno nepodaří napoprvé. Takže se nebojte kuchyně, a něco připravte. Když to hned nebude dobré, nic si z toho nedělejte. Příště už to určitě dopadne na jedničku.
P.P.P.S. Jen tak pro zajímavost: Od té doby, co jsem začala péct (něco neinstantního), se mi podařilo srazit půl kila čokolády.
P.P.P.P.S. Díky všem, co tenhle blog čtou a nechávají na sobě testovat moje kulinářské experimenty. Ještě větší díky patří těm, kterým chutná a jsou mými experimenty nadšení. Bez vás bych to možná už vzdala.

MERUŇKOVÉ CUPCAKES Z BÍLÉ ČOKOLÁDY S POMERANČOVÝM KRÉMEM

Příprava: 45 minut
Pečení: 18-22 minut
Chlazení: 1,5-2 hodiny

Množství: 12 cupcakes

Ingredience na těsto:
100g meruněk (váha bez pecek)
100g bílé čokolády
50g másla
2 vejce
200ml mléka
250g hladké mouky
100g krupicového cukru
2 lžičky kypřicího prášku

Ingredience na krém:
50g změklého másla
50g moučkového cukru
200g mascarpone
kůra z 1 pomeranče

Ingredience na ozdobení:
1 meruňka

Postup:

  1. Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout, při chladnutí ji párkrát promíchejte. Máslo rozpusťte na mírném plameni a nechte jej také trochu vychladnout. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přilijte máslo a promíchejte. Postupně přidávejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Poté vmíchejte čokoládu a přidejte meruňky. Směsí plňte košíčky na muffiny. Dejte péct na 18-22 minut a poté nechte zcela vychladnout.
  3. Mezitím si připravte krém. Máslo prošlehejte s cukrem. Přidejte mascarpone a šlehejte, až se vše hezky spojí. To trvá 2-4 minuty. Nakonec nastrouhejte kůru z pomeranče a vmíchejte ji. Krém dejte do ledničky dokud upečené těsto na cupcakes nevychladne, ale nechte ho tam alsepoň 30 minut. Meruňku na ozdobení vypeckujte a nakrájejte na plátky.
  4. Krém dejte do cukrářského zdobicího sáčku, nebo do obyčejného igelitového pytlíku s jedním ustřiženým růžkem, a ozdobte s ním cupcakes. Navrch do krému dejte plátek meruňky. Dejte na 1 hodinu chladit do ledničky.

ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES S ANANASOVO-MÁTOVÝM KRÉMEM

Příprava: 45 minut
Pečení: 18-22 minut
Chlazení: 1,5-2 hodiny

Množství: 14 cupcakes

Ingredience na těsto:
120g hořké čokolády (použila jsem Figaro na vaření)
50g másla
2 vejce
220ml mléka
250g hladké mouky
100g krupicového cukru
2 lžičky kypřicího prášku
2 lžíce kakaa

Ingredience na krém:
50g ananasu
hrst lístků máty
150g změklého másla
150g moučkového cukru
200g čerstvého sýru (např. Lučina, Philadelphia)

Ingredience na ozdobení:
20g ananasu
12 lístků máty

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a nechte ji trochu vychladnout, při chladnutí ji párkrát promíchejte. Máslo rozpusťte na mírném plameni a nechte jej také trochu vychladnout. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přilijte máslo a promíchejte. Postupně přidávejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Poté vmíchejte čokoládu a nakonec kakao. Směsí plňte košíčky na muffiny. Dejte péct na 18-22 minut a poté nechte zcela vychladnout.
  3. Mezitím si připravte krém. Ananas s mátovými lístky rozmixujte. Máslo prošlehejte s cukrem na hladký krém. Přidejte čerstvý sýr, ananas s mátou a ušlehejte na tuhý hladký krém. Ten dejte do ledničky dokud upečené těsto na cupcakes nevychladne, ale nechte ho tam alsepoň 30 minut. Ananas na ozdobení nakrájejte na hranolky.
  4. Krém dejte do cukrářského zdobicího sáčku, nebo do obyčejného igelitového pytlíku s jedním ustřiženým růžkem, a ozdobte s ním cupcakes. Navrch dávejte lístky máty a hranolky ananasu. Dejte na 1 hodinu chladit do ledničky.

Žádné komentáře:

Okomentovat