úterý 19. srpna 2014

K. V KUCHYNI: LETNÍ POHÁRY A BOŽSKÝ ETON MESS



Léto si přímo říká o našlehané dezerty plné ovoce. A teplo venku zrovna není to nejlepší pro postávání u plotny. Tak jsem šlehala, krájela, mixovala a vrstvila, abych vám mohla představit tři recepty.
Poháry jsou trochu ožralé, podle mě je to správně "okoření", ale jestli je chcete dávat i dětem (nebo komukoli jinému, kdo alkohol nesmí), můžete nahradit alkohol šťávou (dvojnásobek limetkové v letním ovocném poháru a šťáva z 1 pomeranče do višňového poháru s čokoládou). Váháte, který připravit? Poradím vám. Letní ovocný je hodně svěží a lehký, višňový je krémový, trochu těžší a sladší, takový "rozmazlovací", chutí mírně připomíná Schwarzwaldský dort.
A pak je tu samozřejmě ještě Eton mess. Nadýchaný šlehačkou, odlehčený jogurtem a kopou ovoce s příjemným křupáním navrchu v podobě sněhových pusinek (co jsou taky dost nadýchané). Dovoluji si ho božský – mamka si vždycky trochu nabrala, a pak si musela jít ještě přidat, neskutečně ho chválila, a básní o něm ještě teď.

VIŠŇOVÝ POHÁR S ČOKOLÁDOU

Vaření: 10 minut
Příprava: 30 minut
Chlazení: 30 minut – přes noc

Množství: 6 porcí

Ingredience:
500g višní
100ml sherry nebo višňovky
60+20g hořké čokolády
400g mascarpone
100g moučkového cukru
semínka z 1/2 vanilkového lusku
300ml 33% smetany
36 dětských piškotů

Postup:

  1. Višně vypeckujte, dejte je do hrnce, přilijte sherry nebo višňovku a 5 minut poduste pod pokličkou, aby se chutě hezky spojily. Mezitím dejte 60g čokolády do vodní lázně, občas promíchejte a nechte rozpustit. Pak ji stáhněte z plotny, nechte mírně vychládat a jednou za pár minut promíchejte, aby moc netuhla. Dušené višně nechte vychládat.
  2. Utřete mascarpone s cukrem a vanilkou. Ušlehejte smetanu a postupně ji zlehka přimíchávejte k mascarpone.
  3. Do každého poháru dejte 6 piškotů a na ně lžíci višní, višňovou šťávou piškoty pokapejte. Na višně rozdělte polovinu krému. Krém pokapejte čokoládou. Na krém a čokoládu dejte další lžíci višní, na ně rozdělte zbytek krému a navrch nastrouhejte 20g čokolády na ozdobení. Pokud vám ještě zbyly višně, můžete nějaké dát i navrch.
  4. Dejte chladit alespoň na 30 minut. To je však minimum a myslím, že po hodině bude pohár mnohem lepší. Naprosto fantastický je, když ho necháte v lednici přes noc.

LETNÍ OVOCNÝ POHÁR

Vaření: 10 minut
Příprava: 20 minut
Chlazení: 30 minut – přes noc

Množství: 4 porce

Ingredience:
100+50g malin
50g krupicového cukru
1 lžíce vody
100ml 33% smetany
300g zakysané smetany
šťáva z 1/2 limetky
1 lžíce rumu
24 dětských piškotů
50g jahod
50g rybízu

Postup:

  1. Do hrnce dejte 100g malin, cukr a vodu. Přiveďte k varu a na středním plameni povařte 10 minut, nechte vychladnout. Limetkovou šťávu smíchejte s rumem. Do každého poháru dejte 6 piškotů a touto směsí je pokapejte. Jahody nakrájejte na plátky nebo kostičky.
  2. Ušlehejte 33% smetanu. Zakysanou smetanu promíchejte s malinovou omáčkou. Zlehka přimíchejte smetanu.
  3. Na piškoty rozdělte rybíz, jahody a 50g malin, ale trochu si odložte stranou. Na ovoce dejte smetanový krém, navrch ozdobte zbylým ovocem.
  4. Dejte chladit alespoň na 30 minut. To je však minimum a myslím, že po hodině bude pohár mnohem lepší. Naprosto fantastický je, když ho necháte v lednici přes noc.

BOŽSKÝ ETON MESS

Pečení a vychládání: asi 1 hodina a 45 minut
Příprava: 20 minut
Chlazení: 15-30 minut

Množství: 6 porcí

Ingredience:
1 bílek
60g+3 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
1/2 lžičky vinného octa
100g jahod
šťáva z 1/2 citronu
300ml 33% smetany
200g bílého jogurtu
300g ovoce (použila jsem maliny a meruňky a jahody nakrájené na kostičky, ale moc se mi líbí kombinace borůvky a plátky jahod)

Postup:

  1. Nejprve připravte pusinky. Předehřejte troubu na 150°C. Bílek šlehejte, dokud nezačne tvořit špičky, pak postupně přešlehávejte 60g cukru. Přidejte škrob a ocet. Šlehejte, až bude sníh dost tuhý a vše se v něm promíchá. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte 4 pusinky. Pečte 50 minut, po upečení nechte vychladnout 30 minut v zavřené a 20-30 v mírně pootevřené troubě.
  2. Až pootevřete troubu s pusinkami, pusťte se do přípravy krému. Jahody rozmixujte s 3 lžícemi cukru a citronovou šťávou. Ušlehejte smetanu a zlehka ji promíchejte s jogurtem, rozmixovanými jahodami a ovocem. Navrch rozdrobte pusinky.
  3. Dejte chladit na 15-30 minut, aby se dezert vychladil, ale šlehačka nestihla klesnout.

TIPY:

  • Smetana se nejlépe šlehá vychlazená, bílky zase při pokojové teplotě.
  • Pusinky u dezertu Eton mess jsou dobré, ale pokud spěcháte, můžete místo nic dát navrch další ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat