čtvrtek 14. srpna 2014

K. V KUCHYNI: OVOCNÉ I MLÉČNÉ SNÍDAŇOVÉ KAŠE


Výborné Naše kaše (www.nasekase.cz) se v Chrudimi pořád nedají sehnat, a tak si vařím vlastní. Ale abych nejedla pořád dokola to samé, různě je obměňuji. Tady jsou moje nejoblíbenější. První je hodně podobná "90-60-90", jen jsem vynechala mandle a přistrouhala do ní mrkev, další je jablečná, třetí vylepšená hrušková z předchozího článku (http://presypis.blogspot.cz/2014/04/k-v-kuchyni-zdrave-kase-k-snidani.html). Do první se asi hodí jenom pohanka, ale obiloviny v těch dalších můžete klidně nahradit něčím jiným (jáhly, pohanka, quinoa).
A ať je ovesná kaše s rozinkami jakkoli dobrá, také ji nemůžu jíst pořád. Přidávám tedy ještě dva recepty na kaše s mlékem.

JABLEČNÁ KAŠE SE ŠVESTKAMI, MRKVÍ, MÁKEM A POHANKOU

Příprava a vaření: 40 minut
Chladnutí: 30 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
200g jablek
180ml vody + na vaření pohanky
40g pohanky
špetka soli
40g sušených švestek
40g mletého máku
50g mrkve
1/2-1 lžička (podle chuti) agávového sirupu

Postup:
1.    Jablka oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky. Dejte je s vodou do hrnce, přiveďte k varu a na mírném stupni poduste 30 minut.
2.    Mezitím propláchněte pohanku. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vsypte pohanku a krátce, 30 sekund až 2 minuty povařte (bez pokličky na vyšším stupni), aby změkla, ale byla stále pevná. Sceďte a nechte vychladnout.
3.    Švestky pokrájejte na kostičky. Mrkev oloupejte a nastrouhejte. Dušená jablka rozmixujte, přidejte k nim švestky a mák, za míchání povařte 2-3 minuty na mírném stupni. Vmíchejte mrkev, oslaďte agávovým sirupem a nechte vychladnout. Poté přimíchejte pohanku a rozdělte do dvou misek.

JABLEČNÁ KAŠE S ROZINKAMI, SKOŘICÍ, POMERANČEM, POHANKOU A OŘECHY

Příprava, vaření a pečení: 45 minut
Chladnutí: 30 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
250g jablek
šťáva z 1/2 pomeranče
200ml vody + na vaření pohanky
40g pohanky
špetka soli
1 lžička mleté skořice
50g rozinek
1/2-1 lžička (podle chuti) agávového sirupu
30g vlašských ořechů

Postup:
1.    Jablka oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky. Dejte je s pomerančovou šťávou a vodou do hrnce, přiveďte k varu a na mírném stupni poduste 30 minut.
2.    Mezitím propláchněte pohanku. Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vsypte pohanku, povařte ji 1 minutu pod pokličkou na nižším stupni, pak hrnec stáhněte z plotny, zabalte do utěrky a nechte 20 minut odstát. Sceďte a nechte vychladnout.
3.    Dušená jablka rozmixujte, přidejte k nim skořici a rozinky, za míchání povařte 5 minut na mírném stupni. Oslaďte agávovým sirupem a nechte vychladnout.
4.    Troubu předehřejte na 160°C. Ořechy nasekejte, dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nasucho je opékejte 5 minut.
5.    Vychladlé ovocné pyré smíchejte s pohankou, rozdělte do dvou misek a posypte ořechy.

HRUŠKOVÁ KAŠE S MERUŇKAMI, KOŘENÍM, JÁHLY A MANDLEMI

Příprava, vaření a pečení: 45 minut
Chladnutí: 30 minut

Množství: 2 porce

Ingredience:
250g hrušek
šťáva z 1/2 citronu
180ml vody + na vaření jáhlů
40g jáhlů
špetka soli
40g sušených meruněk
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/2-1 lžička (podle chuti) agávového sirupu
20g mandlí

Postup:
1.    Hrušky oloupejte, očistěte a nakrájejte na plátky. Dejte je s citronovou šťávou a vodou do hrnce, přiveďte k varu a na mírném stupni poduste 20 minut.
2.    Mezitím jáhly propláchněte horkou vodou (spařte je). Do hrnce nalijte vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Vsypte jáhly, pod pokličkou na mírném stupni je povařte 10 minut. Sceďte a nechte vychladnout.
3.    Meruňky propláchněte a nakrájejte na kostičky. Dušené hrušky rozmixujte, přidejte k nim skořici, zázvor a meruňky, za míchání povařte 5 minut na mírném stupni. Oslaďte agávovým sirupem a nechte vychladnout.
4.    Troubu předehřejte na 160°C. Mandle nakrájejte na plátky nebo "hranolky", dejte je na plech vyložený pečicím papírem a nasucho je opékejte 5 minut.
5.    Vychladlé ovocné pyré smíchejte s jáhly, rozdělte do dvou misek a posypte mandlemi.

OVESNÁ KAŠE S MÁKEM A ŠVESTKAMI

Odležení: přes noc
Příprava: 5 minut
Vaření: 5 minut

Množství: 1 porce

Ingredience:
50g ovesných vloček
100ml vody
150ml mléka
5 sušených švestek
1 lžíce mletého máku
semínka z 1/8 vanilkového lusku

Postup:
1.    Vločky zalijte vodou a dejte je přes noc do ledničky.
2.    Švestky nakrájejte na kostičky. Vločky dejte do hrnce, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Pak stáhněte stupeň na střední. Přidejte švestky a mák, vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a za stálého míchání vařte asi 5 minut do zhoustnutí.

POHANKOVÁ KAŠE S ROZINKAMI A VLAŠSKÝMI OŘECHY

Příprava: 5 minut
Vaření: 10 minut

Množství: 1 porce

Ingredience:
50g pohanky lámanky
200ml mléka
1 lžička perníkového koření
20g rozinek
20g vlašských ořechů

Postup:
1.    Nasekejte ořechy. Pohanku propláchněte vodou. Dejte ji do hrnce, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Povařte 5 minut na středním plameni, stále míchejte.
2.    Přidejte koření, rozinky a ořechy. Za míchání vařte ještě 5 minut.

TIPY
  • Pokud jsou rozinky sířené, předem je propláchněte. Nejlepší jsou ale nesířené, ty kupuji v Lidlu.
  • Kaše s ovocným pyré je lepší vařit ve větším množství najednou, ušetříte tím čas i mytí hrnců. Kaše vydrží v lednici 4-6 dní.
  • Kaše s mlékem někdy dostatečně dochutí koření a osladí sušené ovoce, ale pokud by vám to připadalo málo, přidejte si do nich agávový sirup nebo je vařte se sójovým mlékem (to je sladké).

Žádné komentáře:

Okomentovat